NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 19 Combat Sport

NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 19 Combat Sport Solutions English Medium As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 19 Combat Sport Notes and select need one. NCERT Class 9 Physical Education Multiple Choice Question Answers Download PDF. NCERT Class 9 Physical Education Objective Type Solutions.

NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 19 Combat Sport

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. CBSE Class 9 Physical Education MCQ are part of All Subject Solutions. Here we have given NCERT Class 9 Physical Education MCQ Notes, CBSE Class 9 Physical Education MCQs for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 19

Unit – 5 Sports 
MCQ

Select the Correct Option:

1. What does the ancient Japanese art of Jiu-Jitsu, from which Judo originated, literally mean?

(a) Way of the fist.

(b) Gentle art.

(c) Method of safe-defense.

(d) Wrestler’s pole.

Ans: (b) Gentle art.

2. Who started the first school of Judo in 1882 at a Buddhist temple in Tokyo?

(a) Jigoro Kano.

(b) James Naismith.

(c) Walter Hakanson.

(d) R. V. Bhogle.

Ans: (a) Jigoro Kano.

3. In which style of Olympic wrestling is a wrestler strictly forbidden from attacking the opponent’s legs or using their own legs to execute moves?

(a) Freestyle.

(b) Pehlwani.

(c) Kushti.

(d) Greco-Roman.

Ans: (d) Greco-Roman.

4. In which year and location was women’s freestyle wrestling first introduced in the Olympic Games?

(a) 1896 Athens.

(b) 1904 St. Louis.

(c) 1964 Tokyo.

(d) 2004 Athens.

Ans: (d) 2004 Athens.

5. What is the traditional clay or mud pit used for the Indian style of wrestling (Pehlwani) called?

(a) Akhada.

(b) Kalari.

(c) Eishoji.

(d) Subak.

Ans: (a) Akhada.

6. In the term “Taekwondo”, what does the word “Kwon” mean?

(a) Foot or to step on.

(b) Fist or fight.

(c) The way or discipline.

(d) Peace and harmony.

Ans: (b) Fist or fight.

7. What were the original names of Taekwondo when it was first used as a physical training and self-defence technique in ancient Korea?

(a) Sunbae or Hwarangdo.

(b) Subak or Taekkyon.

(c) Jiu-Jitsu.

(d) Pehlwani.

Ans: (b) Subak or Taekkyon.

8. Which set of rules established in 1867 helped develop modern boxing by introducing the use of gloves and rounds?

(a) The International Rules Board.

(b) The World Taekwondo Federation Rules.

(c) The Marquess of Queensberry Rules.

(d) The Olympic Charter.

Ans: (c) The Marquess of Queensberry Rules.

9. Which legendary Indian boxer won India’s first-ever Olympic boxing medal (bronze) in 2008?

(a) Mary Kom.

(b) Lovlina Borgohain.

(c) Vijender Singh.

(d) Sushil Kumar.

Ans: (c) Vijender Singh.

10. Why are Judo and other combat sport bouts strictly played in different weight categories?

(a) To ensure equality and avoid injuries related to body mass and strength.

(b) To match competitors of similar heights.

(c) To make the belt grading system easier.

(d) To follow the ancient traditions of Eishoji.

Ans: (a) To ensure equality and avoid injuries related to body mass and strength.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top