Indian Polity GK – Feature of Federalism in India

Indian Polity GK – Feature of Federalism in India, Today We Discuss Indian Polity GK – Feature of Federalism in India in Any Government competitive exam, we try to give you the most Important MCQ type Questions and Answers.

Join Telegram channel

Indian Polity And Human History GK – Feature of Federalism in India

Indian Polity GK – Feature of Federalism in India we cover under the All Competitive exam as follows, Assam Govt Recruitment Grade II, Grade III & Grade IV Any of the Post, APSC, Assam Police, Post Office Exam, PNRD Exam, any Medical Exam, Forest Guard Exam, APDCL Exam, Agriculture Exam, and other state exams. You can follow these Apps and Youtube Channel prepares for all exams.

Indian Polity & Human History

India is a federal state. But the “federation has not been used anywhere in the constitution of India. Federalism implies a form of government in which all the powers of the Government are divided and distributed between the central Government and the state government. India is called a union of states and it has also federal and unitary feature, which we called it as a ‘quasi-federal’.

Multiple Choice Objective Type Questions

1. The Indian federalism is characterized by

(a) Unicameralism 

(b) Singe Citizenship

(c) Division of powers 

(d) Dual Judiciary

Ans:- © Division of powers.

2. The distribution of legislative power between the center and state has been made into,

(a) Two list

(b) Three list

(c) Four list

(d) Five list

Ans:- (b) Three list.

3. InIndia, the subjects for legislation in the union list are,

(a) 96

(b) 97

(c) 99

(d) 100

Ans:- (c) 99.

4. The constitution of India has established

(a) Federal state

(b) Unitary state

(c) A federal state with some unitary feature

Ans:- (c) A federal state with some unitary feature.

5. “The constitution of India is neither purely unitary no purely federal It is a combination of both” – Argued by

(a) Strong

(b) Where

(c) D. Basu

(d) K.C.Wheare

Ans:- (c) D. Basu.

6. The constitution of india has not been set in a tight moud of federalism – argued by

(a) B.R. Ambedkar

(b) Jawaharlal Nehru

(c) Vallabbai Patel

(d) Maukna Azad

Ans:- (a) B.R. Ambedkar.

7. The Indian constitution has been described as quasi federal -said by

(a) KC. where

(b) D. Basu

(c) VV Dandekar

(d) Sarkaria Commission

Ans:- (a) KC. wheare.

8. India is a federation primarily because of the

(a) Supremacy of the constitution

(b) Rigidity and flexibility of the constitution

(c) Single citizenship

(d) Unified judicial system

Ans:- (a) Supremacy of the constitution.

9. In which Article of the Indian constitution lays down the distribution of power between centre and the state,

(a) Article 245

(b) Article 246

(c) Article 247

(d) Article 248

Ans:- (b) Article 246.

10. The state list contains

(a) 60 items

(b) 61 items

(c) 62 items

(d) 66 items

Ans:- (b) 61 items.

11. On which list both the parliament and the State legislatures can legislate the laws.

(a) Central list

(b) State list

(c) Concurrent list

Ans:- (c) Concurrent list.

12. The concurrent list includes how maný subjets

(a) 49 subject

(b) 50 subject

(c) 52 subject

(d) 55 subject

Ans:- (c) 52 subject.

13. The subject of higher education or forest is depicted on which list of Indian constitution.

(a) Union list

(b) State list

(c) State list

(d) concurrent list

Ans:- (c) State list.

14. In Indian federation, the residuary power are vested in the hands of

(a) Union Government

(b) State Government

(c) The president

(d) Both union and state Government

Ans:- (a) Union Government.

15. Indian has a federation with a strong centralising tendency argued by

(a) Jennings

(b) D. Basu

(c) Where

(d) Gajendra Godkar

Ans:- (a) Jennings.

16. The subject of”United Nation Organisation” is contained on which list

(a) Union list

(c) Concurrent list

(b) State list

Ans:- (a) Union list.

17. Education was brought on the concurrent list by constitutional amendment

(a) 42 nd

(b) 43 rd

(c) 44 th

(d) 45 th

Ans:- (a) 42 nd.

18. Which article state that no tax can be levied or correct except by authority of law

(a) Article 264

(b) Article 265

(c) Article 266

(d) Article 267

Ans:- (b) Article 265.

19. Who established the contingency Fund for the union 

(a) The president

(b) The parliament

(c) The comptroller and Auditor General

(d) The Supreme court

Ans:- (a) The president.

20. Which commission discuss the distribution of net proceeds of taxes between the union and the state.

(a) The planning commission

(b) The Finance Commission

(c) National Development council

(d) Sarkaria Commission

Ans:- (b) The Finance Commission.

21. Under Article 275, grants-in-aid means financial assistance to

(a) Union

(b) State

(a) Union

(c) The union and state 

(d) The Union territories

Ans:- (b) State.

22. The Planning commission is the product of which institution.

(a) The constitution

(b) An extra-constitutional growth

(c)The president’s executive order

(d) The parliament

Ans:- (b) An extra-constitutional growth.

23. In which year the first Finance commission Was constituted

(a) 1951

(b) 1952

(c) 1953

(d) 1954

Ans:- (a) 1951.

24. Who Appoints the Finance commissioner

(a) The President

(b) The Comptroller and Auditor General

(c) The Parliament

(d) The Cabinet Ministers

Ans:- (a) The President.

25. What is the main source of state income

(a) Land revenue

(b) Income tax

(c) Import-export duties

(d) Taxes on Railway farces

Ans:- (a) Land revenue.

26. What is the principal source of the revenue of the unio Government

(a) Land revenue

(b) Corporate tax

(c) Stamp duty

(d) Excise duties

Ans:- (b) Corporate tax.

27. In which article, indian Constitution empowers the parliament to make laws on any state item in national emergency

(a) Article 250

(b) Article 251

(c) Article 252

(d) Article 253 a

Ans:- (a) Article 250.

28. In which article of indian Constitution provided that two or more state may ask parliament to make law ona matter in the state list.

(a) Article 251

(b) Article 252

(c) Article 253

(d) Article 254

Ans:- (b) Article 2522.

29. In Indian federation, there are…..………….states.

(a) 26

(b) 27

(c) 28

(d) 29

Ans:- (c) 28.

30. In which article of India constitution declare “India as a union of states”

(a) Article 1

(b) Article 10

(c) Article 10 (A)

(d) Article 2

Ans:- (a) Article 1.

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top
Scroll to Top
adplus-dvertising