NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 22 Yogamaya Jivana

NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 22 Yogamaya Jivana Solutions English Medium As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 22 Yogamaya Jivana Notes and select need one. NCERT Class 9 Physical Education Multiple Choice Question Answers Download PDF. NCERT Class 9 Physical Education Objective Type Solutions.

NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 22 Yogamaya Jivana

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. CBSE Class 9 Physical Education MCQ are part of All Subject Solutions. Here we have given NCERT Class 9 Physical Education MCQ Notes, CBSE Class 9 Physical Education MCQs for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 22

Unit – 6 Yoga for Holistic Health and Personal Excellence
MCQ

Select the Correct Option:

1. What type of food includes fresh fruits, vegetables, grains, nuts, milk, and ghee according to the Bhagavad-Gita?

(a) Tamasika.

(b) Rajasika.

(c) Sattvika.

(d) Mitahara.

Ans: (c) Sattvika.

2. According to the Hatha-Yoga-Pradipika, what does the practice of Mitahara emphasise?

(a) Eating heavy meals to gain strength.

(b) Eating processed food.

(c) Leaving one-fourth of the stomach empty.

(d) Avoiding all cooked food.

Ans: (c) Leaving one-fourth of the stomach empty.

3. How is the state of deep sleep (Nidra) described according to Patanjali’s Yoga-sutra?

(a) A state of constant dreaming.

(b) A state where the mind experiences the awareness of ‘nothing’.

(c) A state of physical activity.

(d) A state of restlessness.

Ans: (b) A state where the mind experiences the awareness of ‘nothing’.

4. In the context of daily life, what does “Brahmacharya” primarily refer to?

(a) Strict fasting.

(b) Total isolation from society.

(c) The wise use of time and energy.

(d) Sleeping for more than 10 hours.

Ans: (c) The wise use of time and energy.

5. Whose company deeply influenced young Narendranath (Swami Vivekananda) to develop self-control, focus, and compassion?

(a) Swami Sivananda.

(b) Sri Ramakrishna.

(c) Chanakya.

(d) Patanjali.

Ans: (b) Sri Ramakrishna.

6. What is the body’s natural 24-hour cycle that guides sleep, wakefulness, and hunger called?

(a) Samskara-nirmana.

(b) Sadvyavahara.

(c) Circadian rhythm (Jaivika-ghati).

(d) Mitahara.

Ans: (c) Circadian rhythm (Jaivika-ghati).

7. What does the yogic phrase “Eat your water and drink your food” advise us to do?

(a) Consume only liquid diets.

(b) Chew food so well that it becomes almost liquid, and gently sip water.

(c) Drink cold water immediately after meals.

(d) Avoid drinking water completely.

Ans: (b) Chew food so well that it becomes almost liquid, and gently sip water.

8. Which Shatkarma practice helps maintain hormonal balance by reducing stress and improving nasal breathing?

(a) Trataka.

(b) Kapalabhati.

(c) Jala-neti.

(d) Nauli.

Ans: (c) Jala-neti.

9. Which of the following foods are specifically mentioned to help build the body’s resistance to illness (immunity)?

(a) Dal, paneer, and lentils.

(b) Amla, turmeric milk, leafy greens, and seasonal vegetables.

(c) Ragi and sesame seeds.

(d) Bananas and buttermilk.

Ans: (b) Amla, turmeric milk, leafy greens, and seasonal vegetables.

10. Which yogic practice translates to “inner silence” and fosters conscious awareness of mental processes?

(a) Ajapa Japa.

(b) Antar Mauna.

(c) Trataka.

(d) Jala-neti.

Ans: (b) Antar Mauna.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top