NIOS Class 12 Environmental Science Chapter 26 Environmental Ethics And Gandhian Approach Solutions to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters NIOS Class 12 Environmental Science Chapter 26 Environmental Ethics And Gandhian Approach Notes and select need one. NIOS Class 12 Environmental Science Chapter 26 Environmental Ethics And Gandhian Approach Question Answers Download PDF. NIOS Study Material of Class 12 Environmental Science Paper Code 333.
NIOS Class 12 Environmental Science Chapter 26 Environmental Ethics And Gandhian Approach
Also, you can read the NIOS book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per National Institute of Open Schooling (NIOS) Book guidelines. These solutions are part of NIOS All Subject Solutions. Here we have given NIOS Class 12 Environmental Science Chapter 26 Environmental Ethics And Gandhian Approach Solutions, NIOS Senior Secondary Course Environmental Science Solutions for All Chapter, You can practice these here.
Environmental Ethics And Gandhian Approach
Chapter: 26
Module 7: Environmental Management
Textual Question Answer
INTEXT QUESTIONS 26.1
1. Define (i) ethics (ii) environmental ethics.
Ans: (i) It is a branch of philosophy. It deals with morals and values.
(ii) Environmental ethics is a part of philosophy which considers the ethical relationship between human beings and the natural environment.
2. Name the approaches to environmental ethics.
Ans: Anthropocentric, Ecocentric, Biocentric (Life-centric).
3. State one justification for environmental ethics.
Ans: If mankind has to survive, the environment needs to be protected.
INTEXT QUESTIONS 26.2
1. Why must children be made aware of environmental ethics?
Ans: Because they should acquire habits and attitudes in their childhood. It is necessary to inculcate the respect for the environment in the beginning.
2. State two traditions which express life in harmony with environment.
Ans: Respects to nature; respect to plants and animals.
3. What is a ‘sacred grove’?
Ans: An area ensures that the flora and fauna flourish and biodiversity is maintained. These areas are preserved for generations.
INTEXT QUESTIONS 26.3
1. Give an example of PIL which led to taking steps against environmental pollution.
Ans: M.C. Mehta filed a PIL for protection of Taj Mahal from the effluents of the Mathura refinery.
2. What is meant by corporate environmental ethics?
Ans: To provide a clean environment to the nation is the basic responsibility of the corporate world.
3. State one ethical step take by business houses in honour of the environment.
Ans: Use of green and clean technology.
INTEXT QUESTIONS 26.4
1. Who are the founder of Chipko movement?
Ans: Chandi Prasad Bhatt and Sunder Lal Bahuguna
2. What type of work does Shulubh International?
Ans: Sulabh International works for uplifting of sanitation workers and marginalized communities, inspired by Gandhian thought. It promotes environmental sanitation, low-cost toilet systems, and social dignity for former manual scavengers.
3. Why Gandhiji was known as early environmentalist?
Ans: He anticipated the environmental crisis of the modern industrial society.
4. What was the main slogan of Gandhiji?
Ans: Mother Nature has enough for our needs but not enough for our greed.
| TERMINAL EXERCISE |
1. What is meant by environmental ethics?
Ans: Environmental ethics is a part of philosophy which considers the ethical relationship between human beings and the natural environment.
2. What are the approaches to environmental ethics?
Ans: The approaches to environmental ethics are as follows:
(i) Anthropocentric approach: This is a human-centered approach where humans give more importance. Being the dominant species on earth, they can manipulate and use nature to fulfill their needs.
(ii) Biocentric (life-centric) approach: This approach gives equal importance to all living beings, not just humans. It emphasizes the moral duty of humans towards all forms of life.
(iii) Ecocentric approach: Here, the entire environment is considered. The life of humans depends on nature’s well being. So we must Conserve natural resources and save the planet.
3. Why is it necessary to have environmental ethics?
Ans: Environmental ethics is necessary because our sustainable survival on earth requires a sustainable existence of nature too. We obtain all resources from the environment for our survival. The food chain is the best example of our interdependence. So, being prudent, we must protect nature.
4. With the help of a suitable example, explain how the concept of environmental ethics as promoted in Indian Scriptures.
Ans: The Vedas, Mahabharata, and Ramayana praise cosmic harmony and environmental protection. These Indian systems respect not only humans but also care about the wellbeing of one another. “Sarve Bhavantu Sukhinah Sarve Santu Nirmayah” is a Sanskrit verse that means “May all be sinless and may all experience happiness.” This verse depicts that the secret to happy living is peaceful co-existence.
5. What is meant by “sacred groves”?
Ans: An area ensures that the flora and fauna flourish and biodiversity is maintained. These areas are preserved for generations.
6. It is necessary to make children aware of environmental issues. Why?
Ans: We acquire our habits and attitudes in our childhood. The values inculcated during childhood are for a lifetime. Therefore, it is essential to reach children to respect the environment of every child.
7. In what ways can business houses practice environmental ethics.
Ans: Ethical steps taken by business houses for environmental protection are:
(a) In metropolitan cities, corporate houses have developed and maintained green patches and gardens to act as the lungs of the city.
(b) Corporate houses also sponsor prizes for competitions of school-going children and college-going youth on themes and topics of the environment.
(c) They promote the use of solar cars and technology with low carbon footprints.
8. What is meant by Gandhi’s statement, “Mother nature has enough for our needs but not enough for our greed”.
Ans: Gandhiji’s slogan “Mother Nature has enough for our needs but not enough for our greed.”, means that nature has everything essential to sustain life on earth. But when man over exploits environmental resources to fulfill his selfish motives, the resources won’t be enough for all living beings.
9. Relate three traditional practices as examples of environmental ethics.
Ans: The three traditional practices as examples of environmental ethics are:
(i) In many Indian states, a new year is celebrated with the harvesting of the rabi crops in April. For example, Baisakhi in Punjab, Nabo Barsha in Bengal.
(ii) Special food is prepared during festivities to highlight the importance of different plants and plant products. For example, ladoo is made from Amaranthus.
(iii) In various parts of the country, people worship various animals (cow, peacock, etc.) and plants (tulsi, banyan tree, etc.)
10. Collect material to write notes on:
(i) Chipko movement.
Ans: Chipko Movement (1973, Uttarakhand): Villagers, especially women, hugged trees to prevent contractors from felling them.
Bishnoi Movement (1730, Rajasthan): Bishnoi women sacrificed their lives to protect Khejri trees.
(ii) Narmada Bachao andolan highlighting the environmentally unethical moves and the protests against them.
Ans: Narmada Bachao Andolan which means the Save Narmada movement was initiated to protest against the construction of the Sardar Sarovar dam across the Narmada river. It was under the leadership of Medha Patkar and Baba Amte. Tribals and many environmentalists joined the movement. The proposed project of dam construction was to resolve water scarcity and generate hydroelectricity. But people opposed it considering the loss of biodiversity in that area.

Hi! my Name is Parimal Roy. I have completed my Bachelor’s degree in Philosophy (B.A.) from Silapathar General College. Currently, I am working as an HR Manager at Dev Library. It is a website that provides study materials for students from Class 3 to 12, including SCERT and NCERT notes. It also offers resources for BA, B.Com, B.Sc, and Computer Science, along with postgraduate notes. Besides study materials, the website has novels, eBooks, health and finance articles, biographies, quotes, and more.



