NIOS Class 12 Computer Science Chapter 6 Communications On Internet Solutions English Medium As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters NIOS Class 12 Computer Science Chapter 6 Communications On Internet Notes and select need one. NIOS Class 12 Computer Science Question Answers Download PDF. NIOS Study Material of Class 12 Computer Science Notes Paper 330.
NIOS Class 12 Computer Science Chapter 6 Communications On Internet
Also, you can read the NIOS book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per National Institute of Open Schooling (NIOS) Book guidelines. These solutions are part of NIOS All Subject Solutions. Here we have given NIOS Class 12 Computer Science Textbook Solutions, NIOS Senior Secondary Course Computer Science Notes for All Chapter, You can practice these here.
Communications On Internet
Chapter: 6
| Module – 1: Basic Computing |
INTEXT QUESTIONS 6.1
Fill in the blanks:
1. Internet is ___________ .
Ans: Network of networks.
2. To connect to the internet you need ___________, ___________, ___________, ___________ .
Ans: A web browser installed on your computer, a modem, a telephone connection and a connection from an Internet Service Provider (ISP).
3. ARPANET stands for ___________ .
Ans: Advanced Research Projects Agency Network.
4. The rules to communicate on Internet are called ___________ .
Ans: Protocol.
5. The first page of a website is known as ___________ .
Ans: Homepage.
6. ___________ helps us to navigate through the world wide web.
Ans: Web browser.
INTEXT QUESTIONS 6.2
Fill in the blanks.
1. Email refers to ___________ .
Ans: The messages sent electronically via the Internet.
2. The process of authoring or editing a blog is called as___________ .
Ans: Blogging.
3. The three types of video conferencing techniques are ___________, ___________, ___________ .
Ans: Point –to-point, Multipoint and Streaming.
4. Cloud computing relies on ___________ resources rather than storing them on local servers or personal devices.
Ans: Sharing.
5. The blogs which are created and edited by multiple users are known as ___________
Ans: Multi Author Blogs (MABs).
6. ___________ is also known as “SMS of the Internet”.
Ans: Twitter.
TERMINAL EXERCISE
1. Give two examples for each of the following:
(a) ISP.
Ans: The example of ISPs are: MTNL, Airtel, TataDocomo etc.
(b) Web browsers.
Ans: The examples of Web Browsers are: Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, Netscape Navigator and Safari.
(c) Social Networking Websites.
Ans: The example of Social Networking Websites are: Facebook, Instagram, Twitter (X), WhatsApp etc..
(d) Instant Messaging Services.
Ans: Examples of Instant Messaging Services are WhatsApp, Telegram, Facebook Messenger, Signal, and WeChat.
2. Explain URL and its parts with the help of an example.
Ans: Every web page or file has a unique address assigned to it. This special format of the address is known as Uniform Resource Locator or URL. Hence a URL specifies the unique address assigned to each web resource (viz., web page, video, image, song etc.).
3. What is the need of IP addresses on a network?
Ans: IP addresses are needed on a network to uniquely identify each device. They enable devices to communicate with one another by ensuring that data is sent to and received from the correct destination. Without IP addresses, proper communication and data transfer on a network would not be possible.
4. How data is transmitted from one computer to another on Internet?
Ans: On the Internet, data is transmitted in the form of small packets. Each packet carries the source and destination IP addresses. These packets travel through different network paths and are reassembled at the destination computer to recreate the original data.
5. Explain the working of Internet.
Ans: The Internet is a network of interconnected computers. Each computer connected to the network is called a host. These computers communicate using telephone lines, fibre optic cables, microwaves and satellites. Internet works on standard rules called protocols. The most important protocol is TCP/IP.
A computer is connected to the Internet through a modem and an Internet Service Provider (ISP). The ISP connects the user to regional and world ISPs through high-speed communication lines, fibre optics or satellites.
6. Differentiate between:
(a) Instant Messaging and Chat rooms.
Ans:
| Instant Messaging (IM) | Chat Rooms |
| Communication usually takes place between known persons. | Users may be known or anonymous. |
| Mainly used for private communication. | Used for group communication. |
| Messages are exchanged between two users through a chat window. | Two or more users communicate together in real time. |
| Example: Skype, Yahoo Messenger, Google Talk. | Example: Openchat, Teenchat, Paltalk. |
(b) FTP and HTTP.
Ans:
| FTP (File Transfer Protocol) | HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) |
| FTP is used to transfer files over the Internet. | HTTP is used to transfer hypertext/web pages on the World Wide Web. |
| It is mainly used for uploading and downloading files. | It is mainly used for accessing websites and web pages. |
| FTP divides files into segments for transmission. | HTTP transfers text, graphics, sound and video. |
| Example: File transfer between computers and servers. | Example: Opening a website in a web browser. |
Subject Ka Complete Video Solution Dekhein
Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

