SEBA Class 10 Social Science Important Chapter 1 Partition of Bengal and Swadeshi Movement Solutions English Medium As Per New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters SEBA Class 10 Social Science Important Chapter 1 Partition of Bengal and Swadeshi Movement Notes and select need one. SEBA Class 10 Social Science Additional Notes English Medium Download PDF. SEBA Class 10 Social Science Extra Questions in English.
SEBA Class 10 Social Science Important Chapter 1 Partition of Bengal and Swadeshi Movement
Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. SEBA Class 10 Social Science Important Notes are part of All Subject Solutions. Here we have given SEBA Class 10th Social Science Additional Solutions in English for All Chapters, You can practice these here.
Partition of Bengal and Swadeshi Movement
Chapter: 1
| Part – I: History |
| IMPORTANT QUESTION ANSWER |
VERY SHORT ANSWER
1. Which event is considered to be the second most important event after Sepoy mutiny in the freedom struggle movement of India?
Ans. The Swadeshi movement that started with the anti-partition movement of Bengal in 1905.
2. Who was the first Chief Commissioner of Assam?
Ans. Colonel R. H. Keatings (1874-78).
3. What was the name of the new province created by the partition of Bengal?
Ans. ‘East Bengal and Assam’.
4. Who founded the ‘Dawn Society’ during the Swadeshi Movement?
Ans. Satish Ch. Mukherjee.
5. Which British Act gave Muslims in India a separate electorate?
Ans. Morley-Minto Reforms of 1909.
6. Name three moderate leaders of the Indian National Congress during the Swadeshi Movement.
Ans. Surendranath Banerjee, Gopal Krishna Gokhale and Dadabhai Naoroji.
7. In which period was Lord Curzon the viceroy of India?
Ans. 1899-1905.
8. Who wrote the patriotic song ‘Hey banga janani, swarna prabasini”?
Ans. Mukunda Das.
9. Who was the editor of the article Bangar Sarbanash published in the journal ‘Sanjibani’ on 6th July 1904?
Ans. Krishna Kumari Mitra.
10. Where was the head office of Muslim League transferred to in March 1910?
Ans. Lucknow.
11. When did the Sepoy Mutiny break out?
Ans. 1857.
12. When did the region of Khasi Hills come under the British empire?
Ans. 1833.
13. When did the region of Jaintia Hills come under the British empire?
Ans. 1835.
14. Who signed the Allahabad Treaty?
Ans. Mughal Emperor Shah Alam and Robert Clive.
15. Who edited the magazine ‘Vande Mataram’?
Ans. Arbinda Ghose.
16. By whom was the play Palashir Prayachitta written?
Ans. Khirod Prasad.
17. Who named the University of Calcutta as the house of slaves?
Ans. Satish Chandra Mukherjee.
18. Under whose leadership was the National Education Council (Jatiya Siksha Parishad) formed?
Ans. Rash Behari Bose.
19. Who was the first Principal of Bengal National College?
Ans. Arbinda Ghose.
20. By whom was the magazine ‘Bharti’ edited?
Ans. Sarala Devi Choudharini.
21. Who started Lakshi Bhandar at Cornwallis street?
Ans. Sarala Devi Choudharini.
22. When did the British Government introduce the Regulating Act?
Ans. 1773 A.D.
23. Who put forward the proposal of partition of Bengal before the Government of England?
Ans. Lord Northbook.
24. When was the treaty of Yandaboo signed?
Ans. 24th February, 1826.
25. In which year was the Allahabad Treaty signed?
Ans. 1765 A.D.
26. By whom was the female magazine ‘Su- Prabhat edited?
Ans. Kumudini Mishra,
27. Who wrote the famous article ‘Bhai Bhai Ek Thai’?
Ans. Rabindranath Tagore,
28. “The Bengal women are the most obstinate and most dangerous antagonist of the English.” Can you name the newspaper in which the above statement was published?
Ans. The Daily Telegraph, London.
29. Who were popularly known as Lal-Bal-Paul?
Ans. Lala Lajpat Ray, Bal Gangadhar Tilak and Bipin Chandra Paul.
30. Under whose leadership was the All India Muslim League formed?
Ans. Nawab Salimullah Khan.
31. Who became the Viceroy of India after Lord Curzon?
Ans. Lord Minto.
32. By whom was the ‘Bengal Chemical’ established?
Ans. Acharya Prafulla Chandra Roy.
33. Name the British administrator who helped in the formation of Muslim League.
Ans. Lord Ripon.
34. When was the University Law passed?
Ans. 1904.
35. By whom was the play ‘Sabbas Bengali’ written?
Ans. Amrit Lal Bose.
36. When was the state of Assam created?
Ans. 7th February, 1874.
37. When did famine break out in Orissa?
Ans. 1866 A.D.
38. Andrew Fraser was the Chief Commissioner of which state?
Ans. Madhya Pradesh.
39. Who proposed to annex Chattagram to Assam?
Ans. J. Bamfylole Fuller.
40. When was Singfoo brought under the British empire?
Ans. 1843.
Subject Ka Complete Video Solution Dekhein
Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:


