NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 7 Growth, development, and Maturation Solutions English Medium As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 7 Growth, development, and Maturation Notes and select need one. NCERT Class 9 Physical Education Multiple Choice Question Answers Download PDF. NCERT Class 9 Physical Education Objective Type Solutions.
NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 7 Growth, development, and Maturation
Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. CBSE Class 9 Physical Education MCQ are part of All Subject Solutions. Here we have given NCERT Class 9 Physical Education MCQ Notes, CBSE Class 9 Physical Education MCQs for All Chapters, You can practice these here.
Growth, development, and Maturation
Chapter: 7
| Unit – 2 Science and Sports |
| MCQ |
Select the Correct Option:
1. What does “Growth” refer to in the context of the human body?
(a) Qualitative improvement in skills.
(b) Measurable, quantitative changes in size, height, and weight.
(c) Progression towards adulthood.
(d) Emotional and behavioural changes.
Ans: (b) Measurable, quantitative changes in size, height, and weight.
2. Which of the following statements is true about “Development”?
(a) It stops after maturity is attained.
(b) It is limited only to body composition.
(c) It is a qualitative change that continues throughout life.
(d) It is completely determined by heredity.
Ans: (c) It is a qualitative change that continues throughout life.
3. What is the biological process of the body progressing towards adulthood and full functional capacity called?
(a) Growth.
(b) Development.
(c) Maturation.
(d) Heredity.
Ans: (c) Maturation.
4. Which method is used to determine skeletal age in sports?
(a) DNA testing.
(b) Tanner–Whitehouse 3 (TW3) method.
(c) BMI calculation.
(d) Blood pressure measurement.
Ans: (b) Tanner–Whitehouse 3 (TW3) method.
5. What are bone growth plates (physes) primarily made of before they harden?
(a) Solid bone.
(b) Flexible cartilage.
(c) Muscle tissue.
(d) Ligaments.
Ans: (b) Flexible cartilage.
6. What is the general age category for “Children” in terms of physical development?
(a) Under 12 years of age.
(b) 13 to 19 years of age.
(c) Over 19 years of age.
(d) Only up to 5 years of age.
Ans: (a) Under 12 years of age.
7. Why should vertical load-bearing exercises be restricted in pre-adolescents?
(a) It increases their body weight too fast.
(b) It affects the epiphyseal growth plate and compromises peak height velocity.
(c) It causes permanent muscle damage.
(d) It decreases their cardiovascular endurance.
Ans: (b) It affects the epiphyseal growth plate and compromises peak height velocity.
8. Which factor determines the baseline for your height, body size, and skeletal proportions?
(a) Environment.
(b) Nutrition.
(c) Genetic or Hereditary factors.
(d) Psychological stress.
Ans: (c) Genetic or Hereditary factors.
9. How does regular physical activity affect the human body during growth?
(a) It reduces bone density.
(b) It restricts body growth.
(c) It stimulates bone density, muscle hypertrophy, and cardiovascular growth.
(d) It delays the onset of puberty.
Ans: (c) It stimulates bone density, muscle hypertrophy, and cardiovascular growth.
10. Which specific body part is X-rayed in the Tanner–Whitehouse 3 (TW3) method to assess skeletal maturity?
(a) Right leg and knee.
(b) Left hand and wrist.
(c) Skull and neck.
(d) Spinal cord.
Ans: (b) Left hand and wrist.
Subject Ka Complete Video Solution Dekhein
Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

