adplus-dvertising

Class 12 Physics MCQ Chapter 14 Semiconductor Electronics: Materials, Devices and Simple Circuits

Class 12 Physics MCQ Chapter 14 Semiconductor Electronics: Materials, Devices and Simple Circuits Solutions English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Physics MCQ Chapter 14 Semiconductor Electronics: Materials, Devices and Simple Circuits Question Answer in English and select need one. AHSEC Class 12 Physics Objective Type Question Answer As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Physics MCQ Class 12 Solutions.

Class 12 Physics MCQ Chapter 14 Semiconductor Electronics: Materials, Devices and Simple Circuits

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Physics Multiple Choice Solutions in English Medium are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Physics MCQ Question Answer English Medium for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 14

MCQs

1. Semiconductors have conductivity between that of –

(i) Conductors and insulators.

(ii) Metals and alloys.

(iii) Non-metals and gases.

(iv) Superconductors and metals.

Ans: (i) Conductors and insulators.

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Join Now

2. Example of elemental semiconductor is –

(i) GaAs

(ii) InP

(iii) Si

(iv) CdS

Ans: (iii) Si.

3. The energy gap in a semiconductor is about –

(i) 1 eV

(ii) 3 eV

(iii) 0.1 eV

(iv) 10 eV

Ans: (i) 1 eV.

4. A pentavalent impurity creates –

(i) Holes.

(ii) Electrons.

(iii) Both.

(iv) None.

Ans: (ii) Electrons.

5. In an n-type semiconductor, majority carriers are –

(i) Electrons.

(ii) Holes.

(iii) Protons.

(iv) Ions.

Ans: (i) Electrons.

6. P-type semiconductors are formed by doping –

(i) Pentavalent atoms.

(ii) Trivalent atoms.

(iii) Tetravalent atoms.

(iv) Hexavalent atoms.

Ans: (ii) Trivalent atoms.

7. The most commonly used material for integrated circuits is –

(i) Germanium.

(ii) Copper.

(iii) Silicon.

(iv) Gallium.

Ans: (iii)Silicon.

8. A zener diode is used as –

(i) Amplifier.

(ii) Rectifier.

(iii) Voltage regulator.

(iv) Oscillator.

Ans: (iii)Voltage regulator.

9. Barrier potential for Si diode is approximately –

(i) 0.3 V

(ii) 0.7 V

(iii) 1.1 V

(iv) 0.5 V

Ans: (ii) 0.7 V

10. A photodiode operates in –

(i) Forward bias.

(ii) Reverse bias.

(iii) No bias.

(iv) Either bias.

Ans: (ii) Reverse bias.

11. Solar cells convert –

(i) Heat into electricity.

(ii) Light into electricity.

(iii) Sound into electricity.

(iv) Electricity into light.

Ans: (ii) Light into electricity.

12. The current in a photodiode is –

(i) Directly proportional to intensity of light.

(ii) Inversely proportional.

(iii) Independent.

(iv) Non-linear.

Ans: (i) Directly proportional to intensity of light.

13. Zener breakdown is due to –

(i) High current.

(ii) Avalanche.

(iii) Strong electric field.

(iv) Heating.

Ans: (iii) Strong electric field.

14. In a transistor, the emitter is –

(i) Lightly doped.

(ii) Heavily doped.

(iii) Moderately doped.

(iv) Undoped.

 Ans: (ii) Heavily doped.

15. The input resistance of a transistor in common base is –

(i) High.

(ii) Very high.

(iii) Low.

(iv) Infinite.

Ans: (iii)  Low.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Scroll to Top