Class 12 Logic and Philosophy MCQ Chapter 2 Grounds of Induction Question Answer English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Logic and Philosophy MCQ Chapter 2 Grounds of Induction and select need one. AHSEC Class 12 Logic and Philosophy Objective Type Question Answer As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Logic and Philosophy MCQ Class 12.
Class 12 Logic and Philosophy MCQ Chapter 2 Grounds of Induction
Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Logic and Philosophy Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Logic and Philosophy MCQ in English Medium for All Chapters, You can practice these here.
Grounds of Induction
Chapter: 2
MCQs |
Choose the Correct Option:
1. The aim of induction is to establish:
(a) Particular verbal proposition.
(b) Particular real proposition.
(c) General real proposition.
(d) General verbal proposition.
Ans: (c) General real proposition.
2. Which of the following is a formal ground of induction?
(a) Observation.
(b) Experiment.
(c) Law of Uniformity of Nature.
(d) Conclusion.
Ans: (c) Law of Uniformity of Nature.
3. Observation is a __________ ground of induction.
(a) Formal.
(b) Natural.
(c) Material.
(d) Logical.
Ans: (c) Material.
4. The Law of Uniformity of Nature implies that:
(a) Nature behaves randomly.
(b) Nature repeats itself under similar conditions.
(c) Nature is always unpredictable.
(d) Nature is accidental.
Ans: (b) Nature repeats itself under similar conditions.
5. Which law states that every event has a cause?
(a) Law of Uniformity of Nature.
(b) Law of Gravity.
(c) Law of Causation.
(d) Law of Motion.
Ans: (c) Law of Causation.
6. Who considered the Law of Uniformity of Nature as the ultimate premise of induction?
(a) Aristotle.
(b) Mill.
(c) Bacon.
(d) Welton.
Ans: (b) Law of Causation.
7. What does the paradox of induction highlight?
(a) Uniformity in observation.
(b) Circular reasoning in induction.
(c) Logical necessity of deduction.
(d) Direct observation of general facts.
Ans: (b) Circular reasoning in induction
8. Uniformity of succession means:
(a) Two events occur together.
(b) Two events occur one after another.
(c) Two events are unrelated.
(d) Two events are simultaneous.
Ans: (b) Two events occur one after another.
9. Uniformity of co-existence involves:
(a) Events occurring successively.
(b) Events occurring randomly.
(c) Events occurring simultaneously.
(d) Events with no pattern.
Ans: (c) Events occurring simultaneously.
10. Mill’s explanation of Uniformity of Nature is criticized for:
(a) Being too scientific.
(b) Treating it as both ground and result of induction.
(c) Rejecting observation.
(d) Supporting deduction.
Ans: (b) Treating it as both ground and result of induction.
11. Which is not a material ground of induction?
(a) Observation.
(b) Experiment.
(c) Uniformity of Nature.
(d) None of these.
Ans: (c) Uniformity of Nature.
12. In the absence of which law, no induction is possible?
(a) Law of Motion.
(b) Law of Causation.
(c) Law of Uniformity of Nature.
(d) Law of Energy.
Ans: (c) Law of Uniformity of Nature.
13. Nature behaves in the same way under __________ circumstances.
(a) Random.
(b) Similar.
(c) Opposite.
(d) Varied.
Ans: (b) Similar.
14. Mill’s ‘fundamental principle’ for all induction is:
(a) Law of Conservation.
(b) Law of Gravity.
(c) Uniformity of Nature.
(d) Law of Supply.
Ans: (c) Uniformity of Nature.
15. Induction cannot proceed without:
(a) Observation.
(b) Uniformity of Nature.
(c) Experiment.
(d) Causal Connection.
Ans: (b) Uniformity of Nature.

Hi! my Name is Parimal Roy. I have completed my Bachelor’s degree in Philosophy (B.A.) from Silapathar General College. Currently, I am working as an HR Manager at Dev Library. It is a website that provides study materials for students from Class 3 to 12, including SCERT and NCERT notes. It also offers resources for BA, B.Com, B.Sc, and Computer Science, along with postgraduate notes. Besides study materials, the website has novels, eBooks, health and finance articles, biographies, quotes, and more.