SEBA Class 10 Political Science and Economics MCQ Chapter 2 Economic Development

SEBA Class 10 Political Science and Economics MCQ Chapter 2 Economic Development English Medium As Per New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters SEBA Class 10 Political Science and Economics MCQ Chapter 2 Economic Development Notes and select need one. SEBA Class 10 Political Science and Economics MCQs English Medium Download PDF. SEBA Class 10 Social Science Multiple Choice Questions in English.

SEBA Class 10 Political Science and Economics MCQ Chapter 2 Economic Development

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. SEBA Class 10 Political Science and Economics MCQ Part – 3 (Economics) Notes are part of All Subject Solutions. Here we have given SEBA Class 10th Political Science and Economics MCQs in English for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 2

PART – III: ECONOMICS
MCQ

1. When was the first Human Development Report published?

(a) In 1980.

(b) In 1990.

(c) In 2000.

(d) In 2010.

Ans: (b) In 1990.

2. Who prepares the Human Development Index?

(a) World Bank.

(b) United Nations Development Programme (UNDP).

(c) NITI Aayog.

(d) Reserve Bank of India.

Ans: (b) United Nations Development Programme (UNDP).

3. How many main indicators of human development are mentioned by the United Nations Development Programme?

(a) Two.

(b) Three.

(c) Four.

(d) Five.

Ans: (b) Three.

4. Which of the following is not an indicator of human development?

(a) Life expectancy.

(b) Education.

(c) Standard of living.

(d) Gross National Product.

Ans: (d) Gross National Product.

5. When did the first Five-Year Plan start in India?

(a) 1 April 1950.

(b) 1 April 1951.

(c) 1 January 1951.

(d) 1 March 1952.

Ans: (b) 1 April 1951.

6. Which new commission has the Government of India formed in place of the Planning Commission?

(a) Finance Commission.

(b) NITI Aayog.

(c) Election Commission.

(d) Human Rights Commission.

Ans: (b) NITI Aayog.

7. When was the NITI Aayog formed?

(a) 1 January 2014.

(b) 1 January 2015.

(c) 1 April 2015.

(d) 31 March 2014.

Ans: (b) 1 January 2015.

8. Who is the Chairman of NITI Aayog?

(a) President of India.

(b) Finance Minister of India.

(c) Prime Minister of India.

(d) Chief Justice of India.

Ans: (c) Prime Minister of India.

9. What is the full form of NITI?

(a) National Institute of Technology India.

(b) National Institution for Transforming India.

(c) New Indian Trade Institute.

(d) National Income and Trade Institution.

Ans: (b) National Institution for Transforming India.

10. What was the duration of the Twelfth Five-Year Plan of India?

(a) 2007 – 2012.

(b) 2012 – 2017.

(c) 2015 – 2020.

(d) 1997 – 2002.

Ans: (b) 2012 – 2017.

11. When was the economic reform policy introduced in India?

(a) In 1991.

(b) In 2001.

(c) In 1951.

(d) In 1995.

Ans: (a) In 1991.

12. Which commission introduced the concept of Sustainable Development?

(a) Planning Commission.

(b) Brundtland Commission.

(c) NITI Aayog.

(d) United Nations Human Rights Commission.

Ans: (b) Brundtland Commission.

13. When was the Brundtland Commission formed?

(a) In 1980.

(b) In 1987.

(c) In 1990.

(d) In 1992.

Ans: (b) In 1987.

14. By what name is the World Commission on Environment and Development known?

(a) Brundtland Commission.

(b) Kyoto Protocol.

(c) Rio Summit.

(d) Geneva Convention.

Ans: (a) Brundtland Commission.

15. What is the development called that removes threats to the environment and achieves sustainability?

(a) Economic Growth.

(b) Globalization.

(c) Green Economy.

(d) Human Development.

Ans: (c) Green Economy.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top