Class 9 Beauty And Wellness Chapter 2 Manicure, Pedicure and Mehendi Solutions English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 9 Beauty And Wellness Chapter 2 Manicure, Pedicure and Mehendi Question Answer and select need one. Class 9 Beauty And Wellness Chapter 2 Manicure, Pedicure and Mehendi Solutions Download PDF. SEBA Class 9 Elective Beauty And Wellness Texbook Solutions English Medium.
Class 9 Beauty And Wellness Chapter 2 Manicure, Pedicure and Mehendi
Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. SEBA Class 9 Elective Beauty And Wellness Textual Solutions in English are part of All Subject Solutions. Here we have given Class 9 Beauty And Wellness Solutions, SEBA Class 9 Elective Beauty And Wellness English Medium Textbook Solutions for All Chapters, You can practice these here.
Manicure, Pedicure and Mehendi
Chapter: 2
Session 1: Anatomy of the Nail, Hand and Feet
Check Your Progress
Label the following diagrams:
1. Bones of the hand and wrist.
Ans
2. Bones of the foot.
Ans:
3. Muscles of the body.
Ans:
4. Structure of the nail.
Ans:
Multiple Choice Questions:
1. The cuticle of the fingernail is also called_________.
(a) Nail bed.
(b) Perionychium.
(c) Eponychium.
(d) Nail root.
Ans: (c) Eponychium.
2. The nail is composed of __________.
(a) Keratin.
(b) Melanin.
(c) Carotene.
(d) Synovia.
Ans: (a) Keratin.
3. The root of the fingernail is also known as ________.
(a) Nail bed.
(b) Cuticle.
(c) Hyponychium.
(d) Germinal matrix.
Ans: (d) Germinal matrix.
Fill in the Blanks:
1. The skeletal system is composed of bones, bone marrow, joints, cartilage, tendons and __________.
Ans: Ligaments.
2. Anatomy is the study of ___________, muscles and bones.
Ans: Skin.
3. The pink appearance of the nail comes from the ___________ vessels.
Ans: Blood.
4. _________ is the tissue where a muscle attaches to the bone.
Ans: Tendon.
| Session 2: Manicure |
| Check Your Progress |
Multiple Choice Questions:
1. The main purpose of metal nipper is to_________.
(a) Remove excess cuticle.
(b) Cut nails.
(c) File nails.
(d) Massage hands.
Ans: (a) Remove excess cuticle.
2. Nail polish colour should be applied in _________.
(a) Only 1 stroke.
(b) 3 quick strokes.
(c) 2 strokes.
(d) 5 strokes.
Ans: (b) 3 quick strokes.
3. __________ is used to cut and shorten the nails prior to filing.
(a) Nail rasp.
(b) Curette.
(c) Toenail nipper.
(d) Toenail clipper.
Ans: (d) Toenail clipper.
4. Which of the following is not a nail shape?
(a) Oval.
(b) Round.
(c) Squoval.
(d) Cylindrical.
Ans: (d) Cylindrical.
5. The picture below shows __________.
(a) Cuticle scissors.
(b) Nail scissors.
(c) Cuticle nipper.
(d) Toenail nipper.
Ans: (b) Nail scissors.
6. Which cream is used to correct the brittle nails and dry cuticles?
(a) Moisturiser.
(b) Hand cream.
(c) Cocoa cream.
(d) Cuticle cream.
Ans: (d) Cuticle cream.
7. Identify the following tool.
(a) Orange stick.
(b) Pumice stone.
(c) Nail brush.
(d) Cuticle pusher.
Ans: (b) Pumice stone.
8. Identify the nail shape.
(a) Almond.
(b) Square.
(c) Pointed.
(d) U.
Ans: (a) Almond.
Fill in the Blanks:
1. _________ makes nails shorter.
Ans: Clipper.
2. Cuticle remover is _________, so one must take care while applying it.
Ans: Sharp.
3. Pumice _________ is used to remove dead cells.
Ans: Stone.
4. _________ nails are sharp and are hard to bend.
Ans: Brittle.
Subjective Type Questions:
1. What is an emery board?
Ans: This has two sides — a coarse side for filing the nails and a fine side, which is used for shaping and bevelling. Emery boards are difficult to clean, although some manufacturers have developed special cleansers for this purpose.
2. Why a base coat of nail paint is applied?
Ans: The base coat of nail paint is applied because it protects the nail plate from getting stained by nail polish and also helps in adhering the colour to the nail.
| Session 3: Pedicure |
| Check Your Progress |

Hi, I’m Dev Kirtonia, Founder & CEO of Dev Library. A website that provides all SCERT, NCERT 3 to 12, and BA, B.com, B.Sc, and Computer Science with Post Graduate Notes & Suggestions, Novel, eBooks, Biography, Quotes, Study Materials, and more.
Subject Ka Complete Video Solution Dekhein
Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

