Comprehensive In English Grammar Part – IV

Comprehensive Part – IV is the TET, APSC, PNRD, Assam Police, Post Office, other govt. exam Notes are to be provided in the list so that you can easily browse different English Language syllabus-wise notes for MCQ of Comprehensive.

Join Telegram channel

Comprehensive Part – IV

Also, you can read the Assam TET, APSC, PNRD, Assam Police, Post Office, other govt. exam Objective-type questions online note in these sections as per Assam Competitive exam Syllabus guidelines. These notes are part of Assam TET English Language also. Here we have given Comprehensive In English Grammar Part – IV of TET, APSC, PNRD, Assam Police, Post Office, other govt. exam for All Objective type questions, You can practice these here.

Comprehensive

ENGLISH LANGUAGE

PASSAGE

What is to be the limit of forgiveness? I would probably have been allowed by many of the

ancients that an unforgiving temper was not to be commended. They would have said, we are not to exact a penalty for every nice offence; we are to overlook some things: we are to be blind sometimes. But they would have said at the same time, we must be careful to keep our self-respect, and to be on a level with the world. On the whole, they would have said, it is the part of a man fully to requite to his friends their benefits and to his enemies their injuries.

1. Which one of the following is the correct statement? According to the writer we must

A. ignore an offence if it is nice 

B. forgive people if they bring us nice presents

C forgive pretty offenders 

D. not punish cach and every offence

Ans: D. not punish catch and every offence

2. Which one of the following is the correct statement? We must

A. be blind if we want to forgive others

B. be blind to the faults of our friends 

C. be indifferent to what others do

D. overlook certain things

Ans: D. overlook certain things

3. Which one of the following is the correct statement? In ancient times people were

A. ordered to lose their tempers 

B. permitted to lose their tempers and not forgive their enemies 

C. told that it was not good to have an unforgiving temper 

D. advised to forgive each and every offence committed by both friends and foes

Ans: C. told that it was not good to have an unforgiving temper 

4. What is the underlying tone of the passage? 

A. We must be forgiving in general

B. We must forgive our friends

C. There is no limit whatsoever to our duty to forgive

D. We must always punish the wrongdoer

Ans: C. There is no limit whatsoever to our duty to forgive

PASSAGE

We should preserve Nature to preserve life and beauty. A beautiful landscape, full of green vegetation, will not just attract our attention but will fill us with infinite satisfaction. Unfortunately, because of modernization, much of nature is now yielding to towns, roads and industrial areas. In a few places some Natural reserves are now being carved out to avert the danger of destroying Nature completely Man will perish without Nature, so modem man should continue this struggle to save plants, which give us oxygen, from extinction. Morcover. Nature is essential to man’s health

1. What does “Nature” in the passage mean? 

A. Countryside covered with plants and trees

B. Physical power that created the world

C. Inherent things that determine character 

D. Practical study of plants and animals

Ans: A. Countryside covered with plants and trees

2. Which one of the following is the correct statement? According to the passage

A. Beauty is only skin-deep

B. Everything is beautiful in its natural state 

C. There is beauty in Nature

D. Nature is a moral teacher 

Ans: C. There is beauty in Nature

3. What does the writer suggest?

A. We should not modernize, so that Nature can be preserved

B. While modernizing we should be careful not to destroy Nature completely

C. All Nature has been destroyed by modern living

D. Carving out Natural reserves will hamper the growth of industries

Ans: B. While modernizing we should be careful not to destroy Nature completely

4. What does “Struggle” in the passage mean?

A. Man’s Struggle to exist in the world 

B. Man’s Struggle to save Nature

C. Man’s Struggle to catch up with modern trends 

D. Man’s Struggle to conserve oxygen

Ans: D. Man’s Struggle to conserve oxygen

5. Why a beautiful landscape will fill us with infinite satisfaction?

A. We love beauty 

B. It is full of green vegetation

C. It will ensure our future existence 

D. It will show our command over Nature

Ans: C. It will ensure our future existence 

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top
Scroll to Top
adplus-dvertising