SEBA Class 10 Social Science Important Chapter 5 Cultural Heritage of India and North East Region Solutions English Medium As Per New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters SEBA Class 10 Social Science Important Chapter 5 Cultural Heritage of India and North East Region Notes and select need one. SEBA Class 10 Social Science Additional Notes English Medium Download PDF. SEBA Class 10 Social Science Extra Questions in English.
SEBA Class 10 Social Science Important Chapter 5 Cultural Heritage of India and North East Region
Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. SEBA Class 10 Social Science Important Notes are part of All Subject Solutions. Here we have given SEBA Class 10th Social Science Additional Solutions in English for All Chapters, You can practice these here.
Cultural Heritage of India and North East Region
Chapter: 5
| Part – I: History |
| IMPORTANT QUESTION ANSWER |
VERY SHORT ANSWER
1. Name the oldest civilisation in our country.
Ans. The Indus Valley Civilisation.
2. Which is the oldest written religious book in India? Ans. Rigveda.
3. When did Aryan civilisation spread to the whole India?
Ans. By 400 B.C.
4. Who wrote the famous historical work named “Rajatarangini’?
Ans. Kalhan.
5. What is known as Sanchipat?
Ans. The art of painting on the barks of Sanchi tree.
6. Which stupa is considered to be the most beautiful stupa in India?
Ans. Sanchi Stupa.
7. Name the Mughal emperors who patronised painting.
Ans. Akbar, Jahangir and Shahjahan.
8. Which Assamese form of dance has been included in the Eight Classical Dance Forms of India?
Ans. Satriya.
9. From which period onwards do we have written records of Assam history?
Ans. After the Barman rulers assumed power in Assam in the 4th century A.D.
10. Which is the most famous festival of Nagaland? When it is celebrated?
Ans. Hornbill festival celebrated in the first ten days of December every year.
11. Name the main tribal groups of Meghalaya.
Ans. Khasis, Garos and Jaintias.
12. Which route connected Assam with China during the ancient period?
Ans. The Great Silk Route.
13. Which Assamese saint has been credited with the textile design named ‘Brindabani Bastra”?
Ans. Sankardeva.
14. Who are considered to be the main architects of Vedic Culture?
Ans. Nordics who spoke the Aryan language.
15. Which period is considered to be the early- Vedic era?
Ans. The period between 1500 B.C. to 1000 B.C.
16. Which period is considered to be the later- Vedic era?
Ans. The period between 1000 B.C. to 600 B.C.
17. Which Veda was written during the early-Vedic era?
Ans. The Rigveda.
18. When did the Arya culture extend to the entire India?
Ans. By 400 B.C.
19. How many scheduled tribes are there in India?
Ans. 705 scheduled tribes.
20. How many languages are used as mother tongue in India as per 2001 census?
Ans. 1013 languages.
21. How many state languages are recognised by the Constitution of India?
Ans. 22 state languages.
22. What are the main characteristics of Indian culture?
Ans. Multiculturalism and unity in diversity.
23. Name two medicine related books written in ancient India.
Ans. Sarak and Susruta Samhita.
24. Write the name of a history based book written during ancient times.
Ans. Rajtarangini written by Kalhan.
25. The message ‘Janani Janmabhoomischa Swargadapi Gariyashi’ was taken from which book?
Ans. Ramayana.
26. What are the four types of architecture found during the Sultanate and Badshahi era?
Ans. Palaces (Manjils), Pillars (Minars), Mosques (Masjids) and Makowara.
27. Which architectural style is found in the ancient stone temples of north India?
Aus. Nagar style.
28. Which architectural style is found in the ancient stone temples of south India?
Ans. Dravid style.
29. Which architectural style is found in between Vindhya mountain and Krishna river?
Ans. Vesara style.
30. The animal statues crafted on the Ashoka Pillars are related to which religious leader’s life?
Ans. Gautam Buddha.
31. The sculptures of ancient India can be classified into three broad categories. Name them.
Ans. Mathura, Gandhara and Amarawati sculptures.
32. Classify the paintings of ancient India.
Ans. Big wall paintings and small paintings.
33. Where are the Chittanavachal caves located?
Ans. Tamil Nadu.
34. How many dances have been recognised by the Government of India as the Indian Classical Dance forms?
Ans. Eight dances.
35. The classical dance ‘Odissi’ belongs to which state?
Ans. Odisha.
36. Which is the classical dance form of Assam?
Ans. Satriya.
37. With which state is the classical dance ‘Mohiniyattam’ associated?
Ans. Kerala.
38. Who wrote a book named ‘Yogasutra’ in the second century?
Ans. Maharshi Patanjali.
39. What was the old name of Assam?
Ans. Kamrup and Pragjyotishpur.
40. Can you name the Barahi King patronised Madhab Kandali?
Ans. King Mahamanikya.
Subject Ka Complete Video Solution Dekhein
Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:


