NIOS Class 10 Science and Technology Chapter 17 Magnetic Effect of  Electric Current

NIOS Class 10 Science and Technology Chapter 17 Magnetic Effect of  Electric Current Solutions to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters NIOS Class 10 Science and Technology Chapter 17 Magnetic Effect of  Electric Current and select need one. NIOS Class 10 Science and Technology Chapter 17 Magnetic Effect of  Electric Current Question Answers Download PDF. NIOS Study Material of Class 10 Science and Technology Notes Paper 212.

NIOS Class 10 Science and Technology Chapter 17 Magnetic Effect of  Electric Current

Join Telegram channel

Also, you can read the NIOS book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per National Institute of Open Schooling (NIOS) Book guidelines. These solutions are part of NIOS All Subject Solutions. Here we have given NIOS Class 10 Science and Technology Chapter 17 Magnetic Effect of  Electric Current, NIOS Secondary Course Science and Technology Solutions for All Chapters, You can practice these here.

Magnetic Effect of  Electric Current

Chapter: 17

INTEXT QUESTIONS 17.1

1. Define magnet and list its properties? 

Ans: A magnet is a substance or item that generates a magnetic field. This magnetic field is invisible, but it is responsible for a magnet’s most remarkable property: a force that attracts or repels other ferromagnetic elements such as iron, steel, nickel, cobalt, and so on.

2. What happens with the properties of a magnet when it is broken into two pieces?

Ans: Its properties does not change.

3. Name the part of the telephone where the magnet is used?

Ans: Speaker in handset

4. Hang the bar magnet with the string, it will always rest in which directions.

(i) East-west.

(ii) West-south.

(iii) North-south.

(iv) North-east.

Ans: (iv) North-east.

5. Do magnetic fields exist throughout space? 

Ans: yes, but their strength depends on There exists a magnetic field throughout the space but this existence depends on your position.

6. The north pole, magnetic needle points towards earth’s

(i) North pole.

(ii) South pole.

(iii) Centre. 

(iv) None of the above. 

Ans: (ii) South pole.

7. What are magnetic poles.

Ans: Magnetic poles are the surfaces from which the invisible line of magnetic field emanate and connect on return to the magnet.

INTEXT QUESTIONS 17.2

1. Presence of magnetic field around an electric wire can be proved by which an behaviour of iron filings.

(i) They form a circular patterns as soon as the electricity is turned on. 

(ii) Try filing fly off the card when the current is on.

(iii) They do not prove anything, because it is magic trick. 

(iv) None of the above.

Ans: (i) They form a circular patterns as soon as the electricity is turned on. 

2. Among these which property is not belong to electromagnet? 

(i) It is permanent magnet.

(ii) Its magnetic strength can not be decreased or increased at as well.

(iii) Its polarity can be removed by reversing the flow of electric current. 

(iv) It produces a strong magnetic field. 

Ans: (ii) Its magnetic strength can not be decreased or increased as well.

3. To find out the direction of force in the electric motor which rules is used?

(i) Fleming’s right hand rule. 

(ii) Fleming’s left hand rule.

(iii) Right palm rule of right hand. 

(iv) Left palm rule of left hand. 

Ans: (ii) Fleming’s left hand rule.

4. Why does an iron core increase the magnetic field of a coil of wire.

(i) The iron atom line up to add the magnetic field.

(ii) Iron attract things includes magnetic fields.

(iii) The iron core actually decreases the field, allowing it to be turned off.

Ans: (i) The iron atom line up to add the magnetic field.

5. List the factors affecting the strength of an electromagnet?

Ans: The factors affecting the strength of an electromagnet are mentioned below:

(i) Number of turns.

(ii) Current flowing in the coil.

(iii) Length between the poles.

6. What is the role of solenoids in making electromagnet?

Ans: A solenoid is used for making electromagnets. The use of soft iron rod as core in a solenoid produces strong magnetism.

INTEXT QUESTIONS 17. 3 

1. The work of an electric generator is to:

(i) Change chemical energy to electrical energy.

(ii) Change mechanical energy to electrical energy.

(iii) Change electrical energy to mechanical. 

(iv) Change electrical energy to chemical energy.

Ans: (ii) Change mechanical energy to electrical energy.

2. Appliance that works on the principle of electromagnetic induction. 

(i) Electric kettle. 

(ii) Electric bell.

(iii) Electric lamp. 

(iv) Electric generator.

Ans: (iv) Electric generator.

3. Electric fuse should have the following combination of melting point and resistance: 

(i) high resistance and low melting point.

(ii) low resistance and high melting point. 

(iii) high resistance and high melting point.

(iv) Low resistance and low melting point.

Ans: (i) high resistance and low melting point.

4. Which principle states that by changing magnetic field, current produced: 

(i) Coulomb’s law. 

(ii) Magnetic behaviour of a solenoid.

(iii) Electromagnetic induction. 

(iv) Ohm’s law.

Ans: (iii) Electromagnetic induction. 

5. Appliance that converts high voltage to low voltage is:

(i) Step up transformer.

(ii) Step down transformer.

(iii) Rectifier. 

(iv) Amplifier.

Ans: (ii) Step down transformer.

6. Fuse wire is made up of: 

(i) Silicon and Tin alloy.

(ii) Tin coated with zinc.

(iii) tin coated with nickel.

(iv) Tin coated with aluminium.

Ans: (i) Silicon and Tin alloy.

7. According to Flemmings left hand rule the force acting on the current carrying conductor is: 

(i) Parallel to magnetic field and current flow. 

(ii) Perpendicular to magnetic field and current flow.

(iii) Parallel to magnetic field but perpendicular to the direction of current flow. 

(iv) Perpendicular to magnetic field but parallel to direction of current flow. 

Ans: (ii) Perpendicular to magnetic field and current flow.

8. Which wire saves appliances from damage among those that come into our homes?

(i) Phase.

(ii) Neutral.

(iii) Earth.

(iv) None of the above.

Ans: (iii) Earth.

TERMINAL EXERCISE

1. Why does a compass needle get deflected when brought near a bar magnet?

Ans:The needle of a compass is a small magnet. That’s why when a compass needle is brought near a bar magnet, its magnetic field lines interact with that of the bar magnet. Hence, the compass needle gets deflected.

2. Explain magnetic field using the concept for magnetic line of forces.

Ans: Magnetic lines of force are imaginary lines that represent the direction of the magnetic field as we move from one pole to the other. The magnetic lines of force can be compared to rubber bands in that they contract when the magnetic force is removed and expand when the magnetic force is increased.

3. Write down the properties of magnetic lines of force.

Ans: The properties lines of force are mentioned below:

(i) The field is tangent to the magnetic field line.

(ii) Field strength is proportional to the line density.

(iii) Field lines cannot cross.

(iv) Field lines are continuous loops.

4. Explain the force acting on current carrying conductor in magnetic field? 

Ans: When two wires carrying a current are placed parallel to each other, their magnetic fields will interact, resulting in a force acting between the wires. The magnitude of the force acting on each wire is equal, but the directions are opposite.

5. How is an electromagnet made from a solenoid? Explain. Write down the differences between bar magnet and electromagnet.

Ans: An electromagnet is made by winding an insulated copper wire around a soft iron core either in the shape of a solenoid or U-shape and passing current through it. The strength of magnetic field of an electromagnet depends on: The number of turns of wire wound around the coil.

6. What is electromagnetic induction? Explain in detail the functioning of any one appliance based on this principle.

Ans: Electromagnetic Induction is a current produced because of voltage production (electromotive force) due to a changing magnetic field. This either happens when a conductor is placed in a moving magnetic field (when using an AC power source) or when a conductor is constantly moving in a stationary magnetic field.

7. Describe the advantages of AC over DC.

Ans: The ac is alternating current and the dc is direct current. For the transformation of the small current, we use the dc whereas for the transformation of high current we use the alternating current.

8. What is the function of an earth wire? Why is it necessary to earth electrical appliances?

Ans: As the wire is made of copper, the earth wire provides a low resistance path to the ground. In the event of a fault, the live current passing through the case will follow this path to the ground instead of passing through a person.

The earthing of metallic appliances is necessary to prevent severe electric shock to the users. The metallic body of electric appliances is connected to earth wire so that any leakage of electric current is transferred to the ground.

9. Make such a household circuit that shows current coming from a pole to the room and at least a fan and a bulb can be lit. Explain the use of socket, switch and fuse as well.

Ans: Do yourself.

10. Name some devices in which electric motors are used.

Ans: Electric motors are used in water pumps, electric fans, electric mixers and washing machines.

11. How does current reach from the electricity production centre to the houses?

Ans: Electricity used at home is generated from large power generating stations. Electric current produced from the these stations flows to the substations and then reaches our homes through thick wires on poles known as overhead wires (power lines). In some countries, the power lines can also run underground.

12. Explain the structure and functions of AC generators.

Ans:        

13. Explain the magnetic effects of electric current and on the basis of this explain the functioning of the electric bell.

Ans: An electric bell contains an electromagnet, consisting of coils of insulated wire wound round iron rods. When an electric current flows through the coils, the rods become magnetic and attract a piece of iron attached to a clapper. The clapper hits the bell and makes it ring.

14. What is Fleming’s left hand rule?

Ans: Fleming’s Left Hand Rule states that if we arrange our thumb, forefinger and middle finger of the left-hand perpendicular to each other, then the thumb points towards the direction of the force experienced by the conductor, the forefinger points towards the direction of the magnetic field and the middle finger points.

15. When does an electric short circuit occur?

Ans: The high resistance commenting the two sources affected by the excess surge of current and the appliances get damaged.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top