NIOS Class 12 Computer Science Chapter 9 Spreadsheets

NIOS Class 12 Computer Science Chapter 9 Spreadsheets Solutions English Medium As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters NIOS Class 12 Computer Science Chapter 9 Spreadsheets Notes and select need one. NIOS Class 12 Computer Science Question Answers Download PDF. NIOS Study Material of Class 12 Computer Science Notes Paper 330.

NIOS Class 12 Computer Science Chapter 9 Spreadsheets

Also, you can read the NIOS book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per National Institute of Open Schooling (NIOS) Book guidelines. These solutions are part of NIOS All Subject Solutions. Here we have given NIOS Class 12 Computer Science Textbook Solutions, NIOS Senior Secondary Course Computer Science Notes for All Chapter, You can practice these here.

Chapter: 9

Module – 2: Office Automation

INTEXT QUESTIONS 9.1 

1. Give one word for the following:

(i) The toolbar containing Save button  ____________.

Ans: Standard.

(ii) Smallest unit of a spreadsheet  ____________.

Ans: Cell.

(iii) The cell in which data will be entered  ____________.

Ans: Active Cell.

(iv) Shortcut key to exit Writer ____________.

Ans: Ctrl + Q.

(v) Number of scrollbars in Calc window  ____________.

Ans: 2.

2. Give any three applications of spreadsheet.    

Ans: Uses of spreadsheet application:

(i) They are used to calculate, analyse and store and present the information. 

(ii) These are very useful in What-if analysis. 

(iii) Spreadsheets are very useful to manage financial data like stock exchange movements, account transactions etc. 

3. How can you open a new workbook if Calc application is already running? 

Ans: Select File → New → Spreadsheet.

INTEXT QUESTIONS 9.2 

1. Fill in the blanks: 

(i) _____________ is the shortcut key to edit data in cells. 

Ans: F2.

(ii) Press  _____________ key while selecting adjacent cells in a worksheet. 

Ans: Shift.

(iii) Cancel Editing button is present on the  _____________ toolbar. 

Ans: Formula.

(iv) All formulas must start with an  _____________ sign. 

Ans: =.

(v) The data on which arithmetic calculations cannot be performed is called  _____________. 

Ans: label.

2. How can you select the entire row in a worksheet? 

Ans: By clicking on the row number. 

3. What is the use of AutoFill feature? 

Ans: AutoFill feature is used to fill sequential data in the cells to form a series automatically.

4. Name the two ways of editing cell contents in OpenOffice Calc.

Ans: Overwriting and Partial Modification.

INTEXT QUESTIONS 9.3 

1. Fill in the blanks. 

(i) The function that displays current system date is _____________ . 

Ans: TODAY().

(ii) The Cells option is in ____________ menu. 

Ans: Format.

(iii) K9 is an example of _____________ referencing. 

Ans: Relative.

(iv) The type of chart in which data is represented as parts of a circle is _____________ chart. 

Ans: Pie.

(v) The X-Axis in a chart is also known as _____________ axis. 

Ans: Category.

(vi) Various functions provided by OpenOffice Calc can be accessed using _____________ .

Ans: Function Wizard.

2. Differentiate between filtering and sorting of data. 

Ans: Difference between Filtering and Sorting of Data are:

FilteringSorting
Filtering is the process of showing only selected data based on a condition.Sorting is the process of arranging data in a specific order.
Unwanted data is hidden temporarily.Data order is changed but no data is hidden.
It helps to find required information quickly.It helps to organize data for better understanding.
Example: Displaying only students who passed the exam.Example: Arranging student names in alphabetical order.

3. What is relative referencing? Give one example. 

Ans: In this type of cell referencing, when the formula is copied from one cell to another in a worksheet, the cell reference or address of the cells being used in the formula automatically changes according to the relative position of the copied formula. For example, A10/5.

4. How can you merge cells on a worksheet?

Ans: To merge cells, select the range of cells to be merged and click Merge Cells button on the formatting toolbar.

TERMINAL EXERCISE 

1. What is a spreadsheet? Name any two spreadsheet applications. 

Ans: Spreadsheet is a very useful application, especially in offices where numerical data has to be stored, manipulated and analysed at regular intervals. Each page of a spreadsheet is known as a worksheet and a collection of worksheets constitutes a workbook.

Two spreadsheet applications are:

(i) OpenOffice Calc.

(ii) Microsoft Excel.

Some common applications of spreadsheets are as follows:

(i) These act like a calculator for doing automatic calculations. They are used to calculate, analyse, store and present the information.

(ii) In a spreadsheet, if one value is changed, all the corresponding calculations are recalculated automatically. So these are very useful in What-if analysis.

(iii) Spreadsheets are very useful to manage financial data like stock exchange movements, account transactions etc.

(iv) The data in a spreadsheet can be pictorially represented through charts.

(v) Various in-built functions help in easy processing and manipulation of data.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top