NIOS Class 12 Computer Science Chapter 7 Emailing

NIOS Class 12 Computer Science Chapter 7 Emailing Solutions English Medium As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters NIOS Class 12 Computer Science Chapter 7 Emailing Notes and select need one. NIOS Class 12 Computer Science Question Answers Download PDF. NIOS Study Material of Class 12 Computer Science Notes Paper 330.

NIOS Class 12 Computer Science Chapter 7 Emailing

Also, you can read the NIOS book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per National Institute of Open Schooling (NIOS) Book guidelines. These solutions are part of NIOS All Subject Solutions. Here we have given NIOS Class 12 Computer Science Textbook Solutions, NIOS Senior Secondary Course Computer Science Notes for All Chapter, You can practice these here.

Chapter: 7

Module – 1: Basic Computing

INTEXT QUESTIONS 7.1 

State whether the following statements are true or false: 

1. Email ids are used for communication. 

Ans: True.

2. Email id can be created on outlook. 

Ans: True.

3. Gmail uses folders for organizing messages. 

Ans: False.

4. You can not search an email sent by you. 

Ans: False.

5. The shortcut key for sending the mail is shift + enter.

Ans: False.

TERMINAL EXERCISE 

1. How will you create groups in Emailing? 

Ans: Firstly to create an Email group account sign in to your gmail account. Then follow the below mentioned steps to create a group. 

(i) Click Create Group, on the top left of your screen.

(ii) Enter information and choose settings for the group.

(iii) Enter the basic details of the group account like group name, group Email address, group type, basic permission for the group etc.

(iv) Now click Create button.

(v) Group account has been created successfully.

2. How to edit and delete filtering in gmail account?

Ans: (i) Click the settings in the top right. 

(ii) Select Settings.

(iii) Click the Filters and Blocked Addresses tab.

(iv) Find the filter you want to change and click edit or delete on the extreme right to modify/remove the filter. 

(v) If you are editing the filter, enter the updated criteria for the filter in the appropriate fields, and click Continue. 

(vi) Update any actions and click the Update filter button.

3. Write any two differences between OR and IN operator in searching an Email. 

Ans: The differences between OR and IN operator in searching an Email are:

OR OperatorIN Operator
Searches emails containing any one of the given keywordsSearches emails within a specific folder or label
Used to broaden the search resultsUsed to limit the search location of emails

4. Write the steps for sending an attachment in Email. 

Ans: The steps to attach a file with an Email are as follows:

(i) Open New Message box by clicking the Compose button. Alternatively the Reply or Forward button may also be clicked, if required. 

(ii) Type the recipient’s address, subject and message as described before. 

(iii)  Click on Paperclip icon to attach the file. 

(iv) Browse for the file that you want to attach. Select it and then click Open button. The file will start attaching. You will be able to see the progress bar in the New Message window (Fig. 7.5). This may take some time depending on the size of the file. 

(v) Click Send button to send the mail with the attachment.

5. Why Email is important for communication?

Ans: Email is important for communication as it enables quick, economical, and efficient exchange of information over long distances. It allows users to send messages and files instantly, communicate with many people at once, and keep a permanent record of messages, making it an essential tool for personal, academic, and professional communication.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top