NCERT Class 12 English Chapter 13 Aunt Jennifer’s Tigers

NCERT Class 12 English Chapter 13 Aunt Jennifer’s Tigers Solutions to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters NCERT Class 12 English Chapter 13 Aunt Jennifer’s Tigers and select need one. NCERT Class 12 English Chapter 13 Aunt Jennifer’s Tigers Question Answers Download PDF. NCERT English Class 12 Solutions.

NCERT Class 12 English Chapter 13 Aunt Jennifer’s Tigers

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. CBSE Class 12 English Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given NCERT Class 12 English Chapter 13 Aunt Jennifer’s Tigers Notes, NCERT Class 12 English Textbook Solutions for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 13

POETRY SECTION

TEXTUAL QUESTIONS ANSWERS

THINK IN OUT

Q. 1. How do ‘denizens and ‘chivalric’ add to our understanding of the tigers’ attitudes?

Ans. Tigers are the animals that live or are found in the world of green. The denizens of the world of green tell us that the tigers are the inhabitants of forests, that is, they live in forests freely prancing.

‘Chivalric’ means the majestic and worthy position they occupy like the knights. They have a fine position in the world of animals. Both these words tell about the attitudes of the wild animals.

Q. 2. Why do you think Aunt Jennifer created animals that are so different from her own character? What might the poet be suggesting through this difference?

Or

Describe the contrast between Aunt Jennifer and her creation, the tigers.

Or

In this poem, what is the contrast between the reality of Aunt’s life and her imagination?

Ans.

Aunt JenniferAunt Jennifer’s creation, the tigers
1. Aunt Jennifer’s fingers are moving in a vibrating way.1. They are prancing and pacing in sleek, chivalrous certainty.
2. It is hard to pull the ivory needle out of her wool.2. They suggest strength, beauty, firmness and confidence.
3. The massive weight of Uncle’s hand is heavy on her hand.3. In a nutshell, Aunt Jennifer represents fear and trembling but her animals represent strength.
4. Her married life was crushed with ordeals.

Q. 3. Why do you think Aunt Jennifer’s hands are fluttering through her wool in the second stanza? Why is she finding the needle so hard to pull?

Or

Why are Aunt Jennifer hands flattering through the wool?

Ans. Aunt Jennifer is working with her ivory needle on her wool. Her fingers are quivering due to overbearing nature of her husband. She is busy knitting after making the tigers with massive uncle’s wedding band. The heavy weights sits heavily on her hand. So she is finding the needle too hard to pull.

Q. 4. What are the ‘ordeals’ Aunt Jennifer is surrounded by? Why is it significant that the poet uses the word ‘ringed’? What are the different meanings of ‘ringed’ in the poem?

Or

What kind of married life did Aunt Jennifer lead?

Ans. Aunt Jennifer is surrounded by the ordeals of the heavy responsibilities of her married life towards the family and towards Uncle Jennifer. The poetess used the word ‘ringed’ to point that Aunt was surrounded by the responsibilities which encircled her like a ring that surrounds the finger. Further, she will go on remembering her responsibilities.

Q. 5. Do you sympathize with Aunt Jennifer? What is the attitude of the speaker towards Aunt Jennifer?

Or

Why do you sympathize with Aunt Jennifer?

Ans. Aunt Jennifer is a lady who deserves everyone’s praise and sympathy. She is heavily burdened with her responsibilities of the married life. The speaker is liberating her only through the images, but in the end she says that her terrified hands after her death will lie in the grip of those hard experiences which had oppressed her during married life. The speaker shows sympathy but there is an atmosphere of tense in the end.

Q. 6. Of what or whom is Aunt Jennifer terrified in the third stanza?

Ans. Aunt Jennifer’s terrified hands are referred in third sanza. The old unhappy memories are still fresh in her mind. During her married life, she had passed through difficult times. These ordeals have crushed and suppressed her. Aunt Jennifer is still ringed with those ordeals that dominated her life.

Q. 7. What is suggested by the image ‘massive weight of Uncle’s wedding band?”

Or

What is suggested by the phrase, ‘massive weight of Uncle’s wedding band’?

Ans. Aunt Jennifer is busy knitting with her ivory needle through her wool. But the chores and duties of the family checked her in the middle, she had to stop knitting.

‘Massive weight of Uncle’s wedding band’ represents the marriage band between Jennifer and Uncle. It suggests the harsh and difficult experiences of her married life. After marriage she had lost all her freedom.

Q. 8. Interpret the symbols found in this poem.

Ans. The poetess has used different symbols in this poem. Some of them can be interpreted like this:

1. Denizens of a world of green = residents of forest.

2. Massive weight of wedding band = ordeals and hardships of married life.

3. Terrified hands = tensed and troubled life both physically and mentally.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top