NIOS Class 12 Computer Science Chapter 8 Digital Documentation

NIOS Class 12 Computer Science Chapter 8 Digital Documentation Solutions English Medium As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters NIOS Class 12 Computer Science Chapter 8 Digital Documentation Notes and select need one. NIOS Class 12 Computer Science Question Answers Download PDF. NIOS Study Material of Class 12 Computer Science Notes Paper 330.

NIOS Class 12 Computer Science Chapter 8 Digital Documentation

Also, you can read the NIOS book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per National Institute of Open Schooling (NIOS) Book guidelines. These solutions are part of NIOS All Subject Solutions. Here we have given NIOS Class 12 Computer Science Textbook Solutions, NIOS Senior Secondary Course Computer Science Notes for All Chapter, You can practice these here.

Chapter: 8

Module – 2: Office Automation

INTEXT QUESTIONS 8.1 

1. Define Word Processor. Name any two word processors. 

Ans: A word processor is an application software that is used for creating, editing, formatting and printing any type of textual data. Examples of word processor are OpenOffice Writer and MS Word.

2. Fill in the blanks. 

(a) To view the document before printing, click ____________ option from the File menu. 

Ans: Page Preview.

(b) The case in which first letter of the sentence is capitalized is called ____________. 

Ans: Sentence case.

(c) The Find and Replace option is in ____________ menu. 

Ans: Edit.

(d) The shortcut key to select the text in a paragraph from the cursor position to the end of the paragraph is ____________. 

Ans: Ctrl+Shift+ ↓.

(e) The vertical blinking line in the work area whose location determines where the next character will be inserted is called ____________.

Ans: Cursor.

3. Multiple Choice Questions:

(i) Which of the following is the shortcut key to save the document for the first time in Writer? 

(a) Ctrl + S. 

(b) Shift +S. 

(c) Ctrl + Shift +S. 

(d) None of the Above.

Ans: (c) Ctrl + Shift +S.

(ii) Which of the following is not the type of formatting in Writer? 

(a) Character. 

(b) Line. 

(c) Paragraph. 

(d) Page.

Ans: (b) Line.

(iii) Using which of the following methods can you open the Find & Replace dialog box? 

(a) Pressing Ctrl + F. 

(b) Select Format → Find & Replace. 

(c) Both (a) and (b).

(d) Neither (a) nor (b).

Ans: (a) Pressing Ctrl + F. 

INTEXT QUESTIONS 8.2 

1. Fill in the blanks: 

(i) The additional information inserted on the top of the page constitutes ____________ while that at the bottom of the page constitutes ___________.

Ans: Header, Footer.

(ii) The Bullets and Numbering option is in ____________ menu. 

Ans: Format.

(iii) Press ____________ to open Writer help window. 

Ans: F1.

(iv) The Auto Spell Check button is present on the ____________ toolbar. 

Ans: Standard.

(v) ____________ key(s) are pressed to move one cell to the left in a table.

Ans: Shift + Tab.

2. Name the two ways in which Spelling check can be done in OpenOffice Writer. 

Ans: The two ways in which spelling check can be done in OpenOffice Writer are:

(i) AutoSpellCheck and Spelling.

(ii) Grammar option in Tools menu.

3. Write the steps to insert a picture in your document. 

Ans: Steps to insert a picture in a document (OpenOffice Writer):

(i) Click the Tools → Gallery button. The Picture gallery is displayed. 

(ii) Select the desired theme and then the desired picture. 

(iii) Right click the picture that you want to insert and click Insert → Copy from the drop down menu. 

(iv) The picture will be inserted in the document.

4. Name the three components of Mail Merge feature in OpenOffice Writer. 

Ans: The three main components of Mail Merge feature are: 

(i) Data Source.

(ii) Main Text document. 

(iii) Merged Document.

5. Write the shortcut keys for the following: 

(a) To open a new document. 

Ans: Ctrl + N.

(b)To open Find & Replace dialog box.

Ans: Ctrl + F.

(c) To save the document for the first time 

Ans: Ctrl + Shift + S.

(d) To exit Writer.

Ans: Ctrl + Q.

(e) To open Table dialog box.

Ans: Ctrl + F12.

TERMINAL EXERCISE 

1. Define word processing. 

Ans: A word processor is an application software that is used for creating, editing, formatting and printing any type of textual data. This textual data that is created using a word processor is called a document and the process of using a word processor is called word processing. 

2. Write any three features of a word processor. 

Ans: The three features of a word processor are:

(i) A word processor allows us to save a document and also to make modifications in an already created document very easily. We can change the appearance of the text by making it bold, italic or by changing its colour, size or style.

(ii) The Spelling and Grammar check feature of a word processor helps to make automatic corrections in the document. It also gives thesaurus containing synonyms and antonyms of words.

(iii) A word processor has a unique feature called Mail Merge which allows us to send personalized letters, invitations etc., to multiple people.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top