NIOS Class 12 Computer Science Chapter 1 Computer Fundamentals

NIOS Class 12 Computer Science Chapter 1 Computer Fundamentals Solutions English Medium As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters NIOS Class 12 Computer Science Chapter 1 Computer Fundamentals Notes and select need one. NIOS Class 12 Computer Science Chapter 1 Computer Fundamentals Question Answers Download PDF. NIOS Study Material of Class 12 Computer Science Notes Paper 330.

NIOS Class 12 Computer Science Chapter 1 Computer Fundamentals

Also, you can read the NIOS book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per National Institute of Open Schooling (NIOS) Book guidelines. These solutions are part of NIOS All Subject Solutions. Here we have given NIOS Class 12 Computer Science Textbook Solutions, NIOS Senior Secondary Course Computer Science Notes for All Chapter, You can practice these here.

Chapter: 1

Module – 1: Basic Computing

INTEXT QUESTIONS 1.1

Fill in the blanks: 

1. The four basic functions performed by the computer are , _______________, ______________, ______________ ,_______________

Ans: Receive Input, Process Information, Produce output, Store information for future use .

2. A bar code reader is a / an ______________ device.

Ans: Input. 

3. Choose the correct answer: 

(a) Arithmetic and logical operations is performed by ______________ unit. 

(i) ALU. 

(ii) Editor.

(iii) Storage. 

(iv) Output.

Ans: (i) ALU.

(b) The ALU and CU are jointly known as ______________ .

(i) RAM. 

(ii) ROM. 

(iii) CPU. 

(iv) None of the above. 

Ans:(iii) CPU. 

(c) The process of producing results from the data for getting useful information is called as ______________ .

(i) Output.

(ii) Input.

(iii) Processing. 

(iv) Storage.

Ans: Processing.

INTEXT QUESTIONS 1.2 

1. Fill in the blanks. 

(a) 1 KB = ___________ bytes. 

Ans: 1024.

(b) Primary memory is of two types : ___________ and ___________ .

Ans: RAM And ROM .

(c) To increase the performance of CPU, a small memory chip is attached between CPU and main memory whose access time is very close to the processing speed of CPU. This memory is called ___________ memory. 

Ans: Cache.

(d) A hard disk is the most commonly used ___________ storage device.

Ans: Secondary memory.

2. State whether the following statements are true or false: 

(a) There are two kinds of computer memory: primary and secondary. 

Ans: True.

(b) The computer can understand decimal system also. 

Ans: False.

(c) The storage of program and data in the RAM is permanent. 

Ans: False.

(d) PROM is secondary memory. 

Ans:False.

(e) The memories which do not lose their content on failure of power supply are known as non-volatile memories.

Ans:True.

INTEXT QUESTIONS 1.3 

Fill in the blanks: 

1. USB stands for _____________.

Ans: Universal Serial Bus.

2. The maximum range of bluetooth communication is_____________ meters. 

Ans: 10.

3. Digital computers can be classified as ____________,  _____________,_____________

 and _____________ .

Ans: Microcomputers, minicomputers, mainframe computers, supercomputers.

TERMINAL EXERCISE

1. What are the major components of a computer? 

Ans: The Major components of computer are : 

(i) Input Device.

(ii) Central Processing unit (CPU).

(iii) Memory.

(iv) Output Device.

2. What is CPU and how does it work? Explain briefly. 

Ans: CPU is Known as the ‘Brain of the Computer’ as it controls the complete working of the computer. 

3. What is a plotter and how does it work? 

Ans: A plotter is a device that is used to draw charts, graphs, maps etc.., with two or more automated pens. Multi-colour plotters use different-coloured pens to produce a multi-coloured output .

4. Describe the various types of printers briefly. 

Ans: There are many different types of printers. 

These printers vary in terms of size, speed and quality of output. Some of them are discussed below: 

(i) Dot Matrix Printer: It is a type of printer that uses a print head to print characters on paper. The print head moves in back and forth or up and down motion on the page. The print head strikes on an ink soaked cloth ribbon that is laid against a paper. The characters formed from dots are thus printed on the paper.

(ii) Ink-jet Printer: Ink-jet printers work by spraying ionized ink on a sheet of paper. Magnetized plates in the ink’s path direct the ink onto the paper in the desired shapes. Ink-jet printers are capable of producing a better print than the dot matrix printers. A typical ink-jet printer provides a resolution of 300 dots per inch, although some newer models offer higher resolutions. These are also known as Line printers as the output is produced line by line. 

(iii) Laser Printer: It works on the principle of a photocopier. It utilizes a laser beam to produce an image on a drum. The light of the laser alters the electrical charge on the drum wherever it hits. The drum is then rolled through a reservoir of toner, which is picked up by the charged portions of the drum. Finally, the toner is transferred to the paper through a combination of heat and pressure. Since the entire page is transmitted to a drum before the toner is applied, laser printers are sometimes called page printers. In addition to text, laser printers are very adept at printing graphics. However, you need significant amounts of memory in the printer to print high-resolution graphics.

(iv) Thermal printer: Thermal printers are printers that produce images by pushing electrically heated pins against special heat-sensitive paper. Thermal printers are inexpensive and are used in most calculators and many fax machines. They produce low-quality print, and the paper tends to curl and fade after a few weeks or months.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top