NIOS Class 12 Computer Science Chapter 10 Digital Presentation

NIOS Class 12 Computer Science Chapter 10 Digital Presentation Solutions English Medium As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters NIOS Class 12 Computer Science Chapter 10 Digital Presentation Notes and select need one. NIOS Class 12 Computer Science Question Answers Download PDF. NIOS Study Material of Class 12 Computer Science Notes Paper 330.

NIOS Class 12 Computer Science Chapter 10 Digital Presentation

Also, you can read the NIOS book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per National Institute of Open Schooling (NIOS) Book guidelines. These solutions are part of NIOS All Subject Solutions. Here we have given NIOS Class 12 Computer Science Textbook Solutions, NIOS Senior Secondary Course Computer Science Notes for All Chapter, You can practice these here.

Chapter: 10

Module – 2: Office Automation

INTEXT QUESTIONS 10.1 

1. Fill in the blanks. 

(a) The shortcut key to exit Writer is ___________ . 

Ans: Ctrl + Q.

(b) The slide on which the objects are being inserted / edited is known as ___________. 

Ans: Active slide.

(c) The __________ view displays only the title and main text of the slides. 

Ans: Outline.

(d) A ___________is a slide that is used as a starting point for all other slides of the presentation. 

Ans: Slide Master.

(e) The Slide design option is in __________ menu. 

Ans: Format.

2. Give any two features of Impress presentation software.

Ans: (i) We can add various illustrations like clipart, pictures, shapes, images etc., to the slides to enhance its appearance and make it user friendly. 

(ii) Various sound effects and video clips can be added to the presentation.

3. Name the two methods in which a new presentation can be created using Impress.

Ans: The two methods to create a new presentation using Impress are:

(i)  Empty presentation. 

(ii) Presentation using templates.

 4. Define a template. 

Ans: Templates are the pre-designed patterns or formats that are provided by Impress presentation software.

5. Name the presentation views available in OpenOffice Impress.

Ans: The presentation views available in OpenOffice Impress are: Normal, Outline, Notes, Handouts, Slide Sorter and Slide Show.

INTEXT QUESTIONS 10.2 

1. Fill in the blanks: 

(a) A good presentation is a mix of ___________ and ___________ .

Ans: Text, graphics.

(b) The AutoShapes can be inserted on the slide using the ___________ toolbar. 

Ans: Drawing.

(c) The ___________ toolbar appears when any audio or video is inserted on the slide. 

Ans: Media Playback.

(d) The Rehearse Timings option is available in __________ menu. 

Ans: Slide Show.

(e) __________ are the effects that are seen when the presentation moves from one slide to another. 

Ans: Transitions.

2. Write the steps to insert a picture in your slide. 

Ans: (i) Open the slide on which the picture has to be inserted. 

(ii) Select Insert → Picture → From File. The Insert Picture dialog box appears. 

(iii) Browse for the folder where the picture is saved. 

(iv) Select the desired picture and click Open button. The selected picture will be inserted on the slide.

3. What is the use of Rehearse Timing feature in a presentation software? 

Ans: Rehearse Timing is a very useful feature of Impress presentation software as it helps us to time our presentation. While practicing the presentation, it records the amount of time that we spend on each slide. Hence we can plan the speed of transition and the animation effects applied to our presentation according to the available time constraints.

4. What do you mean by publishing a presentation?

Ans: Publishing a presentation means to convert the presentation into a series of web pages.

TERMINAL EXERCISE

1. Name any three presentation software. 

Ans: The names of three presentation software are:

(i) Microsoft PowerPoint.

(ii) OpenOffice Impress.

(iii) Google Slides.

2. Write the steps to create an empty presentation in Impress. 

Ans: Follow the steps given below to create an empty presentation:

(i) Open OpenOffice Impress.

(ii) The Presentation Wizard appears.

(iii) Select Empty presentation.

(iv) Click Next (or Create, depending on version).

(v) Choose a slide layout and click Finish.

3. Differentiate between Notes view and Handouts view of a presentation. 

Ans: 

Notes ViewHandouts View
Shows one slide along with its notes.Shows multiple slides on one page.
Used by the presenter while presenting.Used to print slides for the audience.
Helps in adding and editing speaker notes.Helps in arranging slides for printouts.

4. Write the steps to insert a video in the presentation. 

Ans: Follow the steps given below to insert a video file in the presentation: 

(i) Select the slide on which a video has to be inserted.

(ii) Select Insert→Movie and Sound option. The Insert movie and sound dialog box appears. 

(iii) Browse for the folder which contains the desired video file. 

(iv) Select the video file and click Open button. The video is embedded on the slide and the Media Playback toolbar also appears in the Impress window.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top