NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 5 Understanding Our Body

NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 5 Understanding Our Body Solutions English Medium As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 5 Understanding Our Body Notes and select need one. NCERT Class 9 Physical Education Multiple Choice Question Answers Download PDF. NCERT Class 9 Physical Education Objective Type Solutions.

NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 5 Understanding Our Body

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. CBSE Class 9 Physical Education MCQ are part of All Subject Solutions. Here we have given NCERT Class 9 Physical Education MCQ Notes, CBSE Class 9 Physical Education MCQs for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 5

Unit – 2 Science and Sports
MCQ

Select the Correct Option:

1. What does human anatomy scientifically study?

(a) How the different organs and systems function.

(b) The structure and location of body parts.

(c) The diseases and injuries of the body.

(d) The psychological behavior of a person.

Ans: (b) The structure and location of body parts.

2. Which tough, flexible band of tissue attaches muscles to bones?

(a) Ligament.

(b) Cartilage.

(c) Tendon.

(d) Smooth muscle.

Ans: (c) Tendon.

3. What is the primary function of cartilage located at the end of bones?

(a) To pump oxygen-rich blood.

(b) To consciously control movement.

(c) To connect bone to bone.

(d) To absorb shock and minimise friction.

Ans: (d) To absorb shock and minimise friction.

4. What do ligaments primarily connect to maintain the structural integrity of the skeleton?

(a) Muscle to bone.

(b) Bone to bone.

(c) Muscle to muscle.

(d) Skin to bone.

Ans: (b) Bone to bone.

5. Which type of joint allows no movement under normal conditions and is found in the skull?

(a) Synovial joint.

(b) Cartilaginous joint.

(c) Fibrous joint.

(d) Hinge joint.

Ans: (c) Fibrous joint.

6. The knee and elbow joints, which allow movements of flexion and extension only, are examples of which type of synovial joint?

(a) Ball and socket joints.

(b) Pivot joints.

(c) Gliding joints.

(d) Hinge joints.

Ans: (d) Hinge joints.

7. Why are skeletal muscles also known as voluntary muscles?

(a) They operate involuntarily without conscious control.

(b) They are consciously controlled to allow movement and maintain posture.

(c) They are found exclusively in the heart.

(d) They regulate internal digestion.

Ans: (b) They are consciously controlled to allow movement and maintain posture.

8. Where are smooth muscles primarily located in the human body?

(a) Attached directly to the skeletal bones.

(b) Exclusively in the thick middle layer of the heart.

(c) In the walls of hollow internal organs like the stomach and blood vessels.

(d) In the cranial bones of the skull.

Ans: (c) In the walls of hollow internal organs like the stomach and blood vessels.

9. What type of muscle contraction occurs when the muscle generates force but does not change its length, such as when holding a plank?

(a) Isotonic.

(b) Isometric.

(c) Concentric.

(d) Isokinetic.

Ans: (b) Isometric.

10. Which term describes the bending of a joint where the angle between the bones is reduced?

(a) Translation.

(b) Abduction.

(c) Flexion.

(d) Circumduction.

Ans: (c) Flexion.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top