SEBA Class 6 Social Science MCQ Chapter 12 The Indus Valley Civilization

SEBA Class 6 Social Science MCQ Chapter 12 The Indus Valley Civilization Solutions in English Medium, Class 6 Social Science Multiple Choice Question Answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters SEBA Class 6 Social Science MCQ Chapter 12 The Indus Valley Civilization Question Answer and select need one.

SEBA Class 6 Social Science MCQ Chapter 12 The Indus Valley Civilization

Also, you can read the SCERT book online in these sections SEBA Class 6 Social Science Objective Type Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given Assam SEBA Class 6 Social Science MCQ Solutions for All Subject, You can practice these here.

The Indus Valley Civilization

Chapter – 12

MCQ

1. Where was the Indus Valley Civilization primarily located?

(A) China.

(B) Egypt.

(C) India and Pakistan.

(D) Mesopotamia.

Answer: (C) India and Pakistan.

2. What was the main occupation of the people in the Indus Valley Civilization?

(A) Hunting.

(B) Farming.

(C) Trading.

(D) Fishing.

Answer: (B) Farming.

3. Which of the following was a major city in the Indus Valley Civilization?

(A) Athens.

(B) Harappa.

(C) Rome.

(D) Beijing.

Answer: (B) Harappa.

4. Which material was predominantly used for construction in the Indus Valley Civilization?

(A) Stone.

(B) Wood.

(C) Bricks.

(D) Metal.

Answer: (C) Bricks.

5. What was the primary method of transportation for goods in the Indus Valley Civilization?

(A) Airplanes.

(B) Ships.

(C) Carts.

(D) Trains.

Answer: (C) Carts.

6. Which river was crucial to the Indus Valley Civilization?

(A) Nile.

(B) Amazon.

(C) Indus.

(D) Ganges.

Answer: (C) Indus.

7. The script of the Indus Valley Civilization is:

(A) Deciphered.

(B) Undeciphered.

(C) Similar to Egyptian hieroglyphs.

(D) Based on the Latin alphabet.

Answer: (B) Undeciphered.

8. Which animal was not domesticated by the Indus Valley people?

(A) Sheep.

(B) Goats.

(C) Elephants.

(D) Horses.

Answer: (D) Horses.

9. What kind of drainage system did the Indus Valley Civilization have?

(A) Open drains.

(B) Underground drains.

(C) No drainage system.

(D) Canals.

Answer: (B) Underground drains.

10. Which was the largest building found in Mohenjo-Daro?

(A) The Great Bath.

(B) The Granary.

(C) The Assembly Hall.

(D) The Temple.

Answer: (A) The Great Bath.

11. What was the primary purpose of the Great Bath in Mohenjo-Daro?

(A) Religious rituals.

(B) Swimming.

(C) Drinking water storage.

(D) Irrigation.

Answer: (A) Religious rituals.

12. The Harappan economy was mainly based on:

(A) Industry.

(B) Commerce.

(C) Agriculture.

(D) Technology.

Answer: (C) Agriculture.

13. Which of the following was not a characteristic of the Harappan cities?

(A) Well-planned streets.

(B) Multi-story houses.

(C) Large temples.

(D)  Advanced drainage system.

Answer: (C) Large temples.

14. Which metal was unknown to the Indus Valley people?

(A) Copper.

(B) Bronze.

(C) Iron.

(D) Gold.

Answer: (C) Iron.

15. What type of government did the Indus Valley Civilization have?

(A) Democracy.

(B) Monarchy.

(C) Theocracy.

(D) It is not clearly known.

Answer: (D) It is not clearly known.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top