NCERT Beehive English Solution Class 9th Chapter 1: The Fun They Had

NCERT Beehive English Solution: NCERT Class 9th English Solution Chapter 1: The Fun They Had, NCERT Beehive English Solution Chapter 1: The Fun They Had.

Join Telegram channel

NCERT Beehive English Solution

NCERT Beehive English Solution

I. Answer these questions in a few words or a couple of sentences each.

1. How old are Margie and Tommy?
Answer: Margie was eleven years old while Tommy was thirteen.

2. What did Margie write in her diary?
Answer: Margie wrote in her diary, “Today Tommy found a real book!”

3. Had Margie ever seen a book before?
Answer: No, Margie had never seen a book before.

4. What things about the book did she find strange?
Answer: On turning the pages of the book, she found it awfully funny to read words that stood still instead of moving the way they were supposed to on a screen. When they turned back to the previous page, it had the same words on it when they read it the first time.

5. What do you think a tale book is?
Answer: A tale book is a book that could be read on-screen. Words move on the screen for the students to read. All the lessons appear on the big screen and are followed by questions from the book.

6. Where was Margie’s school? Did she have any classmates?
Answer: Margie‟s school was in her home itself. In fact, it was next to her bedroom. It was a mechanical teacher on whose screen lessons and questions appeared. She had to put her homework in a particular slot and write the answers in a punch code. She did not have any classmates.

7. What subjects did Margie and Tommy learn?
Answer: Margie and Tommy learned geography, history, and arithmetic.

NCERT Beehive English Solution

NCERT Class 9th English Solution Chapter 1: The Fun They Had

II. Answer the following with reference to the story.
1. “I wouldn’t throw it away.”
(i) Who says these words?
(ii) What does ‘it’ refer to?
(iii) What is it being compared with the speaker?
2. “Sure they had a teacher, but it wasn’t a regular teacher. It was a man.”
(i) Who does ‘they’ refer to?
(ii) What does ‘regular’ mean here?
(iii) What is it contrasted with?

Answer:
1. (i) Tommy said these words.
(ii) „It‟ refers to the television screen, which had a million books on it.

(iii) Tommy is comparing the television screen to the books in the earlier times in which words were printed on paper. He thought that after reading such books, one would have to throw them away. However, he would never have to throw away his tele books.

2. (i) „They‟ refers to the students who studied in the old kind of schools centuries before the time the story is set in.
(ii) Here, „regular‟ refers to the mechanical teachers that Tommy and Margie had.

(iii) The mechanical teacher is contrasted with the teacher of the earlier times, who was a human being.

NCERT Beehive English Solution

III. Answer each of these questions in a short paragraph (about 30 words).

1. What kind of teachers did Margie and Tommy have?

Answer: Margie and Tommy had mechanical teachers. They had large black screens on which all the lessons were shown and questions were asked. These mechanical teachers had a slot in which the students had to put their homework and test papers. They had to write their answers in a punch code and the mechanical teacher calculated the marks immediately.

2. Why did Margie’s mother send for the County Inspector?
Answer: Margie had been given many tests in geography by the mechanical teacher. She had been performing worse and worse in them. It is for this reason that she sent for the County Inspector.

3. What did he do?
Answer: The County Inspector gave Margie an apple and started working on the mechanical teacher. Margie had hoped that the Inspector would not know how to put the mechanical teacher together again, but he managed to assemble it. He slowed up the geography sector of the teacher because it had become too quick.

4. Why was Margie doing badly in geography? What did the County Inspector
do to help her?
Answer: Margie was doing badly in geography because the geography sector of the mechanical teacher had been adjusted at a higher level. The County Inspector rightly told her that she could not be blamed for her poor performance. The County Inspector slowed down the geography sector of the mechanical teacher to an average ten-year level. He also told Mrs. Jones that Margie‟s progress pattern was satisfactory.

See Also: NCERT Solutions for Class 9 English Beehive

5. What had once happened to Tommy’s teacher?
Answer: Once, Tommy‟s teacher had to be taken away for nearly a month because its history sector had blanked out completely.

6. Did Margie have regular days and hours for school? If so, why?
Answer: Yes, Margie had regular days and hours for school. The mechanical teacher always turned on at the same time every day except Saturdays and Sundays. Margie had regular days and hours for school because her mother said that little girls learned better when they learned at regular hours.

7. How does Tommy describe the old kind of school?
Answer: Tommy says that the old kind of school existed centuries ago. They had a teacher, who was a man. This teacher taught in a special building where all the kids assembled and learned the same things according to their respective ages.

8. How does he describe the old kind of teachers?
Answer: He says that the teacher in the old times was a man, who taught the students inside a special building. He gave them homework and asked them questions. When Margie said that a man was not smart enough to be a teacher, he contradicted her by saying that his father knew as much as his mechanical teacher.

IV. Answer each of these questions in two or three paragraphs (100 –150 words).

1. What are the main features of the mechanical teachers and the schoolrooms
that Margie and Tommy have in the story?

Answer: 1. Margie and Tommy had mechanical teachers. They had large black screens on which all the lessons were shown and questions were asked. They had a slot in which students had to put their homework and test papers. They had to write their answers in a punch code and the mechanical teacher calculated the marks immediately. Their schools were in their homes itself. They did not have any classmates. They learned geography, history, and arithmetic.

They had regular days and hours for school. Margie‟s school was right next to her bedroom. The mechanical teacher always turned on at the same time every day except Saturdays and Sundays because her mother said that little girls learned better when they learned at regular hours.

NCERT Beehive English Solution

2. Why did Margie hate school? Why did she think the old kind of school must
have been fun?
Answer: Margie hated school because it was not fun. She had been doing badly in the geography tests that her mechanical teacher had been giving her. When her mother sends for the County Inspector, she hopes that the inspector would take the mechanical teacher away. She is disappointed when the County Inspector manages to assemble all the parts of the mechanical teacher.

See Also: NCERT 9th English Books Beehive Free Downloads pdf

The part that she hated the most was inserting the homework and test papers in the slot on the mechanical teacher. She did not like the fact that she had to write her answers in a punch code. She thought that the old kind of school must have been fun as she imagined all the kids from the entire neighborhood coming together, laughing, and shouting in the schoolyard. She imagined that they would sit together in the classroom and go home together at the end of the day. They would learn the same things and could help one another with the homework and talk about it. Also, the teachers were people. All these aspects made her believe that the old kind of school must have been fun.

3. Do you agree with Margie that schools today are more fun than the school in
the story? Give reasons for your answer.
Answer: Yes, schools today are more fun than the school in the story. In the story, there is no
interaction among students regarding studies. Studying and answering questions seems to be a boring idea. Doing homework without anybody‟s help and writing them in a punch code would also be draining. Moreover, children develop a better understanding of each other and of their surroundings when they go to a school and interact with each other. It is a healthier way of learning.

See Also: NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 1

Listening to teachers explaining lessons is always more interesting than reading the entire lesson on a mechanical computer. Also, if any student faces any problem with the subject or in homework, he can discuss it with the teacher and other kids. The excitement of waiting to know the marks scored in exams is greater when one is sitting in a classroom with other students. It does not have the same effect when the marks are calculated immediately after a test has been taken. Therefore, schools today are more fun than the school in the story as they are more interactive. They promote a healthy environment for students to study and learn.

NCERT Beehive English Solution

NCERT Class 9th English Solution Chapter 1: The Fun They Had

Question 1: Find the sentences in the lesson which have the adverbs given in the box below. Awfully sorrowfully completely loftily carefully differently quickly nonchalantly.

(i) Awfully (ii) Sorrowfully (iii) Completely (iv) Loftily
(v) Carefully (vi) Differently (vii) Quickly (viii) Nonchalantly.

Answer:
(i) Awfully: They turned the pages, which were yellow and crinkly, and it was awfully funny to read words that stood still instead of moving the way they were supposed to − on a screen, you know.
(ii) Sorrowfully: The mechanical teacher had been giving her test after test in geography and she had been doing worse and worse until her mother had shaken her head sorrowfully and sent for the County Inspector.

(iii) Completely: They had once taken Tommy‟s teacher away for nearly a month because the history sector had blanked out completely.

(iv) Loftily: He added loftily, pronouncing the word carefully, “Centuries ago.”

(v) Carefully: He added loftily, pronouncing the word carefully, “Centuries ago.”

(vi)Differently: “But my mother says a teacher has to be adjusted to fit the mind of each boy and girl it teaches and that each kid has to be taught differently.”
(vii) Quickly: “I didn’t say I didn’t like it,” Margie said quickly.

(viii) Nonchalantly: “Maybe,” he said nonchalantly.

[table id=1 /]

2. Now use these adverbs to fill in the blanks in the sentences below.
(i) The report must be read __________ so that performance can be improved.

(ii) At the interview, Sameer answered our questions __________ shrugging his shoulders.

(iii) We all behave __________ when we are tired or hungry.

(iv) The teacher shook her head __________ when Ravi lied to her.

(v) I __________ forgot about it.

(vi) When I complimented Revathi on her success, she just smiled __________ and turned away.

(vii) The President of the Company is __________busy and will not be able to meet you.

(viii) I finished my work __________ so that I could go out to play.

See Also: NCERT Solutions for Class 9th: Ch 1 The Fun they Had English

Answer:
i) Carefully ii) Loftily iii) Differently iv) Completely v) Nonchalantly vi) Awfully vii) Quickly

3. Make adverbs from these adjectives.
(i) angry__________ (ii) happy_________
(iii) merry_________ (iv) sleepy________
(v) easy__________ (vi) noisy_________
(vii) tidy__________ (viii) gloomy_______
Answer:

3.(i) Angrily (ii) Happily

(iii) Merrily (iv) Sleepily

(v) Easily (vi) Noisily

(vii) Tidily (viii) Gloomily

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top
Scroll to Top
adplus-dvertising