NCERT Class 6 Social Science Chapter 24 Key Elements of a Democratic Government

NCERT Class 6 Social Science Chapter 24 Key Elements of a Democratic Government Solutions to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters NCERT Class 6 Social Science Chapter 24 Key Elements of a Democratic Government and select need one. NCERT Class 6 Social Science Chapter 24 Key Elements of a Democratic Government Question Answers Download PDF. NCERT SST Class 6 Solutions.

NCERT Class 6 Social Science Chapter 24 Key Elements of a Democratic Government

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. CBSE Class 6 Social Science Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given NCERT Class 6 Social Science Chapter 24 Key Elements of a Democratic Government, NCERT Class 6 Social Science Textbook of Our Pasts – I: History, The Earth – Our Habitat: Geography, Social and political Life: Civics. for All Chapters, You can practice these here.

Key Elements of a Democratic Government

Chapter: 24

SOCIAL AND POLITICAL LIFE [CIVICS]

INTEXT QUESTIONS

Q. 1. How would Maya’s life be different in South Africa today?

Ans. Maya’s life be different in South Africa today because: 

(a) South Africa is free from apartheid laws.

(b) She is living in the democratic country.

(c) She is getting education equally as compared to whites.

(d) Medical facilities are same. 

(e) Voting rights were given to non-whites as well.

Thus, she is living in a modern South Africa.

Q. 2. What are the various ways in which people participate in the process of government?

Ans. The various ways in which people participate in the process of government are as such:

(a) The people participate in electing their own representatives during election timing.

(b) The people participated in taking an interest in the working of the government and by criticizing it by taking out rallies, dharnas, signature campaign etc. 

(c) They even organize social movements and challenge the functions of the government.

(d) Members of the minority community, dalits, adivasis, women and others are able to participate.

Thus, this proves how strong democratic system is and how alert our people is.

Q. 3. Why do you think we need the government to find solutions to many disputes or conflicts?

Ans. We need the governments to find solutions to many disputes or conflicts because: 

(a) It is the head which make, give decision and implement the laws.

(b) During religious processions it is the responsibility of the government to meet the two communities and reach to the conclusion of the problem.

(c) During rivers dispute government has to step in and see that a fair distribution is worked out for both states.

Thus, in each and every field we need the government to find the solutions in whatever situation it is existing.

Q. 4. What actions does the government take to ensure that all people are treated equally?

Ans. The government take to ensure that all people are treated equally because: 

(a) According to the Constitution all the citizens are equal.

(b) It does not discriminate between the people of other communities, caste, creed, sex etc.

(c) All the people should be given education, medical facilities, etc. 

(d) There should not be any discrimination between the girls and boys.

(e) Minorities were given special reserved seats in schools, colleges etc.

Q. 5. Read through the chapter and discuss some of the key ideas of a democratic government. Make a list. For example, all people are equal.

Ans. The key ideas of a democratic government are:

(a) We are living in a democratic country where all people were given equal right to vote.

(b) The government is for the people, by the people and of the people.

(c) In India, people were given right to vote under Universal Adult Franchise ie., the age limit for voting is 18 years.

(d) People even take interest in running the government.

SOME OTHER IMPORTANT QUESTIONS FOR EXAMINATION 

VERY SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS

Q. 1. Name the types of races present in South Africa. 

Ans. The types of races present in South Africa are black, non-whites, whites.

Q. 2. What do you understand by apartheid? 

Ans. Apartheid means separation on the basis of race. This was being practised in South Africa

Q. 3. List three ways in which the non-whites were discriminated against whites. 

Ans. Three ways in which the non-whites were discriminated against whites are as follows:

(a) Hospitals were separate.

(b) Ambulances were not well equipped.

(c) Bus stops were different for black and white people.

Q. 4. What was the local language practised in South Africa?

Ans. The local language practised in South Africa was Zulu.

Q. 5. Define Democracy.

Ans. In a democracy, people elect leaders to represent them. These representatives take decisions on behalf of the people.

SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS

Q. 1. What was Hector Pieterson and his classmates protesting about? What was its result?

Ans. Hector Pieterson and his classmates was protesting against:

(a) Learning the Africans language in school, which was spoken by whites. 

(b) The students were forced to learn this language but they wanted to learn their own language, Zulu. 

(c) The South-African police beat up the protestors, mercilessly and shot at the crowd.

Thus, one of the bullets killed Hector. This was on 16 June 1976.

Q. 2. Explain Apartheid. Who was the leader of this movement? 

Ans. Apartheid means separation on the basis of race. The leader of this movement was Nelson Mandela.

Q. 3. How the power of the government gets limited by regular elections.

Ans. The power of the government gets limited by regular elections because:

(a) All governments are elected for fixed period.

(b) In India, this period is of five years.

(c) Once elected, governments can stay in power only for that period.

(d) They want to continue to be in power then they have to be re-elected by the people. 

Thus, this is a moment when people can sense their power in a democracy. Hence, it gets limited by regular elections.

Q. 4. Give two ways of participating in the process of government. 

Ans. Two ways of participating in the process of government are as follows:

(a) People participate by taking an interest in the working of the government and by criticizing it when required.

(b) In August 2005, when a particular government increased the money, people had to pay for electricity, people expressed their approval very sharply 

(c) They took out rallies and also organized a signature campaign.

Q. 5. Name the disputes resolve by the government.

Ans. The disputes resolve by the government are as follows: 

(a) In water dispute government must make sure that a fair distribution is worked out for both states.

(b) In religious processions it is the responsibility of the government to meet the two communities and reach to the conclusion of the problem.

Q. 6. What is apartheid? Who was the leader of this movement? 

Ans. Apartheid means to be separated on the basis of race. The leader of this movement was Nelson Mandela.

LONG ANSWER TYPE QUESTIONS 

Q. 1. How does conflict occur? How do people settle the conflicts?

Ans. Conflicts occur due to certain reasons: 

(a) When people at different cultures, religions, regions or economic backgrounds do not get along with each other.

(b) When some among them feel they are being discriminated against. 

(c) People may use violent means to settle their differences.

(d) This lead to fear and tension among others living in an area.

Thus, the government is responsible for helping to resolve conflict. 

Q. 2. How religious processions and celebrations can lead to conflicts? 

Ans. Religious processions and celebrations can sometimes lead to conflicts. 

For example:

(a) The route a procession takes may lead to a conflict.

(b) The government, particularly the police, play an important role in getting representatives of concerned communities to meet and try and arrive at a solution. 

(c) There is a fear that violence may erupt, with people throwing stones or trying do disrupt the procession. 

Thus, police is responsible for ensuring that violence does not take place.

Q. 3. How can a river become a source of conflict between states? Explain with examples.

Ans. Rivers can become a source of conflict between states because: 

(a) A river may begin in one state, flow through another and end in a third. 

(b) The sharing of river water between different states that the river goes through is becoming an issue of conflict.

For example: The Cauvery water dispute between Karnataka and Tamil Nadu. The water stored in Krishna Sagar dam in Karnataka is used for irrigating a number of districts and for meeting the needs of the city of Bengaluru. The water stored in Mettur Dam in Tamil Nadu is used for crops grown in the delta region of that state.

Q. 4. Explain the statement. “Untouchability caused inequality in the society”. 

Ans. Untouchability caused inequality in the society because:

(a) All the citizens of India are equal before the law.

(b) There should be no discrimination against any citizen on grounds of religion or caste.

(c) Justice means fairness in the way that people are treated. 

(d) Equality and justice always go together.

(e) Inequalities between different classes of society mean lack of justice in society.

(f) The institution of untouchability caused inequality in Indian society. 

(g) People of upper castes would not even touch those who belonged to the lower caste Thus, untouchability has been abolished and its practice is punishable by the laws.

Q. 5. How gender discrimination is caused in the society?

Ans. The gender discrimination is caused in the society because: 

(a) Society does not value the girl and boy child equally.

(b) This is injust.

(c) The government steps into promote justice by providing special provisions that can enable girls to overcome the justice that they are subjected to.

Thus, it is possible that fees for girls might be waived or lowered in government schools or colleges. 

Q. 6. “People’s participation plays an important role in democratic government”. Justify this statement.

Ans. “People’s participation plays an important role in democratic government” because:

(a) People make use of the media to express their grievances.

(b) Newspapers, magazines, radio and T.V. play an important role in keeping the government informed about people’s plights, pleasures and displeasures. 

(c) Newspaper publish articles against cases of corruption and injustice.

(d) Radio and television present a direct relay broadcast and interview with ministers.

Q. 7. How whites and non-whites were treated in South Africa?

Ans. Whites and non-whites were treated differently:

(a) Hospitals were separate and so were ambulances.

(b) There were separate trains and buses. 

(c) Even the bus stops were different for black and white people.

(d) Non-whites were not allowed to vote.

HIGH ORDER THINKING SKILLS

Q. 1. How people make decisions in a democracy? 

Ans. People make decisions in a democracy because:

(a) Through voting in elections people elect leaders to represent them.

(b) These representatives take decisions on behalf of the people. 

(c) It is assumed that they will keep in mind the voices and interests of the people.

Q. 2. Explain in detail how the power of government gets limited by regular elections?

Ans. The power of the government gets limited by regular elections. 

The reasons are as such:

(a) The government is elected for the fixed period.

(b) In India, government stay in power till five years.

(c) If they want to continue to be in power then they have to be re-elected by the people.

(d) This is a moment when people can sense their power in a democracy. 

Thus, it is proved that the power of the government gets limited by elections.

Q. 3. How can people participate in the process of election? Give other means. 

Ans. Actions of the governments are sometimes open to criticism. The people are free to express their views on policies and acts of government. A democratic government runs by open discussion and debate. The government has to listen to the views of people.

(a) People also have the right to hold meetings. They may take out processions and hold demonstrations.

(b) Strikes, dharna, bandh and andolan are also the other ways of mobilizing people against actions of the government. 

(c) Launching movement is also one of the ways of showing disapproval of some action or policy of the government. 

(d) Newspapers, serials, listen to music and follow the ball, by ball game through cricket commentary.

Q. 4. How does progress depend on the well-being of women?

Ans. The progress of any society depends on the progress and well-being of women. 

This is because: 

(a) The women suffrage abolished the gender bias to some extent.

(b) But still female babies are continued to be neglected in Indian society. 

(c) In most families, the girl child does not get the same attention as a boy in matters of diet and health care.

(d) The government has enacted many laws to bring about welfare of women. 

VALUE BASED QUESTIONS

Q. 1. How did the Cauvery water dispute come to an end? 

Ans. A conflict arises because both dams are on the same river. The downstream dam in Tamil Nadu can only be filled up if water is released from the upstream one located in Karnataka. Since, both states can’t get as much water as they need for people in their states. This leads to conflict. The central government has to step in and see that a fair distribution is worked out for both states.

Q. 2. How did conflicts occur?

Ans. Conflicts occur when people of different cultures, religions, regions, or economic backgrounds do not get along with each other. Some among them feel that they are being discriminated against. People may use violent means to settle their differences. This created fear and tension among others living in an area. This shows that the government is responsible. for helping to resolve conflicts.

Q. 3. How can democracy allow people to participate? 

Ans. This is very much true that democracy allows people to participate because:

(a) Not all sections of people are actually able to do so.

(b) People to participate is by organizing themselves into social movements that seek to challenge the government and its functioning. 

(c) Members of the minority community, dalits, adivasis, women and others are often able to participate in this manner.

Thus, if a country’s people are alert the democratic character of the government of that country will be stronger. 

Q. 4. How can river become a source of conflict between states?

Ans. River too can become a source of conflict between states because: 

(a) A river may begin in one state, flow through another and end in a third. 

(b) The sharing of river water between different states that the river goes through is becoming an issue of conflict. 

Q. 5. How is untouchability punishable under law?

Ans. Untouchability is punishable under law because: 

(a) The Constitution assures its citizens to provide equality of status and opportunity as well as justice in social, economic and political spheres. 

(b) Our Constitution also made special provisions for lower classes like SCs, STs, OBCs and other minorities to bring them at par with other communities.

Thus, the government update the interests of these communities.

PICTURE BASED QUESTIONS

Q. 1. Look at the picture carefully and answer the questions that follow: 

(a) What does this picture depict?

Ans. This picture depicts the protest movement of the people.

(b) How can people express the power to the government?

Ans. The people expresses the power to the government: 

(a) Through dharnas, rallies, strikes, signature campaign etc.

(b) Newspapers, magazines and TV. also play a role in discussing government issues and responsibilities.

OBJECTIVE TYPE QUESTIONS

I. MULTIPLE CHOICE QUESTIONS:

Tick (✓) the correct option: 

(a) The guiding principles of democracy are justice and:

(i) society.

(ii) equality.

(iii) government.

Ans. (i) equality.

(b) Which among the following is the most suitable meaning of democracy?

(i) Power of the ruler.

(ii) Power of the people.

(iii) Power of the elected representatives.

Ans. (ii) Power of the people.

(e) Which among them is an example of the mass media?

(i) Radio.

(ii) Magazines.

(iii) All of the above.

Ans. (iii) All of the above.

II. FILL IN THE BLANKS:

(a) India is an example of _________democracy.

Ans. representative.

(b) Democracy was established in South Africa in the year _________.

Ans. 1994.

(c) Elections are held after every _________year in our country.

Ans. five.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top