NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 6 Cardiorespiratory System

NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 6 Cardiorespiratory System Solutions English Medium As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 6 Cardiorespiratory System Notes and select need one. NCERT Class 9 Physical Education Multiple Choice Question Answers Download PDF. NCERT Class 9 Physical Education Objective Type Solutions.

NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 6 Cardiorespiratory System

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. CBSE Class 9 Physical Education MCQ are part of All Subject Solutions. Here we have given NCERT Class 9 Physical Education MCQ Notes, CBSE Class 9 Physical Education MCQs for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 6

Unit – 2 Science and Sports
MCQ

Select the Correct Option:

1. Which muscle does most of the work during normal, quiet breathing?

(a) Rectus abdominis.

(b) Pectoralis major.

(c) Diaphragm.

(d) Trapezius.

Ans: (c) Diaphragm.

2. Where does external respiration (gas exchange) take place?

(a) In the mitochondria.

(b) Between the blood and body cells.

(c) In the alveoli of the lungs.

(d) Inside the heart ventricles.

Ans: (c) In the alveoli of the lungs.

3. In which part of the cell is oxygen used to break down glucose and release energy (ATP)?

(a) Nucleus.

(b) Mitochondrion.

(c) Cell membrane.

(d) Capillary.

Ans: (b) Mitochondrion.

4. Which part of the human heart pumps oxygen-rich blood to all the body’s tissues during systemic circulation?

(a) Right Atrium.

(b) Right Ventricle.

(c) Left Atrium.

(d) Left Ventricle.

Ans: (d) Left Ventricle.

5. Which tiny blood vessels are responsible for the exchange of nutrients, waste products, and gases?

(a) Arteries.

(b) Veins.

(c) Capillaries.

(d) Arterioles.

Ans: (c) Capillaries.

6. What causes the first heart sound, known as “Lub”?

(a) Closing of the aortic and pulmonary valves.

(b) Opening of the mitral and tricuspid valves.

(c) Closing of the mitral and tricuspid valves.

(d) Blood flowing into the aorta.

Ans: (c) Closing of the mitral and tricuspid valves.

7. What is the term used for the blood pressure when the heart contracts and pushes blood out into the arteries?

(a) Diastolic pressure.

(b) Venous pressure.

(c) Arteriole pressure.

(d) Systolic pressure.

Ans: (d) Systolic pressure.

8. During intense exercise, blood flow to the active muscles increases by how much compared to resting levels?

(a) 2 to 3 times.

(b) 5 to 10 times.

(c) 15 to 25 times.

(d) 30 to 40 times.

Ans: (c) 15 to 25 times.

9. During intense physical activity, what can the breathing rate rise to, compared to the normal 12–15 breaths per minute?

(a) Over 20 breaths per minute.

(b) Over 30 breaths per minute.

(c) Over 40 breaths per minute.

(d) Over 60 breaths per minute.

Ans: (c) Over 40 breaths per minute.

10. What is the normal resting heart rate for an average adult?

(a) 40–50 beats per minute.

(b) 70–80 beats per minute.

(c) 90–100 beats per minute.

(d) 110–120 beats per minute.

Ans: (b) 70–80 beats per minute.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top