NCERT Class 11 Geography Chapter 13 Water (Oceans)

NCERT Class 11 Geography Chapter 13 Water (Oceans) Solutions to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters NCERT Class 11 Geography Chapter 13 Water (Oceans) and select need one. NCERT Class 11 Geography Chapter 13 Water (Oceans) Question Answers Download PDF. NCERT Geography Class 11 Solutions.

NCERT Class 11 Geography Chapter 13 Water (Oceans)

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. CBSE Class 11 Geography Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given NCERT Class 11 Geography Part I: Fundamentals of Physical Geography, Part II: Indian: Physical Environment, Part III: Practical Work in Geography. NCERT Class 11 Geography Chapter 13 Water (Oceans) Notes, NCERT Class 11 Geography Textbook Solutions for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 13

GEOGRAPY [ PART – I ]

TEXTUAL QUESTIONS ANSWERS

OBJECTIVE TYPE QUESTIONS

I. Make the correct pairs from the two columns.

AB
(i) A long narrow range rising above the ocean floor.(a) Guyot
(ii) A small topographic feature at deep ocean floor ranging 600 to 1000 m high and a few km wide.(b) Abyssal hill
(iii) Along narrow and steep sided depression on the ocean bottom.(c) Submarine Trench
(iv) A flat-topped sea mountain.(d) Bank
(v) A more or less flat topped elevation located in the continental margins.(e) Submarine ridge

Ans. 

AB
(i) A long narrow range rising above the ocean floor.(e) Submarine ridge
(ii) A small topographic feature at deep ocean floor ranging 600 to 1000 m high and a few km wide.(a) Guyot
(iii) Along narrow and steep sided depression on the ocean bottom.(c) Submarine Trench
(iv) A flat-topped sea mountain.(b) Abyssal hill
(v) A more or less flat topped elevation located in the continental margins.(d) Bank

II. Fill in the blanks:

(i) The largest ocean of the world is _____________.

Ans. Pacific.

(ii) Indian Ocean is called _____________.

Ans. Ocean of islands.

(iii) The earth is called a _____________ planet.

Ans. Blue.

(iv) The average depth of the Pacific Ocean is _____________.

Ans. 6000 m.

(v) The average temperature of surface water is _____________. 

Ans. 35°C.

III. Multiple Choice Questions:

1. Identify the element which is not a part of the hydrological cycle

(a) Evaporation.

(b) Hydration.

(c) Precipitation.

(d) Condensation.

Ans. (b) Hydration.

2. The average depth of continental slope varies between

(a) 2-20 m.

(b) 200-2,000 m.

(c) 20-200 m.

(d) 2000-20,000 m.

Ans. (b) 200-2,000 m.

3. Which one of the following is not a minor relief feature in the oceans:

(a) Seamount.

(b) Atoll.

(c) Oceanic deep.

(d) Guyot.

Ans. (c) Oceanic deep.

4. Salinity is expressed as the amount of salt in grams dissolved in sea water per:

(a) 10 gm.

(b) 1000 gm.

(c) 100 gm.

(d) 10,000 gm.

Ans. (c) 100 gm.

5. Which one of the following is the smallest ocean?

(a) Indian Ocean.

(b) Arctic ocean.

(c) Atlantic Ocean.

(d) Pacific Ocean.

Ans. (b) Arctic ocean.

6. The shelf typically ends at a very steep slope, called _______________.

(a) Halcoline.

(b) Seamount.

(c) Oceanic Shelf.

(d) Shelf Break.

Ans. (d) Shelf Break.

7. The Coral reefs are a major characteristic of:

(a) the Indian Ocean.

(b) the Pacific Ocean.

(c) the Atlantic Ocean.

(d) the Mediterranean Sea.

Ans. (b) the Pacific Ocean.

8. _______________ a mountain with pointed summits, rising from the seafloor that does not reach the surface of the ocean.

(a) Halcoline.

(b) Seamount.

(c) Oceanic Shelf.

(d) None of the above.

Ans. (b) Seamount.

9. A mid-ocean ridge is an underwater mountain system formed by

(a) plate tectonics.

(b) earthquake.

(c) ocean currents.

(d) submarine landslides.

Ans. (a) plate tectonics.

10. Along the coasts, salinity is:

(a) Lowered.

(b) Increased.

(c) Stable.

(d) Unaffected.

Ans. (a) Lowered.

11. The geographers have divided the oceanic part of the earth into _______________ oceans.

(a) Two.

(b) Three.

(c) Four.

(d) Five.

Ans. (d) Five.

12. Which one of the following is the smallest ocean:

(a) the Indian Ocean.

(b) the Arctic Ocean.

(c) the Atlantic Ocean.

(d) the Pacific Ocean.

Ans. (b) the Arctic Ocean.

13. Salinity refers to the total amount of

(a) sediments in the water.

(b) impurities present in the water.

(c) the salt present in the water.

(d) heat present in the water.

Ans. (c) salt present in the water.

14. Which one of the following is not a minor relief feature in the oceans:

(a) Seamount.

(b) Atoll.

(c) Oceanic Deep.

(d) Guyot.

Ans. (c) Oceanic Deep.

15. _______________ is the extended margin of each continent occupied by relatively shallow seas and gulfs.

(a) Oceanic Shelf.

(b) Continental shelf.

(c) Salocline.

(d) Hydra Shelf.

Ans. (b) Continental shelf.

16. The continental slope connects the continental shelf and _______________.

(a) the continental shelf.

(b) the halocline.

(c) the ocean basins.

(d) none of the above.

Ans. (c) the ocean basins.

17. A major portion of sea level is found at:

(a) 10-12 kms below sea level.

(b) 6-9 kms below sea level.

(c) 3-6 kms below sea level.

(d) 1-2 kms below sea level.

Ans. (c) 3-6 kms below sea level.

18. It is a flat topped seamount. What is it called?

(a) Mid ocean ridges.

(b) Deep sea.

(c) Guyots.

(d) Shelf.

Ans. (c) Guyots.

19. These areas are the deepest parts of the oceans. What are these?

(a) Mid ocean ridges.

(b) Deep sea.

(c) Continental shelf.

(d) Trenches.

Ans. (d) Trenches.

20. Salinity of what level has been considered as the upper limit to demarcate “brackish water?

(a) 22.3%

(b) 24.7%

(c) 15.8%

(d) 20.4%

Ans. (b) 24.7%

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top