adplus-dvertising

Class 12 Logic and Philosophy MCQ Chapter 1 Nature of Inductive Enquiry, Various kinds of Induction

Class 12 Logic and Philosophy MCQ Chapter 1 Nature of Inductive Enquiry, Various kinds of Induction Question Answer English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Logic and Philosophy MCQ Chapter 1 Nature of Inductive Enquiry, Various kinds of Induction and select need one. AHSEC Class 12 Logic and Philosophy Objective Type Question Answer As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Logic and Philosophy MCQ Class 12.

Class 12 Logic and Philosophy MCQ Chapter 1 Nature of Inductive Enquiry, Various kinds of Induction

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Logic and Philosophy Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Logic and Philosophy MCQ in English Medium for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 1

MCQs

Choose the Correct Option:

1. Logic is called a __________ science.

(a) Physical.

(b) Normative.

(c) Biological.

(d) Social.

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Join Now

Ans: (b) Normative.

2. Inductive inference proceeds from __________.

(a) General to particular.

(b) Particular to general.

(c) Universal to universal.

(d) None of these.

Ans: (b)  Particular to general.

3. In deductive inference, the conclusion is __________ the premises.

(a) More general than.

(b) Equal to.

(c) Less general than or equal to.

(d) Not related to.

Ans: (c) Less general than or equal to.

4. Inductive inference aims at __________ truth.

(a) Forma.

(b) Material.

(c) Abstract.

(d) Both formal and material.

Ans: (b) Material.

5. The law that states ‘same cause produces same effect’ is __________.

(a) Law of gravitation.

(b) Law of causation.

(c) Law of uniformity of nature

(d) Law of averages.

Ans: (c) Law of uniformity of nature.

6. Scientific induction establishes __________ propositions.

(a) Particular verbal.

(b) General verbal.

(c) Particular real.

(d) General real.

Ans: (d) General real.

7. What is the essence of induction?

(a) Deductive proof.

(b) Inductive leap.

(c) Causal analysis.

(d) Verbal proposition.

Ans: (b)  Inductive leap.

8. Which induction is based only on simple observation?

(a) Scientific induction.

(b) Unscientific induction.

(c) Deduction.

(d) Analogy.

Ans: (b)  Unscientific induction.

9. Which is not a characteristic of analogy?

(a) Based on causal connection.

(b) Inductive leap present.

(c) Probable conclusion.

(d) Particular to particular inference.

Ans: (a) Based on causal connection.

10. Who called unscientific induction a ‘childish affair’?

(a) Mill.

(b) Bacon.

(c) Welton.

(d) Carveth Read.

Ans: (b) Bacon.

11. Analogy is a type of __________.

(a) Deductive inference.

(b) Induction improperly so-called.

(c) Induction proper.

(d) Axiomatic reasoning.

Ans: (c) Induction proper.

12. The law stating every event has a cause is __________.

(a) Law of Uniformity.

(b) Law of Gravity.

(c) Law of Causation.

(d) Law of Induction.

Ans: (c) Law of Causation.

13. Which of the following is NOT true for scientific induction?

(a) Based on experiment.

(b) Based on observation.

(c) Based on mere counting.

(d) Based on causal connection.

Ans: (c)  Based on mere counting.

14. The conclusion of scientific induction is considered __________.

(a) Probable.

(b) Certain.

(c) Assumed.

(d) Illogical.

Ans: (b) Certain.

15. The conclusion of unscientific induction is __________.

(a) Certain.

(b) Probable.

(c) Always false.

(d) Universal.

Ans: (b) Probable.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Scroll to Top