NCERT Class 9 Physical Education Chapter 20 Outdoor Sport

NCERT Class 9 Physical Education Chapter 20 Outdoor Sport Solutions English Medium As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters NCERT Class 9 Physical Education Chapter 20 Outdoor Sport Notes and select need one. NCERT Class 9 Physical Education Question Answers Download PDF. NCERT Class 9 Physical Education And Well – Being Texbook Solutions.

NCERT Class 9 Physical Education Chapter 20 Outdoor Sport

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. CBSE Class 9 Physical Education And Well – Being Textual Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given NCERT Class 9 Physical Education And Well – Being Notes, CBSE Class 9 Physical Education And Well – Being Textbook Solutions for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 20

Unit – 5 Sports 
EXERCISES (ADDITIONALLY ADDED QUESTIONS)

1. When was the first Hockey Club formed in India?

Ans: The first Hockey Club was formed in Kolkata in 1885. It marked the beginning of organized hockey in India and helped in the growth of the sport throughout the country.

2. When was the International Hockey Federation founded?

Ans: The International Hockey Federation (FIH) was founded on 7 January 1924 in Paris. It is the global governing body responsible for promoting and regulating field hockey worldwide.

3. Who captained India’s Olympic gold medal-winning hockey team in 1936?

Ans: Dhyan Chand captained the Indian hockey team that won the gold medal at the 1936 Berlin Olympics. He is regarded as one of the greatest hockey players in history.

4. Who invented Basketball and when?

Ans: James Naismith invented basketball in 1891 at Springfield College of Physical Education, Massachusetts, USA. The game was created as an indoor sport for students during winter.

5. When was the Basketball Federation of India established?

Ans: The Basketball Federation of India was established in 1950. It works to promote and develop basketball at the national and international levels.

6. When was the first One Day International cricket match played?

Ans: The first One Day International (ODI) cricket match was played in 1971. This format later became very popular and led to the organization of the Cricket World Cup.

7. Who is remembered through the Ranji Trophy?

Ans: Ranjit Singh is remembered through the Ranji Trophy. He made a remarkable contribution to cricket and earned great fame while playing in England.

8. When did Archery first appear in the Olympic Games?

Ans: Archery first appeared in the Olympic Games in 1900. It is one of the oldest sports and has a rich history in India as well as in many other countries.

9. Who created the game of Softball?

Ans: George Hancock created Softball in 1887 in Chicago. The game was first played indoors and later became popular around the world.

10. Name the four Grand Slam Tennis tournaments.

Ans: The four Grand Slam Tennis tournaments are:

(i) Australian Open – held in Australia.

(ii) French Open – played on clay courts in Paris.

(iii) Wimbledon Championships – played on grass courts in London.

(iv) US Open – held in New York, USA.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top