adplus-dvertising

Class 11 Telecom Chapter 2 Tools and Equipment and Safety Precautions

Class 11 Telecom Chapter 2 Tools and Equipment and Safety Precautions Solutions English Medium As Per AHSEC New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 11 Telecom Chapter 2 Tools and Equipment and Safety Precautions Question Answer and select need one. Class 11 Telecom Chapter 2 Tools and Equipment and Safety Precautions Notes Download PDF. AHSEC Class 11 Elective Telecom Question Answer English Medium.

Class 11 Telecom Chapter 2 Tools and Equipment and Safety Precautions

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 11 Telecom Chapter 2 Tools and Equipment and Safety Precautions Textual Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 11 Telecom Chapter 2 Tools and Equipment and Safety Precautions Textbook Solutions English Medium for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 2

SESSION 1: OPTICAL FIBER TOOLS AND EQUIPMENT
CHECK YOUR PROGRESS

A. Multiple Choice Questions:

1. Which of the following is not part of a screwdriver?

(a) Head.

(b) Shaft.

(c) Tip.

(d) V groove.

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Join Now

Ans: (d) V groove.

2. Which of the following is not the part of a plier?

(a) Jaws.

(b) Pivot point.

(c) Cutter.

(d) All of the above.

Ans: (d) All of the above.

3. Which of the following cutting tools is rotated around the optical fiber several times to create a cut in the buffer tube?

(a) Plier.

(b) Nose plier.

(c) Tube cutter.

(d) Cleaver.

Ans: (c) Tube cutter.

4. Which of the following tools enables the user to perform the combine operation i.e. cutting and stripping?

(a) Optical fiber stripper.

(b) Nose plier.

(c) Cleaver.

(d) Scissor.

Ans: (a) Optical fiber stripper.

5. Which of the following is the most commonly used alignment mechanism for mechanical fiber splices?

(a) Cleaning swab.

(b) V-groove.

(c) Matching gel.

(d) Clamp spring.

Ans: (b) V-groove.

6. Identify the following picture and choose the appropriate name for the equipment from the given option.

(a) Scriber cleaver.

(b) Precise cleaver.

(c) Optical power meter.

(d) Optical Time Domain Reflectometer.

Ans: (b) Precise cleaver.

B. Fill in the blanks: 

1. In order to tighten the screw, force applied to the screwdriver is in __________ direction.

Ans: Clockwise.

2. In order to loosen the screw, force applied to the screwdriver is in __________ direction.

Ans: Counter clockwise.

3. Cable can be placed in a Figure of __________ This prevents the twisting of fiber cables.

Ans: Eight.

4. Ferrules are typically made of __________, __________ or quality plastic.

Ans: Ceramic, Metal.

5. A tubing cutter is __________, __________ and a more convenient way of cutting cable.

Ans: Easier, Faster.

6. Before installation of the cable, check the __________ and __________ of the cable.

Ans: Length and type.

7. For temporary joints of optical fiber cable __________ is used.

Ans: Splice tape.

8. For cleaving the optical fiber __________ material is used.

Ans: Diamond.

9. Typical lengths of protection sleeve are __________ and __________ in diameter.

Ans: 1.5 mm and 2 mm.

10. The coupling device is a part of the connector body that keeps the __________ in place when attached to another device.

Ans: Fiber.

C. Short Answer Questions: 

1. Define the following terms: 

(a) Precise cleaving.

Ans: Fiber cleaving is used to cut the fiber ends perfectly perpendicular to the axis before joining. Cleaving is different from normal cutting of cable using steel blade/knife.

(b) Cable pulling.

Ans: Installing the cable by pulling it.

(c) Cable placement.

Ans: Installing the cable without pulling it.

(d) Cleaning swab.

Ans: Cleaning Swab – The cleaning swabs are high absorbency swabs that remove dust and other contaminants. They work well as solvent applicators like alcohol.

2. Define the following connector:

(a) Bi-conic.

Ans: It is designed with a narrow end to have low insertion loss. Narrow end also enables the protection sleeve to be located on the connector properly. 

(b) D4.

Ans: D4 connector is made up of stainless steel. They are more durable as they have metallic ferrules.

(c) ESCON.

Ans: Enterprise Systems Connection (ESCON) connectors are made up of plastic bodies. They are commonly used in connection with computers and their peripherals.

(d) Fiber Connector (FC).

Ans: It is used for single-mode fibers and high-speed communication links. FC connector is used to transfer video signals over fiber transmission equipment.

(e) LC.

Ans: The LC connector, which has a small form factor, which is designed to join LC fibers where a connection or disconnection is required.

(f) Subscriber Connector (SC).

Ans: It is used in simplex mode and is best suited for high-density applications. SC connectors use a ceramic ferrule to deliver accurate alignment of the single mode fiber. 

(g) Straight Tip (ST).

Ans: (i) They are cylindrical in shape. 

(ii) Ferrule with twist locking mechanism. 

(iii) They have a 2.5mm diameter ferrule. Mainly used with multimode fibers.

3. Name the tools used for fiber splicing. 

Ans: Some of the commonly used splicing tools are fusion splicing machine, mechanical splicing machine, optical fiber stripper, cleaver, tissue paper, alcohol solution, and protection sleeves.

4. Write down the safety and care to handle various tools and equipment. 

Ans: Always use insulated tools while working:

(i) The kind of personal protective equipment required around a machine will depend on the machine and the task employee is performing. Nevertheless, gloves, helmets, safety glasses, earplugs and other gears are important to use where necessary.

(ii) Safety helmets workers must wear at the installation site. It protects the worker from being hit by any falling material or object.

(iii) Do not wear loose clothes. Loose clothes like T-shirts, belts, unbuttoned jackets or even loose shoelaces, can stick up in the moving part of the machine. Hence, avoid wearing these types of clothes.

(iv) Boots must be worn at the site. Rubber shoes have a protective strengthening in the toe, which prevents the foot from falling objects.

Safety gloves of appropriate protective material must be worn. When handling optical fiber cable, sharp or hot materials, chemicals or dangerous liquids.

5. Write down the tips to use a screwdriver. 

Ans: Use screwdrivers for driving screws only:

(i) Notice your screwdriver’s tip, if it is getting a bit rounded or chipped, avoid using it. Screwdriver may slip from the screw, which may injure the user.”

(ii) To avoid rusting, keep your tools stored in a cool, dry place. Oil the metallic parts to avoid rusting.

SESSION 2: OPTICAL FIBER CABLES SPECIFICATION
CHECK YOUR PROGRESS

A. Multiple Choice Questions:

1. Which of the following is not the cable specification?

(a) Tensile strength.

(b) Impact resistance.

(c) Diameter.

(d) Temperature range of operation.

Ans: (d) Temperature range of operation.

2. Which of the following is not the environmental specification?

(a) Flame resistance.

(b) UV resistance.

(c) Resistance to damage from species.

(d) Bend radius.

Ans: (d) Bend radius.

3. Bend radius defines_______.

(a) Attenuation in cable.

(b) Bending in the cable.

(c) Transfer of light.

(d) UV radiation detection.

 Ans: (b) Bending in the cable.

4. The temperature for military operations is________.

(a) -55 to +85.

 (b) -30 to +70.

 (c) -20 to +60.

 (d) -10 to +80.

Ans: (a) -55 to +85.

5. The force that is applied perpendicular to the cable.

(a) Crush load.

(b) Shear load.

(c) Flexibility.

(d) Radiation Resistance.

Ans: (a) Crush load.

6. Polyethylene is used to protect the cable from______.

(a) Fire.

(b) Tensile load.

(c) Water.

(d) UV radiation.

Ans: (c) Water.

7. Which of the following define compression strength of cable?

(a) Crush resistance.

(b) Impact resistance.

(c) Tensile strength.

(d) Bending radius.

Ans: (a) Crush resistance.

8. If a cable 10 mm in diameter is running outside of a building under a tensile load, what is the minimum bend radius?

(a) 400 mm.

(b) 300 mm.

(c) 200 mm.

(d) 100 mm.

Ans: (c) 200 mm.

9. Which of the following defines the thickness of cable?

(a) Tensile strength.

(b) Crush load.

(c) Impact load.

(d) Diameter of cable.

Ans: (d) Diameter of cable.

10. Which of the following are the type of short term and long-term load?

(a) Impact load.

(b) Crush load.

(c) Tensile strength.

(d) Shear load.

Ans: (b) Crush load.

B. Fill in the blanks:

1. The maximum tension which a cable can bear, without getting damaged is called as____________.

Ans: Tensile strength.

2. Flexibility is the quality of __________ easily without breaking.

Ans: Bending.

3. Action of one object coming forcibly into contact with cables is defined as ___________ on cable. 

Ans: Impact.

4. To prevent the optical fiber cable from moisture it should be_________________.

Ans: Moisture resistant jacket.

5. For ______________ operating range of optical fiber cable is -62 to +125.

Ans: Aircraft. 

6. Jackets of optical fiber cable can be damaged because of __________ ray. 

Ans: UV.

7. Two specifications must be considered when specifying optical cable. They are ______________ and _______________. 

Ans: Cable specification and Environmental specification. 

C. Match the column:

Temperature Range Application (°C) 
Indoor–62 to +125 
Outdoor –55 to +85
Military–10 to +60
Aircraft –20 to +60

Ans:

Temperature Range Application (°C) 
Indoor–10 to +60
Outdoor –20 to +60
Military–55 to +85 
Aircraft –62 to +125 

D. Short Answer Questions:

1. What do you mean by the term specification in respect of optical fiber cable?

Ans: Cable specification is like the profile or bio data of cable. It contains the physical and technical information about the cable. Cable specification defines the information of a cable. This will help the user to know in which application the cable is going to be used.

2. What are the types of cable specification?

Ans: The types of cable specification are discussed below:

(i) Bend radius.

(ii) Tensile strength.

(iii) Diameter.

(iv) Impact resistance.

(v) Crush resistance.

3. Define the terms in respect of optical fiber cable:

(a) Crush load.

Ans: Crush is the compressive force, which acts on the cable. This force is applied perpendicular to the cable. Crush loads can be divided, based on time duration for which it is applied i.e. short-term and long term loads. Short-term crush load is during installation. The long-term crush load is for during the entire life of the cable.

(b) Impact.

Ans: Action of one object coming forcibly into contact with cables is defined as impact on cable. Cable should be manufactured enough to bear this impact without getting damaged.

(c) Resistance.

Ans: It defines the compression strength of cable. It includes deformation, fracture, collapse of optical fiber cable.

(d) Flexibility.

Ans: As we know, flexibility is the bending without breaking. Similarly, high flexibility shows high quality of bending.

(e) UV stability.

Ans:  Mostly cables are to be placed or installed in the open environment. Then it is necessary to protect the cable from ultraviolet radiation. Otherwise, the cable jacket will get cracked under exposure to sunlight. Black polyethylene jacketing materials are used for UV protection. This material has built-in UV-absorbing features.

(f) Bend radius. 

Ans: Bend radius defines the bend in the cable. It is the minimum radius a cable can bend without damage. Higher the radius, greater will be the flexibility of the material. Cable does not perform the transmission of light as we bend the cable beyond the specified bend radius of cable. In this case, light will be absorbed by the core and cladding.

(g) Tensile strength.

Ans: When fiber cable is installed there is need to pull the cable for proper underground laying of optical fiber cable. At that time, optical fiber cable bears high tensile force on its surface; this may damage the outer layer of the cable. For this reason, the manufacturer specifies the maximum tensile strength of cable. By understanding the role of tensile strength, we can define tensile strength as “the maximum tension which a cable can bear, without getting damaged.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Scroll to Top