NIOS Class 12 Computer Science Chapter 11 Open Source Resources

NIOS Class 12 Computer Science Chapter 11 Open Source Resources Solutions English Medium As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters NIOS Class 12 Computer Science Chapter 11 Open Source Resources Notes and select need one. NIOS Class 12 Computer Science Question Answers Download PDF. NIOS Study Material of Class 12 Computer Science Notes Paper 330.

NIOS Class 12 Computer Science Chapter 11 Open Source Resources

Also, you can read the NIOS book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per National Institute of Open Schooling (NIOS) Book guidelines. These solutions are part of NIOS All Subject Solutions. Here we have given NIOS Class 12 Computer Science Textbook Solutions, NIOS Senior Secondary Course Computer Science Notes for All Chapter, You can practice these here.

Chapter: 11

Module – 2: Office Automation

INTEXT QUESTIONS 11.1 

Whether the following statements are true or false: 

1. The license of open source requires Fee for sale. 

Ans: False.

2. W3C is also known as World Wide Web Committee. 

Ans: False.

3. The distributed program must make the source code accessible to the user in OSI Certification. 

Ans: True.

4. BOSS is a multilingual software. 

Ans: True.

5. NPTEL is paid software.

Ans: False.

TERMINAL EXERCISE 

1. Define open source software. 

Ans: Open Source Software is computer software whose source code is freely available for use, modification and distribution. 

2. Write a short note on open standards. 

Ans: An open standard refers to the standard that allows full public assessment and can be used without constraints in unbiased form. They are free from legal or technical clauses that limit its utilization in any business model. It can be managed and further developed independently. It allows you to share all kinds of data freely and with perfect reliability. 

Open standards provide several benefits: 

(i) Application Independence: To ensure that access to resources is not dependent on a single application. 

(ii) Platform Independence: To ensure that access to resources is not restricted to particular hardware platforms.

(iii) Long-term Access: To ensure that quality scholarly resources can be preserved and accessed over a long time frame.

3. What is FOSS? What are the benefits of using FOSS? 

Ans: FOSS is a computer software which are free and open source. They are also available and can be freely licenced to use, copy and modify the software based on need or requirement. The source code is openly shared so that user can use or improve the existing software. FOSS provides freedom to run a program for any purpose. You can study the program and can customize it based on your needs. You can use source code freely and can distribute to anyone. We can enhance program and can release the updated code to the public. 

Benefits of using FOSS: 

(i) Operating System or platform are not perfectly secured but security aspect of FOSS attracted public organizations to consider FOSS solutions. 

(ii) Stable and Reliable: FOSS servers are functioning fine for years without many maintenance issues.

(iii) Reduced dependence on import of software: FOSS reduces the cost of proprietary software licenses. 

(iv) Developing Local Software Capability: Everyone is able to modify and redistribute the software which helps in learning and acts as an excellent training system.

4. Describe MOOCs.

Ans: MOOC is a web-based platform where unlimited number of students get chance of distance education from best institutions in the world. They have forums and interaction sessions between the students, guides and professors. They provide video lectures and course material to students and discuss about problems, issues students are facing. They guide students to get the proper in depth knowledge of the course.

MOOC is like an online platform where students and teachers together form a pool of resources which is freely and readily available for you all to utilize. 

It facilitates with: 

(i) Listening of lectures. 

(ii) Downloading notes. 

(iii) Peer evaluation by communicating with each other. 

(iv) Virtual online classroom.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top