SEBA Class 10 Social Science Important Chapter 4 Indian Freedom Movement and National Awakening in Assam Solutions English Medium As Per New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters SEBA Class 10 Social Science Important Chapter 4 Indian Freedom Movement and National Awakening in Assam Notes and select need one. SEBA Class 10 Social Science Additional Notes English Medium Download PDF. SEBA Class 10 Social Science Extra Questions in English.
SEBA Class 10 Social Science Important Chapter 4 Indian Freedom Movement and National Awakening in Assam
Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. SEBA Class 10 Social Science Important Notes are part of All Subject Solutions. Here we have given SEBA Class 10th Social Science Additional Solutions in English for All Chapters, You can practice these here.
Indian Freedom Movement and National Awakening in Assam
Chapter: 4
| Part – I: History |
| IMPORTANT QUESTION ANSWER |
VERY SHORT ANSWER
1. How did India come under the direct rule of the British crown?
Ans. As a result of the Queen’s Proclamation of 1858.
2. What is ‘Hemkosh’?
Ans. A great literary work written by famous Assamese writer Hemchandra Barua.
3. What was Jonaki?
Ans. A journal brought out by a socio-cultural organisation named Asomiya Bhasa Unnati Sadhini Sabha.
4. Name two associations that were formed for the betterment of peasants of Assam in the 19th century.
Ans. Tezpur Ryot Sabha and Nagaon Ryot Sabha.
5. Who was the founder president of Jorhat Sarbajanik Sabha?
Ans. Raja Naranarayan Simha.
6. When did Assam Association merge with the Assam Provincial Congress Committee?
Ans. 1921.
7. Where and when was the first Medical College in Assam established?
Ans. Dibrugarh on 3rd November 1947.
8. Name some members of the ministry of Gopinath Bordoloi.
Ans. Basanta Kr. Das, Bishnuram Medhi, J. Nichols Roy, Ramnath Das, Baidyanath Mukherjee and Abdul Matlib Mazumdar.
9. Who was the first editor of Arunoday?
Ans. Chandrakumar Agarwala.
10. Which is the first national institution ever established in Assam?
Ans. Tilak Memorial School (Guwahati).
11. Which period is known as Company Raj in Assam?
Ans. The period from 1826 to 1858.
12. Who were the founders of Gyan Pradayini Sabha?
Ans. Anandaram Dhekiyal Phukan and Gunaviram Barua.
13. What was the role of Anandaram Dhekiyal Phukan in promoting Assamese language?
Ans. In 1836, Anandaram Dhekiyal Phukan raised his voice against the introduction of the Bengali language in schools, offices and courts in place of the Assamese language. Due to his efforts, the Assamese language was re-introduced as the official language of Assam.
14. Name the first literary association formed to promote the culture of Assam.
Ans. Assamese Literary Society.
15. Under whose leadership was Assamese Literary Society established?
Ans. Under the leadership of Devicharan Barua and Gangagovinda Phukan.
16. What was the main objective of Asomiya Bhasa Unnati Sadhini Sabha?
Ans. To enrich the Assamese language and literature.
17. What was the most significant contribution of the Asomiya Bhasa Unnati Sadhini Sabha?
Ans. Publication of Assamese magazine named Jonaki.
18. Who are popularly referred to as Trimurti of Jonaki age?
Ans. Hemchandra Goswami, Lakshminath Bezbarua and Chandrakumar Agarwala.
19. Name the writers who wrote about the economic backwardness of Assam in ‘Jonaki’.
Ans. Kamalakanta Bhattacharya and Kanakial Barua.
20. When and where was the first session of Assam Chatra Sanmilan held?
Ans. On 25 December 1916 at Guwahati.
21. What was the main objective of Assam Chatra Sanmilan?
Ans. To enrich the Assamese language by contributing towards its development and preservation.
22. Can you name the places where Ryot Sabha was established?
Ans. Tezpur Ryot Sabha (Darrang) and Nagaon Ryot Sabha (Nowgong).
23. When and where was the first session of All Assam Ryot Sabha held?
Ans. In Jorhat (near Tilikum) on 8 April, 1933.
24. When and where was the first session of Ahom Sabha held?
Ans. In 1893 at Sibsagar.
25. When did the Jorhat Sarbajanik Sabha submit a memorandum to the Royal Commission on opium?
Ans. In 1893.
26. Who was the founder of Assam Association?
Ans. Manik Chandra Baruah.
27. When and where was the first session of the Assam Association held?
Ans. At Dibrugarh in 1905.
28. Who was appointed as the first President of the Assam Association?
Ans. Raja Prabhat Chandra Baruah.
29. When did the Assam Association merge with the Assam Provincial Congress Committee?
Ans. In 1921.
30. When was the Assam Provincial Congress Committee formed?
Ans. In June 1921.
31. Who was the first officially elected President of the Assam Provincial Congress Committee?
Ans. Bishnuram Medhi.
32. Write the name of the writer of ‘Bandini Bharat’.
Ans. Ambikagiri Raichoudhury
33. Who was the Lt. Governor of ‘Eastern Bengal and Assam”?
Ans. J.B. Fuller.
34. When and where was Tilak Memorial School established?
Ans. At Guwahati in February 1921.
35. What was the main aim of Cunningham Circular?
Ans. To discourage students from participating in any kind of political activity.
36. Who was the only martyr to be hanged during the Quit India Movement?
Ans. Kushal Konwar.
37. Who was Kanaklata Barua?
Ans. Kanaklata Barua was a fourteen year old Indian independence activist who was shot dead by the British police in Gohpur during the Quit India Movement.
38. When and where was the Assam Agricultural University established?
Ans. At Karimganj in 1913.
39. Which is the first medical college built in north-east India?
Ans. Assam Medical College, Dibrugarh.
40. Who became the first Premier of Assam Province?
Ans. Lokapriya Gopinath Bordoloi.
Subject Ka Complete Video Solution Dekhein
Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:


