Class 9 English Moments Chapter 2 The Adventures Of Toto

Class 9 English Moments Chapter 2 The Adventures Of Toto, NCERT/SCERT Class 9 English Moments Question Answer to each chapter is provided in the list of SEBA ইংৰাজী Class 9 Question Answer so that you can easily browse through different chapters and select needs one. Class 9 English Moments Chapter 2 The Adventures Of Toto Question Answer can be of great value to excel in the examination.

Join Telegram channel

Class 9 English Moments Chapter 2 The Adventures Of Toto

SEBA Class 9 English Moments Chapter 2 The Adventures Of Toto Notes covers all the exercise questions in Assam Board SEBA Textbooks. The SEBA Class 9 English Moments Chapter 2 The Adventures Of Toto provided here ensures a smooth and easy understanding of all the concepts. Understand the concepts behind every chapter and score well in the board exams.

The Adventures Of Toto

Chapter – 2

MOMENTS

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

Think about it

1. How does Toto come to grandfather’s private zoo ? 

Ans: Toto initially belonged to a tonga-driver. When grandfather first saw Toto he was tied to a feeding trough and feeling that he looked quite out of place there, Grandfather took pity on him and bought him from his owner. This is how Toto came to be an addition to grandfather’s private zoo.

2. “Toto was a pretty monkey.” In what sense is Toto pretty ? 

Ans: Toto was pretty because he had bright eyes which sparkled with mischief under his deep-set eyebrows. His teeth were a gleaming pearly white and often displayed in a smile. Toto’s tail too added to his beauty.

3. Why does Grandfather take Toto to Saharanpur and how ? Why does the ticket collector insist on calling Toto a dog ?

Ans: Grandfather had hidden Toto’s presence from Grandmother fearing she would create a fuss as she usually did when he brought home a new bird or animal. So when he had to travel to Saharanpur, he decided it was better to take Toto along with him. Shocked and taken by surprise when he saw Toto grinning at him from within the canvas bag carried by Grandfather, the ticket collector mistook Toto for a dog. Though Grandfather tried to prove otherwise, he insisted on calling Toto a dog, and penalised grandfather by making him pay the prescribed fare for a dog. 

4. How does Toto take a bath? Where has he learnt to do this ? How does Toto almost boil himself alive ? 

Ans: Toto followed an elaborate ritual when it came to taking a bath. Initially he would gingerly test the temperature of the water in his bath-bowl by dipping in a finger. If satisfied, he would step into the bath slowly, one foot at a time until he was into the water up to his neck. He would rub himself all over with the soap. When the water started to get cold he would get out and run to the kitchen fire as fast as he could, to dry himself.

Toto had learnt to do this by watching the narrator, Ruskin Bond (who was then a child), when he took his bath.

Toto nearly managed to boil himself alive when he stepped into a large kettle of water put on the fire to make tea. Gradually as the water started to boil, Toto got up a little but finding it cold outside. he remained inside the kettle. He then hopped up and down a few times, and was ultimately spotted by Grandmother and hauled out of the kettle just in time.

5. Why does the author say, “Toto was not the sort of pet we could keep for long” ? 

Ans: Toto was an extremely mischievous monkey and destructive too. He shredded things, made holes in clothes, ate up food meant for the family, threw water at people, smashed crockery, and so on. Obviously then the author and his family, who were not too affluent, could not bear these repeated losses. Hence the author says “Toto was not the sort of pet we could keep for long.”

Talk about it

Do you have a pet ? Is your pet mischievous ? Tell the class about it.

Suggested reading

My Family and Other Animals by Gerald Durrell 

‘Grandfather’s Private Zoo’ by Ruskin Bond

Jungle Book by Rudyard Kipling

ADDITIONAL QUESTIONS WITH ANSWERS

Answer the following questions :

1.What did Toto do when he saw the dish of pulao on the dining table ?

Ans: Toto, seeing the dish of pulao on the dining table and finding no one in the vicinity, helped himself to it. The family members entered the room to find Toto eating the rice. The author’s grandmother screamed and in reaction Toto threw a plate at her. Then the author’s aunt rushed forward only to be greeted with a glass of water on her face. Finally Grandfather entered the room and seeing him, Toto took off with the entire plate of pulao and exited through a window. He then made himself comfortable on a jackfruit tree and continued eating the rice, determined to finish every grain. Finally when he was done Toto threw the plate down smashing it into pieces.

2. What served as Toto’s third hand ? How ?

Ans: Toto’s tail served as his third hand.Using it he could scoop up any delicacy that was otherwise out of the reach of his hands. Moreover his tail could also be used to hang from branches.

3. Grandfather decided to hide Toto’s presence from Grandmother because

(i) Grandmother always made a fuss whenever Grandfather brought home a new animal.

(ii) Grandmother did not like monkeys. 

(iii) Grandfather was afraid that Toto might scare Grandmother.

(iv) Toto was not the kind of pet they could keep for long a fuss whenever Grandfather.

Ans: (i) Grandmother always made brought home a new animal.

4. Why did Grandfather transfer Toto to the servant’s quarters? Who else lived there?

Ans: Toto had to be transferred to the servant’s quarters because he could not be kept locked up in the house. An attempt to hide him by tying him to a peg on a wall inside a closet failed miserably. He escaped after causing damage to the wall and to clothes inside the closet. Noting this destruction Grandfather transferred Toto to a large cage in the servant’s quarters. 

Other than Toto, a large number of Grandfather’s pets lived in the cage in the servant’s quarters. They included a tortoise, a pair of rabbits, a tame squirrel, and for a while even the author’s pet goat.

5. What was the sum paid by Grandfather as Toto’s fare to Saharanpur?

(i) Three rupees.

(ii)Two rupees.

(iii)Three annas.

(iv)Ten rupees.

Ans: (i) Three rupees

6. Toto was sold to.

(i) The ticket collector at Saharanpur. 

(ii) Grandmother’s sister who came to visit them.

(iii) A bullock cart driver.

(iv) The tonga-driver.

Ans: (iv) The tonga-driver

7. At what price was Toto sold ? 

Ans: Toto was sold for three rupees only.

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top
Scroll to Top
adplus-dvertising