SEBA Class 10 Social Science Important Chapter 3 Anti-British Rising and Peasant Revolts in Assam Solutions English Medium As Per New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters SEBA Class 10 Social Science Important Chapter 3 Anti-British Rising and Peasant Revolts in Assam Notes and select need one. SEBA Class 10 Social Science Additional Notes English Medium Download PDF. SEBA Class 10 Social Science Extra Questions in English.
SEBA Class 10 Social Science Important Chapter 3 Anti-British Rising and Peasant Revolts in Assam
Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. SEBA Class 10 Social Science Important Notes are part of All Subject Solutions. Here we have given SEBA Class 10th Social Science Additional Solutions in English for All Chapters, You can practice these here.
Anti-British Rising and Peasant Revolts in Assam
Chapter: 3
| Part – I: History |
| IMPORTANT QUESTION ANSWER |
VERY SHORT ANSWER
1. Name some of the aristocratic posts held during the period of the Ahom rule.
Ans. Phukan, Barua and Rajkhowa.
2. Who were the Mahajans or money lenders during the early British rule in Assam?
Ans. Immigrant Marwaris (Keyas) and Bengali businessmen.
3. When did the British establish tea gardens in upper Assam?
Ans. In early 19th century.
4. Name two imperialist measures which contributed to the outbreak of Sepoy Mutiny in 1857.
Ans. Subsidiary Alliance of Lord Wellesley and Doctrine of Lapse of Lord Dalhousie.
5. What was the original name of Maniram Dewan?
Ans. Maniram Borbhandar Barua.
6. What was the people’s assembly that led the peasants revolts in Assam known as?
Ans. Raij Mels.
7. Who supervised the people’s assembly?
Ans. Gaonburha, Doloi, Gosain, etc.
8. Which was the centre of North Cachar revolt? Who was its main leader?
Ans. Maibang; Sambudhan Phonglo.
9. Name the Assamese leaders who were allowed to come back to Assam after the Queen’s Proclamation.
Ans. Dutiram Barua, Sheikh Formud Ali, Bahadur Goanburha, etc.
10. What was known as Koliyapani?
Ans. Andaman and Nicobar islands where British sent their prisoners from India came to be known as Koliyapani.
11. When did Maniram Dewan join the Assam Tea Company?
Ans. In 1839.
12. Who was appointed as the Chief Officer of Sibsagar district in 1851?
Ans. Captain Holroyd.
13. Who was the son of Kameswar Singha?
Ans. Kandarpeswar Singha.
14. In which year did the Peasants Revolt begin in Assam?
Ans. In 1861.
15. What was the main impact of Queen’s Proclamation of 1858?
Ans. The Queen’s Proclamation of 1858 put an end to the rule of East India Company and all the powers were transferred to the Queen of England.
16. Who was the leader of the Peasants Revolts in Assam in the 19th century?
Ans. The Raij Mels (People’s Assembly).
17. In which year did the Phulaguri Dhawa take place?
Ans. In 1861.
18. Name the British officer who was beaten to death during the Phulaguri Dhawa.
Ans. Lieutenant Singer.
19. When did the Jaintias made a sudden attack on the British Camp in Jowai?
Ans. In January, 1862.
20. Under whose leadership did the North Cachar revolt take place?
Ans. Sambudhan Kachari.
21. Who crushed the revolt of the Angami Nagas with an iron hand?
Ans. Colonel Johnston.
22. Who was the first British officer to be appointed as the Agent to the Governor- General of the North-East Frontier?
Ans. David Scott.
23. Can you name the Jaintia king who constructed a road connecting Sylhet with Assam for the convenience of the British?
Ans. Ram Singh.
24. Name the British army regiments that were posted in Assam at the time of Revolt of 1857.
Ans. The first Assam Light Infantry in Dibrugarh and the second Assam Light Infantry in Guwahati.
25. When was J.W. Quinton murdered?
Ans. 1891.
26. Who was the leader of the revolt of the ethnic tribes of North Cachar in 1881?
Ans. Sambudhan Rhonglosa.
27. In which year did the peasant revolt of Lachima take place?
Ans. 1894.
28. Who was the Assistant Commissioner of Nagaon during the time of Phulaguri revolt in 1861?
Ans. Lieutenant Singer.
29. When did Moffat Mills come to Assam?
Ans. 1853.
30. Who was the leader of revolt of 1857 in Assam?
Ans. Maniram Dewan.
31. When did the Jaintia revolt come to an end?
Ans. 1863.
32. By which treaty did Assam become a part of the British empire?
Ans. The treaty of Yandaboo.
33. Fill in the blanks:
(i) The introduction of money economy in Assam led to the creation of a new class of people called _________.
Ans. Mahajans.
(ii) The first rebellion against the British soon after their occupation of Assam in 1826 was the rebellion of ________.
Ans. Gomdhar Konwar.
(iii) Maniram Dewan was kept in Alipur Jail for ________months.
Ans. 2%.
(iv) Kandarpeshwar Singha was given a pension of ________from 1853.
Ans. ₹500.
(v) The main leader of the anti-British movement in Manipur was _________.
Ans. Tikendrajit.
(vi) In Assam, the money economy of the British led to the creation of _________.
Ans. Mahajans.
(vii) In 1837, __________opposed the introduction of Bengali language in schools, offices and courts in lieu of Assamese.
Ans. Anandaram Dhekial Phukan.
(viii) In his application to Moffat Mills in 1853, __________wrote that the land revenue struck at the backbone of the Assamese people.
Ans. Anandaram Dhekial Phukan.
(ix) The British established ________in Upper Assam in the early part of the 19th century.
Ans. tea gardens.
(x) The Ahom prince Kandarpeswar Singha was kept in the special jail in Bardhaman till _________.
Ans. 1860.
Subject Ka Complete Video Solution Dekhein
Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:


