NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 20 Outdoor Sport

NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 20 Outdoor Sport Solutions English Medium As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 20 Outdoor Sport Notes and select need one. NCERT Class 9 Physical Education Multiple Choice Question Answers Download PDF. NCERT Class 9 Physical Education Objective Type Solutions.

NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 20 Outdoor Sport

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. CBSE Class 9 Physical Education MCQ are part of All Subject Solutions. Here we have given NCERT Class 9 Physical Education MCQ Notes, CBSE Class 9 Physical Education MCQs for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 20

Unit – 5 Sports 
MCQ

Select the Correct Option:

1. When and where was the International Hockey Federation founded?

(a) 1885 in Kolkata.

(b) 1900 in London.

(c) 7 January 1924 in Paris.

(d) 1976 in Montreal.

Ans: (c) 7 January 1924 in Paris.

2. In which Olympic Games was artificial turf used for the first time in field hockey, resulting in new tactics and techniques?

(a) 1928 Amsterdam Olympics.

(b) 1976 Montreal Olympics.

(c) 1964 Tokyo Olympics.

(d) 1980 Moscow Olympics.

Ans: (b) 1976 Montreal Olympics.

3. Who invented the game of basketball at the Springfield College of Physical Education in 1891?

(a) George Hancock.

(b) Lewis Rober Sr.

(c) Dr. James Naismith.

(d) Walter Hakanson.

Ans: (c) Dr. James Naismith.

4. In which year was the Basketball Federation of India set up to promote the sport at national and international levels?

(a) 1920.

(b) 1934.

(c) 1950.

(d) 1894.

Ans: (c) 1950.

5. Under whose leadership did an All-India cricket team tour England in 1911?

(a) Prince Ranjit Singh of Nawanagar.

(b) Maharaja Bhupinder Singh of Patiala.

(c) Lal Shah Bokhari.

(d) Jaipal Singh Munda.

Ans: (b) Maharaja Bhupinder Singh of Patiala.

6. In which year did the International Cricket Council (ICC) stage the first limited-over Cricket World Cup?

(a) 1971.

(b) 1975.

(c) 1932.

(d) 1928.

Ans: (b) 1975.

7. What was the original name of the World Archery Federation (WA) recognized by the International Olympic Committee?

(a) FITA.

(b) ISF.

(c) WTF.

(d) ICC.

Ans: (a) FITA.

8. Who coined the term “softball” in the year 1926 while attending a meeting to form the Colorado Amateur Softball Association?

(a) George Hancock.

(b) Leo Fischer.

(c) Lewis Rober Sr.

(d) Walter Hakanson.

Ans: (d) Walter Hakanson.

9. What was the game of softball initially called when Lewis Rober Sr. moved it outdoors for firefighters in 1895?

(a) Diamond ball.

(b) Kitten league ball.

(c) Base ball.

(d) Sponge ball.

Ans: (b) Kitten league ball.

10. On which type of surface is the French Open tennis tournament played?

(a) Grass court.

(b) Hard (Decoturf) court.

(c) Clay (Red Clay) court.

(d) Hard (Plexicushion) court.

Ans: (c) Clay (Red Clay) court.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top