Class 9 English Moments Chapter 5 The Happy Prince

Class 9 English Moments Chapter 5 The Happy Prince, NCERT/SCERT Class 9 English Moments Question Answer to each chapter is provided in the list of SEBA ইংৰাজী Class 9 Question Answer so that you can easily browse through different chapters and select needs one. Class 9 English Moments Chapter 5 The Happy Prince Question Answer can be of great value to excel in the examination.

Join Telegram channel

Class 9 English Moments Chapter 5 The Happy Prince

SEBA Class 9 English Moments Chapter 5 The Happy Prince Notes covers all the exercise questions in Assam Board SEBA Textbooks. The SEBA Class 9 English Moments Chapter 5 The Happy Prince provided here ensures a smooth and easy understanding of all the concepts. Understand the concepts behind every chapter and score well in the board exams.

The Happy Prince

Chapter – 5

MOMENTS

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

Think about it 

1. Why do the courtiers call the prince ‘the Happy Prince”? Is he really happy? What does he see all around him? 

Ans: The courtiers called the prince ‘the Happy Prince’ because he had seen no sorrow and suffering during his sheltered life inside the palace and so lived a happy, contented life devoid of any tears. No, now, after his death, as a statue overlooking his city, he is no longer happy. In fact he is so sad, that even though his heart is made of lead, he weeps.

From his position on a high pedestal he can see the ugliness of his city and the misery and sorrow that engulfs his people.

2. Why does the Happy Prince send a ruby for the seamstress ? What does the swallow do in the seamstress’ house ? 

Ans: The Happy Prince saw from his pedestal that a thin and worn looking seamstress, with coarse and pricked hands, was busy working flowers into a gown, while her little son lay ill in one corner. He was asking his mother for oranges but being too poor she had nothing to give him but river water. The Happy Prince thus felt sorry for her and wanted to help. So he asked the swallow to take her a ruby from his sword by which she would be able to come out of her misery.

In the seamstress’ house the swallow saw that the woman was asleep and the boy was suffering with high fever. He hopped in and lay the ruby on the table beside the sleeping woman’s thimble He then flew round the sick boy’s bed and fanned his forehead with his wings.

3. For whom does the prince send the sapphires and why ? 

Ans: The Happy Prince sent the swallow with the first sapphire to a struggling young playwright. The Happy Prince, seeing the young man faint with hunger and cold as he had no fire in his grate, felt pity for him and sent him the sapphire. He hoped it would help him buy firewood and finish writing the play intended for the Director of the Theatre.

The Happy Prince gave away his second sapphire to a poor little match girl who was crying because her matches had fallen into the gutter and thus were spoiled. She also had no shoes and stockings, nor a covering for her head. The prince hoped his sapphire could help her escape her father’s wrath, who he knew would otherwise beat her for not having brought home any money.

4. What does the swallow see when it flies over the city ? 

Ans: After giving away the sapphires the Happy Prince is now blind, so he asks the swallow to fly over the city and tell him what he sees. The swallow saw the rich making merry in their beautiful houses while the beggars sat at the gates. When he flew into dark lanes, he saw the white faces of starving children, looking out indifferently into the darkness. Under the archway of a bridge, the swallow spied two little boys, hungry and lying in each other’s arms trying to keep warm.However the watchman drove them out into the rain. Thus it was a scene of misery and suffering which met the swallow’s eyes as he flew over the city. 

5. Why did the swallow not leave the prince and go to Egypt ?

Ans: When the Happy Prince gave away his eyes to the needy people of his kingdom, the swallow was quite overwhelmed. He did not have the heart to leave his blind friend and decided to stay with him forever. He loved the prince for his kindheartedness and selflessness and gave up the idea of going to Egypt as he would rather stay with the Happy Prince.

6. What are the precious things mentioned in the story ? Why are they precious ?

Ans: The leaden heart of the Happy Prince and the dead body of the swallow are the two precious things mentioned in the story. They are precious because both the Happy Prince (with his leaden heart) and the swallow, had overlooked their own well-being to care and provide for the miserable people of the city. The heart when it beat inside the Happy Prince was filled with compassion and helped him realise the ugliness of his city, whereas, the swallow when it was alive, joined hands with the Happy Prince and did his best to alleviate the sufferings of the poor.

Talk about it

The little swallow says. “It is curious, but I feel quite warm now, although it is so cold.” Have you ever had such a feeling? Share your experience with your friends.

Suggested reading

The Selfish Giant’ by Oscar Wilde. 

How Much Land Does a Man Require ?” by Leo Tolstoy

ADDITIONAL QUESTIONS WITH ANSWERS

1. Where was the swallow headed? Why? 

Ans: The swallow was headed to Egypt.The swallow was flying to Egypt because it would soon be winter in his part of the world. In contrast, it was still sunny in Egypt. Moreover all his friends had already left a long time ago and so the swallow was following them to Egypt.

2. Why did the swallow stop in his journey to Egypt ? Did he manage to reach Egypt ?

Ans: The swallow stopped in the Happy Prince’s city under his statue because it was night and he wanted a place to rest till morning. No, the swallow never reached Egypt because while he was initially implored by the prince to stay and help him deliver jewels to the needy, his own kind heart melted at the prince’s compassionate and selfless nature. He fell in love with the Happy Prince and refused to move away from his side. He was unable to bear the winter frost and died at the feet of the prince.

3. Why did the swallow pluck out the Happy Prince’s eyes ? 

Ans: The swallow plucked out the Happy Prince’s eyes because the Happy Prince had asked him to do so. He wanted to help two poor inhabitants of his city and as his eyes were made of priceless sapphires, he asked the swallow to pluck them out and give them to a young, hungry playwright and a miserable cold matchgirl to ease their suffering.

4. “In fact, he is little better than a beggar!”

(i) Who is the speaker ?

Ans: The Mayor is the speaker of the above quoted line.

(ii) Who is the speaker referring to here ? 

Ans: The Mayor is referring to the statue of the Happy Prince.

(iii) How did ‘he’ come to be in this state ? 

Ans: The Happy Prince in his attempt to alleviate the suffering of the people of his city had given away all his riches. The precious gems that adorned his magnificent statue were each given away to a seamstress, a playwright and a little match girl; while the gold leaves covering him were distributed among the poor. Thus, the once gilded and beautiful statue appeared shabby and drab when the Mayor saw it.

5. What proclamation did the Mayor decide to issue ? Why ?

Ans: The Mayor decided to issue a proclamation stating that birds were not allowed to die in the city. The Mayor decided to issue such a proclamation after noticing the swallow’s dead body lying near the feet of the statue of the Happy Prince. The Mayor in his arrogance thought the sight spoiled the beauty of his city.

6. “That is because you have done a good action.” 

(i) Who is the speaker ? 

Ans: The Happy Prince is the speaker of the above quoted sentence.

(ii) What good action is the speaker referring to here ?

Ans: The Happy Prince is referring to the action of the swallow whereby he had helped the poor seamstress and her sick boy by taking the Happy Prince’s ruby to them. And moreover despite his dislike for boys, the little swallow made an attempt to provide the sick boy some relief by fanning his forehead with his wings. 

7. Describe the statue of the Happy Prince ? Why did the Mayor decide to have the statue pulled down ? 

Ans: The statue of the Happy Prince was a magnificent one. It was a symbol of beauty. It was displayed on a tall column, high above the city. The statue was gilded all over with thin leaves of fine gold.Two rare and exotic sapphires glowed bright in the place of his eyes, while a large red ruby adorned his sword’s hilt. The Mayor decided to have the statue pulled down because the Happy Prince had donated all his finery to the poor people of the city and so now his statue looked shabby and unfit to be displayed on a high pedestal.

8. According to the Happy Prince, there was no mystery as great as

(i) misery.

(ii) richness.

(iii) the swallow and his decision to stay behind. 

(iv) gold.

Ans: (i) misery.

9. The Happy Prince gave away his gold to

(i) the seamstress.

(ii) the playwright.

(iii) the matchgirl. 

(iii) the poor people of his city.

Ans: (iv) the poor people of his city.

10. The playwright was happy on seeing the sapphire because

(i) he could now buy oranges and finish his play.

(ii) he could send it to the Director of Theatre and be appreciated.

(iii) he thought it was a sign that he was being appreciated. 

(iv) he knew it was a gift from the Happy Prince.

Ans: (iii) he thought it was a sign that he was being appreciated.

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top
Scroll to Top
adplus-dvertising