Class 9 English Poem Chapter 8 On Killing A Tree

Class 9 English Poem Chapter 8 On Killing A Tree, NCERT/SCERT Class 9 English Poem Question Answer to each chapter is provided in the list of SEBA ইংৰাজী Class 9 Question Answer so that you can easily browse through different chapters and select needs one. Class 9 English Beehive Poem Chapter 8 On Killing A Tree Question Answer can be of great value to excel in the examination.

Join Telegram channel

Class 9 English Poem Chapter 8 On Killing A Tree

SEBA Class 9 English Poem Chapter 8 On Killing A Tree Notes covers all the exercise questions in Assam Board SEBA Textbooks. The SEBA Class 9 English Beehive Poem Chapter 8 On Killing A Tree provided here ensures a smooth and easy understanding of all the concepts. Understand the concepts behind every chapter and score well in the board exams.

On Killing A Tree

Chapter – 8

BEEHIVE (POEM)

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

Thinking about the Poem 

I. 1. Can a “simple jab of the knife” kill a tree ? Why not ? 

Ans: No, a “simple jab of the knife” cannot kill a tree. Because a tree is far too strong and big to be harmed by a puny knife’s jab. A knife’s jab might lead to a wound, but a big tree can easily recover from such wounds, and thrive. 

2. How has the tree grown to its full size ? List the words suggestive of its life and activity. 

Ans: According to the poet, the tree has grown to its full size by slowly consuming the earth, feeding upon its crust and absorbing sunlight, air and water throughout the years. Words suggestive of the tree’s life and activity are: Grown, consuming the earth, rising out, feeding, absorbing, sprouting.

3. What is the meaning of ” bleeding bark” ? What makes it bleed ?

Ans: “Bleeding bark” is used in reference to bark that has been injured in some way and is oozing the plant’s juices or latex. The bark bleeds due to injury brought about by attempts at killing the tree, by hacking and chopping at it.

4. The poet says “No” in the beginning of the third stanza. What does he mean by this ?

Ans: The poet when he says “No” in the beginning of the third stanza does so to ascertain his views expressed in the previous stanza. He tries to make it clear that hacking and chopping is not the right method to kill a tree. To do so, one requires to uproot the entire tree and lay it bare for the weathering forces of Nature.

5. What is the meaning of “anchoring earth” and “earth cave” ?

Ans: Anchoring earth’ refers to the land which has been supporting the tree, helping it grow and bearing its weight. 

‘Earth cave’ refers to the deepened hollow of the land 

where the roots of the tree had grown and spread, and which is visible once the tree is uprooted. 

6. What does he mean by “the strength of the tree exposed” ? 

Ans:  By “the strength of the tree exposed” the poet means the roots of the tree which help to anchor it firmly to the earth and provide it with nourishment from the ground have now been exposed as the tree lies uprooted.

7. What finally kills the tree ? 

Ans: Pulling out the tree alongwith its roots that have grown deep into the earth and then letting the scorching sun act upon it is what finally kills the tree.

ADDITIONAL QUESTIONS WITH ANSWERS

Answer the following questions :

1. What according to the poet happens if we try to kill a tree by hacking and chopping it ?

Ans: The poet feels that hacking and chopping is not enough to kill a tree. If we try to kill it in this way, the bleeding bark will heal itself in time and new branches will emerge from near the ground.

2. Is the tree small in size ? How has the tree grown to its current size ?

Ans: No, the tree is not small in size. It is a full grown, big tree. The tree has grown to its current size by slowly consuming nutrients from the land and absorbing water and sunlight day in and day out for many years.

3. Do you think we should cut down trees ? Why ?

Ans: No. I think we should not cut down trees until absolutely necessary. Because a tree requires many years to grow to its full size. Moreover trees are very important for us as well as for the environment. They provide us with a variety of things including fruits, medicines, the much needed shade, oxygen, etc. So we should avoid cutting down trees unnecessarily.

4. How according to the poet can a tree be killed ? 

Ans: According to the poet, a tree can be killed only by pulling out its anchoring root from the surrounding earth. The root, which is the source of its strength, has to be pulled out entirely and then the entire tree should be left to wither and dry by the effect of the various natural elements.

5. What is the source of the tree or its strength ? How does the poet describe it ?

Ans: The root is the source of the tree’s strength. The poet describes it as the white and wet source that is the most sensitive part of the tree and that lies hidden inside the earth.

Reference to the context

1. “Not a simple jab of the knife 

Will do it. It has grown 

Slowly consuming the earth,

Rising out of it, feeding

Upon its crust, absorbing 

Years of sunlight, air, water,

And out of its leprous hide 

Sprouting leaves.”

(a) Which poem are these lines from and who is the poet ? 

Ans: These lines are from the poem “On killing a tree” by Gieve Patel.

(b) What according to the poet cannot be achieved by a simple jab of the knife ? Why ?

Ans: The poet says that a big tree cannot be killed by a simple jab of the knife.A big tree cannot be killed by thrusting at it roughly with a knife because it has grown big and strong over time, consuming nutrients from the earth and feeding off sunlight and water. And now it is strong enough to withstand a knife’s jab. New branches will sprout and they will regrow to former size.

(c) Leprous hide means 

(i) the discoloured bark of the tree.

(ii) the rough soil.

(iii) the branches of the tree. 

(iv) a man.

Ans: (i) the discoloured bark of the tree

(d) Give the meaning of the word ‘jab’.

Ans: The word ‘jab’ means a sudden rough blow.

2.  “The source, white and wet, 

The most sensitive, hidden 

For years inside the earth.”

(a) Who is the poet ? 

Ans: The poet is Gieve Patel.

(b) What is the poet describing here ?

Ans: The poet is describing the root of the tree, its true strength that is hidden and keeps the entire tree anchored to the earth.

(c) Why is the source hidden inside the earth ? 

Ans: The source is hidden inside the earth to draw up nutrients from the spoil and to anchor the tree and to the earth.

(d) Give the antonym of the word ‘hidden’. 

Ans: Exposed.

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top
Scroll to Top
adplus-dvertising