🪔 Diwali Maha Offer Class 10 & 12 Bundles @ ₹299 ₹599
Ends in:
03d
14h
35m
40s

NCERT Class 12 Mathematics Chapter 8 Application of Integrals

NCERT Class 12 Mathematics Chapter 8 Application of Integrals Solutions, NCERT Solutions For Class 12 Maths, NCERT Class 12 Mathematics Chapter 8 Application of Integrals Notes to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapter NCERT Class 12 Mathematics Chapter 8 Application of Integrals Question Answer and select needs one.

NCERT Class 12 Mathematics Chapter 8 Application of Integrals

Also, you can read the CBSE book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per (CBSE) Book guidelines. NCERT Class 12 Mathematics Question Answer. These solutions are part of NCERT All Subject Solutions. Here we have given NCERT Class 12 Mathematics Solutions for All Subject, You can practice these here.

Application of Integrals

Chapter – 8

Exercise 8.1

1. Find the area of the region bounded by the ellipse x²/16 + y²/9 = 1.

Ans: 

It is given that 

Area of ellipse = 4 × ar (OAB)

= 3π

Area of ellipse = 4 × 3π = 12π units

2. Find the area of the region bounded by the ellipse x²/4 + y²/9 = 1.

Ans: 

It is given that 

⇒ x²/4 + y²/9 = 1

Area of ellipse = 4 × ar (OAB) 

Choose the correct answer in the following Exercises 3 and 4

3. Area lying in the first quadrant and bounded by the circlery x² + y² = 4 and the lines x = 0 and x = 2 is

(Α) π

(B) π\2 

(c) π\3

(D) π\4

Ans: 

Correct answer is A.

4. Area of the region bounded by the curve y² = 4x, y – axis and the line y = 3 is

(A) 2 

(B)  4/9 

(C) 9/3 

(D) 9/2 

Ans: 

Correct answer is B.

Miscellaneous Exercise on Chapter 8

1. Find the area under the given curves and given lines:

(i) y = x², x = 1, x = 2 and x – axis.

Ans: 

(ii) y = x⁴  x = 1, x = 5 and x – axis. 

Ans: 

2. Sketch the graph of y = |x + 3| and evaluate

Ans: 

X– 6– 5– 4– 3–  2– 10
Y3210123

3. Find the area bounded by the curve y = sin x between x = 0 and x = 2π.

Ans:

Area bounded by the curve = Area OABO + Area BCDB

= 1 + 1 + |(- 1 – 1)| 

= 2 +| – 2| 

= 2 + 2 

= 4

Choose the correct answer in the following Exercises from 4 to 5

4. Area bounded by the curve y = x³, the x – axis and the ordinates x = – 2 and x = 1 is

(A) – 9

(B) -15/4

(C) 15/4

(D) 17/4

Ans: 

required area 

Correct answer is D.

5. The area bounded by the curve y = x lxl, x – axis and the ordinates x = – 1 and x = 1 is given by 

(A) 0 

(B) 1/3

(C) 2/3 

(D) 4/3

[Hint: y = x² if x > 0 and y = – x²  if x < 0].

Ans: 

required area 

 Correct answer is C.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top