NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 18 Indigenous Martial Arts and Sport Solutions English Medium As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 18 Indigenous Martial Arts and Sport Notes and select need one. NCERT Class 9 Physical Education Multiple Choice Question Answers Download PDF. NCERT Class 9 Physical Education Objective Type Solutions.
NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 18 Indigenous Martial Arts and Sport
Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. CBSE Class 9 Physical Education MCQ are part of All Subject Solutions. Here we have given NCERT Class 9 Physical Education MCQ Notes, CBSE Class 9 Physical Education MCQs for All Chapters, You can practice these here.
Indigenous Martial Arts and Sport
Chapter: 18
| Unit – 5 Sports |
| MCQ |
Select the Correct Option:
1. What do the terms “thang” and “ta” stand for in the indigenous martial art of Manipur?
(a) Shield and Dagger.
(b) Sword and Spear.
(c) Stick and Bow.
(d) Fist and Foot.
Ans: (b) Sword and Spear.
2. Which posture in Thang-Ta requires the player’s body to form a straight line from the back of the head down to the right heel?
(a) Singh Mudrā (Lion’s Posture).
(b) Sarik Sarat.
(c) Huyen Lallong.
(d) Marma-sthānam.
Ans: (a) Singh Mudrā (Lion’s Posture).
3. Who initiated the historical art of self-defense known as Gatka during the 16th century?
(a) Guru Gobind Singh Ji.
(b) Guru Nanak Dev Ji.
(c) Sixth Guru Hargobind Sahib Ji.
(d) Maharaja Bhupinder Singh.
Ans: (c) Sixth Guru Hargobind Sahib Ji.
4. What are the two distinct ways to practice and enjoy the traditional sport of Gatka?
(a) Singles and Doubles.
(b) Freestyle and Greco-Roman.
(c) RASMI and KHEL.
(d) Thang and Ta.
Ans: (c) RASMI and KHEL.
5. Why did the British ban the practice of Kalaripayattu?
(a) It was considered too dangerous for children.
(b) They feared it would make Indian citizens physically strong and mentally stable.
(c) It was too expensive to maintain the training spaces.
(d) It violated the Marquess of Queensberry Rules.
Ans: (b) They feared it would make Indian citizens physically strong and mentally stable.
6. In Kalaripayattu, what is the term used for the vital points of the body taught to advanced students?
(a) Huyen Lallong.
(b) Singh Mudrā.
(c) Marma-sthānam.
(d) Akharas.
Ans: (c) Marma-sthānam.
7. What does the term “Mallakhamb” literally translate to?
(a) Lion’s Posture.
(b) Wrestler’s Pole.
(c) Warrior’s Stick.
(d) Method of safe-defense.
Ans: (b) Wrestler’s Pole.
8. Which ancient 12th-century Sanskrit text mentions the sport of Mallakhamb, highlighting its deep cultural roots?
(a) Ramayana.
(b) Mahabharata.
(c) Manasollasa.
(d) Vedas.
Ans: (c) Manasollasa.
9. Who revived Mallakhamb during the reign of Bajirao Peshwa II (1796–1818) to train soldiers for battle?
(a) R. V. Bhogle.
(b) Pt. Babasaheb Natu.
(c) Balambhat Dada Deodhar.
(d) Guru Gobind Singh Ji.
Ans: (c) Balambhat Dada Deodhar.
10. Which Indian state officially declared Mallakhamb as its State Sport in the year 2013?
(a) Madhya Pradesh.
(b) Kerala.
(c) Manipur.
(d) Punjab.
Ans: (a) Madhya Pradesh.
Subject Ka Complete Video Solution Dekhein
Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

