NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 8 First Aid

NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 8 First Aid Solutions English Medium As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 8 First Aid Notes and select need one. NCERT Class 9 Physical Education Multiple Choice Question Answers Download PDF. NCERT Class 9 Physical Education Objective Type Solutions.

NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 8 First Aid

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. CBSE Class 9 Physical Education MCQ are part of All Subject Solutions. Here we have given NCERT Class 9 Physical Education MCQ Notes, CBSE Class 9 Physical Education MCQs for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 8

Unit – 2 Science and Sports
MCQ

Select the Correct Option:

1. What is the primary purpose of First Aid?

(a) To fully treat the problem.

(b) To diagnose the disease.

(c) To provide stability and safety until professional medical care is available.

(d) To prescribe medication.

Ans: (c) To provide stability and safety until professional medical care is available.

2. What do the “Three Ps” of First Aid stand for?

(a) Protect, Push, Pull.

(b) Preserve Life, Prevent Worsening, Promote Recovery.

(c) Prepare, Prevent, Practice.

(d) Pulse, Pressure, Pain.

Ans: (b) Preserve Life, Prevent Worsening, Promote Recovery.

3. What does the ‘I’ in the R.I.C.E. principle stand for?

(a) Injury.

(b) Immobilise.

(c) Infection.

(d) Ice.

Ans: (d) Ice.

4. What is the emergency contact number to call for medical help in India?

(a) 911.

(b) 100.

(c) 112.

(d) 108.

Ans: (c) 112.

5. What does CPR stand for in Basic Life Support?

(a) Cardiopulmonary Resuscitation.

(b) Cardiac Pressure Release.

(c) Cardiovascular Pulse Rate.

(d) Chest Pressure Recovery.

Ans: (a) Cardiopulmonary Resuscitation.

6. According to the DRSABCD Action Plan, what should you do immediately after checking for a ‘Response’ and finding no response?

(a) Check Airway.

(b) Send for help (Call 112).

(c) Start CPR.

(d) Attach Defibrillator.

Ans: (b) Send for help (Call 112).

7. What is the correct ratio of chest compressions to breaths during CPR?

(a) 15 compressions + 2 breaths.

(b) 50 compressions + 5 breaths.

(c) 30 compressions + 2 breaths.

(d) 100 compressions + 1 breath.

Ans: (c) 30 compressions + 2 breaths.

8. What is the correct posture to manage a nosebleed?

(a) Lie down flat on your back.

(b) Sit down and lean slightly backward.

(c) Stand up straight and tilt the head up.

(d) Sit down and lean slightly forward.

Ans: (d) Sit down and lean slightly forward.

9. Which of the following is an example of a transfer technique used in first aid?

(a) R.I.C.E.

(b) CPR.

(c) Fireman’s Carry.

(d) AED.

Ans: (c) Fireman’s Carry.

10. At what rate should chest compressions be performed during CPR?

(a) 50–60 compressions per minute.

(b) 80–90 compressions per minute.

(c) 100–120 compressions per minute.

(d) 150–160 compressions per minute.

Ans: (c) 100–120 compressions per minute.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top