NIOS Class 12 Computer Science Chapter 5 Data Communication And Networking

NIOS Class 12 Computer Science Chapter 5 Data Communication And Networking Solutions English Medium As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters NIOS Class 12 Computer Science Chapter 5 Data Communication And Networking Notes and select need one. NIOS Class 12 Computer Science Question Answers Download PDF. NIOS Study Material of Class 12 Computer Science Notes Paper 330.

NIOS Class 12 Computer Science Chapter 5 Data Communication And Networking

Also, you can read the NIOS book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per National Institute of Open Schooling (NIOS) Book guidelines. These solutions are part of NIOS All Subject Solutions. Here we have given NIOS Class 12 Computer Science Textbook Solutions, NIOS Senior Secondary Course Computer Science Notes for All Chapter, You can practice these here.

Chapter: 5

Module – 1: Basic Computing

INTEXT QUESTIONS 5.1 

I. Choose the appropriate answer. 

1. What are the basic elements of communication system? 

(a) Conductor. 

(b) Transmitter. 

(c) Channel & Receiver.

(d) b & c. 

Ans: (d) b & c.

2. The slowest transmission speed are those of____________.

(a) Twisted pair wire. 

(b) coaxial cable. 

(c) Fiber optic cable.

(d) Microwaves. 

Ans: (a) Twisted pair wire.

3. A network that can function without server is a ____________.

(a) Ring network. 

(b) Star network. 

(c) Bus network. 

(d) All of the above.

Ans: (a) Ring network. 

II. State whether the following statements are true or false: 

1. WAN comparatively covers small geographic area. 

Ans: False.

2. Tree topology is also known as hierarchical topology.

Ans: True.

INTEXT QUESTIONS 5.2 

Fill in the blanks. 

1. ____________ protocol is most widely used protocol for file transfer over the network. 

Ans: File transfer.

2. ____________ is a communication protocol for secure communication over a computer network.

Ans: Hypertext Transfer Protocol Secure.

3.____________ is a program written to enter in your computer and damage/alter your file/data.

Ans: Virus.

TERMINAL EXERCISE 

1. Where can Bluetooth device be useful? 

Ans: Bluetooth devices are useful in the following ways:

(i) Connecting wireless keyboard and mouse.

(ii) Using Bluetooth headphones or speakers for audio.

(iii) Transferring files between computer and mobile phone.

(iv) Connecting printers and scanners wirelessly.

(v) Using game controllers and other input devices.

(vi) Connecting smart devices like fitness bands or phones.

2. What is RJ45 connector? 

Ans: RJ45 is a type of connector commonly used for Ethernet networking. It looks similar to a telephone jack, but is slightly wider. Since Ethernet cable have an RJ45 connector on each end, Ethernet cables are sometimes also called RJ45 cables. The ‘RJ’ in RJ45 stands for ‘registered jack’ since it is a standardized network interface. The ‘45’ simply refers to the number of the interface standard.

3. What is Ethernet and how does it work? 

Ans: Ethernet is the most commonly used wired local network technology used for high-speed communication between computers and devices through cables.

An Ethernet card is a type of network adapter that supports Ethernet connections. These cards are also known as Network Interface Cards (NICs). Ethernet technology provides high-speed data transmission ranging from Mbps to gigabits per second.

4. What do you mean by network topology? Write the names of different types of network topologies. 

Ans: Network topology is the schematic description of a network arrangement, connecting various nodes (sender and receiver) through lines of connection.

The different types of network topologies are:

(i) Bus Topology: The bus topology is the simplest and most widely used local area network design. 

(ii) Star Topology: The star network is frequently used to connect one or more small computers or peripheral devices to a large host computer or CPU.

(iii) Token Ring: A token ring network is a Local Area Network (LAN) in which all computers are connected in a ring or star topology and a bit- or token passing scheme is used in order to prevent the collision of data between two computers that want to send messages at the same time. 

(iv)  Ring Topology: In this type of topology the workstations are connected in a circle using cable segments.

(v) Mesh Topology: A mesh topology is most often used in large backbone networks in which failure of a single switch or router can result in a large portion of a network going down.

(vi) Tree Topology: The tree topology, also known as Hierarchical topology uses two or more star networks connected together. 

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top