SEBA Class 10 Social Science Important Chapter 6 Economic Geography: Subject Matter and Resource

SEBA Class 10 Social Science Important Chapter 6 Economic Geography: Subject Matter and Resource Solutions English Medium As Per New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters SEBA Class 10 Social Science Important Chapter 6 Economic Geography: Subject Matter and Resource Notes and select need one. SEBA Class 10 Social Science Additional Notes English Medium Download PDF. SEBA Class 10 Social Science Extra Questions in English.

SEBA Class 10 Social Science Important Chapter 6 Economic Geography: Subject Matter and Resource

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. SEBA Class 10 Social Science Important Notes are part of All Subject Solutions. Here we have given SEBA Class 10th Social Science Additional Solutions in English for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 6

Part – II: Geography
IMPORTANT QUESTION ANSWER

VERY SHORT ANSWER

1. Name the two main divisions of the subject geography.

Ans. Physical geography and human geography. 

2. Who is considered to be the ‘father of modern economic geography”?

Ans. George Chisholm. 

3. Which are the two qualities that a resource must possess?

Ans. Utility and functionality.

4. Which is the most important resource of a country?

Ans. Human resource.

5. What is the most important primary occupation of man?

Ans. Agriculture. 

6. State the main factors involved in the production of resource. 

Ans. Nature, man, culture including science and technology. 

7. Name the approach used in applied economic geography.

Ans. Problem-solving approach.

8. Give an example of national resource of India. 

Ans. Kaziranga National Park.

9. Name some plant species of Assam which are almost becoming extinct.

Ans. Sarpagandha, Chalmugra, Kalmegh, Arjun, Agaru, Chirata, Jaifal, Satmul, Suklati, etc. 

10. Name some of the animals found in Assam which are almost becoming extinct.

Ans. Golden langur, hoolock gibbon, wild buffalo, pigmy hog, river’s dolphin, white wood duck, hombill, greater adjutant stork, etc.

11. Give some examples of primary occupation. 

Ans. Agricultural activity, forest resource collection, fishing activity, etc. 

12. Give some examples of secondary occupation. 

Ans. Manufacturing process, various types of construction and repairing works, etc.. 

13. What are the different approaches of studying economic geography?

Ans. Behavioural Approach, Principles Approach, System Analysis Approach, Regional Approach and Institutional Approach. 

14. As per Zimmermann, any material to become a resource should have two properties. What are they?

Ans. Functionality and utility. 

15. Man is associated with resources in two ways. What are they? 

Ans. As producer of resource and as consumer of resource.

16. Give examples of man-made resources. 

Ans. Agro-farm equipments, vehicles technology, offices, schools, industries, roads, houses, etc.

17. What do you mean by neutral stuff?

Ans. The resources that are available in nature but are not useful or harmful to man are known as neutral stuff. 

18. What do you mean by resistance?

Ans. The materials or phenomenon that are harmful to human beings are called resistance. 

19. Give examples of resistance. Ans. Severely flood affected region, infertile soil, etc.

20. All resources may not be wealth – Give examples of resources that are not included in the category of wealth. 

Ans. Pesticides, poison, chemical insecticides, etc.

21. Classify resources on the basis of origin. 

Ans. Natural resource, man-made resource and human resource.

22. Classify resources on the basis of structure.

Ans. Biotic resource and abiotic resource.

23. Name some natural resources that are used as sources of energy.

Ans. Natural gas, mineral oil, coal, etc.

24. Name some renewable resources.

Ans. Plants, animals, sunshine, human beings, etc.

25. Give some examples of individual resources.

Ans. Land, household property, good self. attributes (viz. education, working skill, etc).

26. Who is responsible for the management of exploitation and utilisation of the international resources?

Ans. World Health Organisation (WHO).

27. What are the types of natural resources? 

Ans. Ubiquitous resources and localised resources.

28. What are ubiquitous resources?

Ans. Ubiquitous resources are those natural resources that are available in all places on the earth.

29. Give examples of ubiquitous resources.

Ans. Air, water, sunshine, etc. 

30. What are localised resources?

Ans. Localised resources are those natural resources that are found in selected places on the earth.

31. Give examples of localised resources. 

Ans. Mineral resources, vegetation, crops, iron ore, etc. 

32. Name some valuable plant species of Assam that are getting extinct. 

Ans. Kalmegh, Jaifal, Agaru, Chirata, Chalmugra, Satmul, Suklati, Sarpagandha, Arjun, etc. 

33. Name some animal-species of Assam that are getting extinct.

Ans. Golden Langur, Wild buffalo, River’s dolphin, Hornbill, Hoolock Gibbon, Pigmy Hog, White Wood Duck, Greater Adjutant Stork, etc.

34. What is the full form of IUCN?

Ans. International Union for Conservation of Nature.

35. Who was the founder Director General of UNESCO?

Ans. British biologist Julian Huxley. 

36. IUCN was formed with the initiative of which British biologist?

Ans. Julian Huxley. of IUCN, two more

37. With the initiative international organisations were formed. Name them. 

Ans. Worldwide Fund for Nature (WWF) and World Conservation Monitoring Centre.

38. Name a government organisation working in India for conservation of natural resources. 

Ans. Indian Council of Forestry Research and Education. 

39. Name three non-government organisations working in India for protection of the environment. 

Ans. Wildlife Trust of India, Greenpeace India and Centre for Science and Environment.

40. Name two non-government organisations working in Assam for environment protection and biodiversity conservation. 

Ans. Aaranyak and Assam Science Society. 

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top