adplus-dvertising

Class 11 Media and Entertainment Chapter 2 Digital Photography and Pre-production

Class 11 Media and Entertainment Chapter 2 Digital Photography and Pre-production Solutions English Medium As Per AHSEC New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 11 Media and Entertainment Chapter 2 Digital Photography and Pre-production Question Answer and select need one. Class 11 Media and Entertainment Chapter 2 Digital Photography and Pre-production Notes Download PDF. AHSEC Class 11 Elective Media and Entertainment Question Answer English Medium.

Class 11 Media and Entertainment Chapter 2 Digital Photography and Pre-production

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 11 Elective Media and Entertainment Textual Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 11 Media and Entertainment Textbook Solutions English Medium for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 2

Session 1: Camera Angles and Movements
Check Your Progress

A. Fill in the Blanks:

1. A ________________ shot is one in which the camera is physically at a higher level than the subject. 

Ans: High-angle.

2. A ________________ shot is taken from a lower level than the subject and has the power to make the subject look powerful or threatening. 

Ans: Low-angle. 

3. An ________________ shot is taken at the level of the subject. Here, the camera looks straight at the subject. 

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Join Now

Ans: Eye level. 

4. The ________________ view shot shows a scene from the top level, looking down directly on the subject below.

Ans: Bird’s-eye view. 

5. A ________________ shot makes the object clicked seem smaller and less significant. 

Ans: Bird’s-eye view.

6. In ________________ camera movement, a scene is shot with horizontal movement. 

Ans: Pan.

7. In ________________ camera movement, a scene is shot vertically up and down, similar to a horizontal pan. 

Ans: Tilt.

8. In ________________ shot, the camera moves alongside the subject it is recording. 

Ans: Dolly.

9. A ________________ lens has a mechanism that changes the magnification of an image. 

Ans: Zoom.

10. Aperture is the ________________ of the opening in the lens. 

Ans: Size.

11. Depth of field is a term in photography that refers to how much of the image is in ________________. 

Ans: Focus.

12. ________________ is how light or dark an image is. 

Ans:  Exposure. 

13. ________________ shoe is the slot at the top of a camera for adding accessories. 

Ans: Hot. 

14. The ISO determines how sensitive the camera is to ________________. 

Ans: Light.

15. A long exposure is an image that has been exposed to light for a long time or uses a long ____________ speed.

Ans: Shutter. 

B. Subjective Questions:

1. Write short notes on the following: 

(a) Aperture.

Ans: Aperture is the size of the opening in lens (Figure 2.9). Think of the lens as a window—a wide open window that lets in more light, while a little open (largely closed) window lets in less light. A wide open aperture will allow more light to fall on an image for a brighter photo, while a smaller aperture lets in less light. 

Aperture is measured in f-stops. The aperture of a lens is the diameter of the open circle or diaphragm inside a lens. This diameter is expressed as f-number, such as f/1.4 or f/16. The lower the f-number, the wider the aperture. The wider the aperture, the more light gets into the sensor. A small f-stop like f/1.8 means a wide opening, while a large f-stop like f/22 is a very narrow opening. Aperture is one of the three camera settings that determines an image exposure, or how light or dark it is. Aperture also affects how much of the image is in focus—wide apertures result in creamy, unfocused background, while narrow ones keep the image sharp.

(b) Exposure.

Ans: Exposure An image is created when the camera sensor (or film strip) is exposed to light. Exposure is how light or dark an image is. A dark photo is considered underexposed or not exposed to enough light. A light photo is overexposed or exposed to too much light. Exposure is mainly controlled through aperture and shutter speed. The shutter speed or exposure time is the length of time when the digital sensor in the camera is exposed to light. It is also the time when a camera shutter is open while taking a photograph. It is indicated as f-stop. Aperture controls the depth-of-field, which is what is in focus in the picture. Aperture can be used to draw attention to one subject by blurring the background with a wide aperture. 

(c) Focus.

Ans: When your eyes focus on a closer object, the objects far away will appear blurry. ‘Focus’, a common photography term, has the same meaning. Something that is in focus is sharp, while an object that is out-of-focus, is not sharp. Different focus areas determine if the camera is focusing on multiple points or one user-selected point. An image that is completely sharp is said to be in focus. An image that’s completely blurry is said to be unfocused.

(d) Depth of field.

Ans: Depth of field refers to how much of an image is in focus. The camera will focus on one distance, but there is a range of distance in front and behind that point that stays sharp — this is known as depth of field. Portraits often have a soft, unfocused background — this is a shallow depth of field. Landscapes, on the other hand, often have more of the image in focus — this is a large depth of field.

2. What is the difference between crane shot and aerial shot?

Ans: 

Crane shotAerial shot
It is a moving shot taken from a crane (a mechanical arm which carries both camera and camera operators). A crane (or ‘jimmy jib’) is a large heavy equipment  which is used for moving the camera at very high or very low level the whole arm of the jimmy jib can move up, down, left, right, driving in on action, or moving diagonally out of it.An aerial shot is a shot taken from a flying object such as, helicopter or a drone camera.
Session 2: Pre – production
Check Your Progress

A. Fill in the Blanks:

1. Pre-production is a phase that involves further developing of ideas and planning prior to the process of ______________. 

Ans: Production.

2. A ______________ is a sequence of drawings that is used to help visualise the animation and to communicate ideas clearly. 

Ans: Storyboard.

3. A ______________ contains key events and scene changes in the animation, and is often accompanied by text notes, describing what is occurring in a scene, such as camera movements. 

Ans: Storyboard.

4. Character ______________ involves developing the appearance and features of characters in an animation. 

Ans: Design.

5. ______________ sheets are produced to help animators work on the appearance of characters. 

Ans: Model

6. An animatic is a timed moving version of the _________.

Ans: Storyboard.

B. Match the Columns:

Column AColumn B
1. Storyboarding(a) It is a timed moving version of the storyboard, made up of individual frames taken from the storyboard.
2. Model sheets(b) These are precisely drawn groups of pictures that show all of the possible expressions that a character can make.
3. Animatics(c) It is a sequence of illustrations and images for the purpose of visualising animation or a motion picture.

Ans: 

Column AColumn B
1. Storyboarding(c) It is a sequence of illustrations and images for the purpose of visualising animation or a motion picture.
2. Model sheets(b) These are precisely drawn groups of pictures that show all of the possible expressions that a character can make.
3. Animatics(a) It is a timed moving version of the storyboard, made up of individual frames taken from the storyboard.

C. Subjective Questions:

1. Write a short note on character design and animatic.

Ans: Character design: Character design includes developing the appearance and features of characters in an animation. Often, an actual model is produced using modeling clay in order to get a better idea of the appearance of a character.”

Animatic: Animatics are used for pre-visualising the film before the actual production starts. You may consider it as storyboards that are brought to life using animation and sound. It is made up of individual frames taken from the storyboard. Each frame depicts a certain key point of a scene or movie, which is accompanied by audio, sound effects and music.

2. Differentiate between storyboard and animatic.

Ans: 

StoryboardAnimatic
A ‘storyboard’ is a sequence of drawings that is used to help communicate ideas and messages. It describes the events and scenes. Storyboards may also include lighting and camera movements to describe the frame in detail.Animatics are used for pre-visualising the film before the actual production starts. You may consider it as storyboards that are brought to life using animation and sound. It is made up of individual frames taken from the storyboard. Accompanied by audio, sound effects and music.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Scroll to Top