NIOS Class 12 Computer Science Chapter 2 Binary Logic

NIOS Class 12 Computer Science Chapter 2 Binary Logic Solutions English Medium As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters NIOS Class 12 Computer Science Chapter 2 Binary Logic Notes and select need one. NIOS Class 12 Computer Science Question Answers Download PDF. NIOS Study Material of Class 12 Computer Science Notes Paper 330.

NIOS Class 12 Computer Science Chapter 2 Binary Logic

Also, you can read the NIOS book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per National Institute of Open Schooling (NIOS) Book guidelines. These solutions are part of NIOS All Subject Solutions. Here we have given NIOS Class 12 Computer Science Textbook Solutions, NIOS Senior Secondary Course Computer Science Notes for All Chapter, You can practice these here.

Chapter: 2

Module – 1: Basic Computing

INTEXT QUESTIONS 2.1 

State whether the following statements are true or false: 

1. Binary logic works on two states. 

Ans: True.

2. “ON” state is represented by 0. 

Ans: False.

3. The NOR gate represents the complement of the OR operation. 

Ans: True.

4. The binary number system is a system of two digits-0 and 1. 

Ans: True.

5. 1 = 0 AND 1.

Ans: False. 

TERMINAL EXERCISE 

1. Define AND gate and its operation. 

Ans: An AND gate is a digital logic gate that performs the logical AND operation. It works in the same way as the logical operator “and”.

In an AND gate, the output is 1 (HIGH) only when all the inputs are 1. If any one of the inputs is 0 (LOW), the output becomes 0.

The Boolean expression of AND gate is:

C=A⋅BC = A \cdot BC=A⋅B

where AAA and BBB are inputs and CCC is the output.

Truth Table of AND Gate:

ABC = A·B
000
010
100
111

Thus, an AND gate gives output 1 only when all inputs are 1; otherwise, the output is 0.

2. Differentiate between AND & OR gates. 

Ans: 

AND GateOR Gate
Output is 1 only when all inputs are 1.Output is 1 when any one or more inputs are 1.
Logical multiplication (·).Logical addition (+).
Output becomes 0 if any input is 0.Output becomes 0 only when all inputs are 0.
Example: A · BExample: A + B

3. What is a universal gate? 

Ans: NAND and NOR operations are also known as universal operations because you can generate any other operation through it. These gates are called Universal Gates.

4. How can you create NOR gate using OR and NOT gate? 

Ans: A NOR gate is formed by connecting the output of an OR gate to a NOT gate.

The OR gate first adds the inputs, and the NOT gate then inverts the output.

5. Convert (990)10 into binary.

Ans: (990)10 ​= (1111011110)2​

(1111011110)2

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top