NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 23 Yoga for Personal Excellence

NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 23 Yoga for Personal Excellence Solutions English Medium As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 23 Yoga for Personal Excellence Notes and select need one. NCERT Class 9 Physical Education Multiple Choice Question Answers Download PDF. NCERT Class 9 Physical Education Objective Type Solutions.

NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 23 Yoga for Personal Excellence

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. CBSE Class 9 Physical Education MCQ are part of All Subject Solutions. Here we have given NCERT Class 9 Physical Education MCQ Notes, CBSE Class 9 Physical Education MCQs for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 23

Unit – 6 Yoga for Holistic Health and Personal Excellence
MCQ

Select the Correct Option:

1. According to the text, which path offers immediate pleasure and satisfies the senses but can act like an enemy tomorrow?

(a) Śhreyas.

(b) Preyas.

(c) Tapas.

(d) Abhaya.

Ans: (b) Preyas.

2. In the story mentioned in Chapter 23, what did the young boy Nachiketāḥ ask Yama (the Lord of Death) for as his final wish?

(a) Piles of gold and wealth.

(b) To be the king of the world.

(c) The ultimate knowledge of life and death.

(d) Fast chariots and music.

Ans: (c) The ultimate knowledge of life and death.

3. Which of the following is NOT one of the four pillars of a successful life built by consistently choosing Śhreyas?

(a) Abhaya (Fearlessness).

(b) Satya (Truthfulness).

(c) Preyas (Immediate Pleasure).

(d) Kartavya (Duty/Responsibility).

Ans: (c) Preyas (Immediate Pleasure).

4. What was the “Higher Goal” that fueled the great teacher Chāṇakya after he was insulted by King Dhanānanda?

(a) To save Bhārata from a Greek invasion and build an empire.

(b) To acquire immense personal wealth.

(c) To become the most popular teacher in the kingdom.

(d) To win the king’s favour back.

Ans: (a) To save Bhārata from a Greek invasion and build an empire.

5. Which famous personality is described as having mastered “Karma-Yoga” and executed complex scientific missions without focusing on personal rewards?

(a) Swami Sivananda.

(b) Swami Vivekananda.

(c) Dr. APJ Abdul Kalam.

(d) Chāṇakya.

Ans: (c) Dr. APJ Abdul Kalam.

6. What is the meaning of the Bhagavad-Gītā quote “Yogaḥ karmasu kauśhalam”?

(a) Yoga is a physical exercise.

(b) Yoga is skill in action.

(c) Yoga is meditation.

(d) Yoga is breath control.

Ans: (b) Yoga is skill in action.

7. In the ‘5 Steps to Excellence Toolkit’, what does the yogic principle of “Tapas” represent?

(a) Hard work, self-discipline, and the inner strength to transform.

(b) Resting to save energy.

(c) Self-study and self-awareness.

(d) Leadership and taking credit for success.

Ans: (a) Hard work, self-discipline, and the inner strength to transform.

8. What is the yogic concept that turns a scattered mind (like a lightbulb) into a highly focused mind (like a laser beam)?

(a) Prāṇa.

(b) Ekāgratā.

(c) Svādhyāya.

(d) Sevā.

Ans: (b) Ekāgratā.

9. According to the chapter, what does leadership truly mean in the context of Sevā (Karma-Yoga)?

(a) Being the boss and ordering others.

(b) Doing selfless action without worrying about rewards or praise.

(c) Seeking fame and popularity.

(d) Volunteering only for easy tasks.

Ans: (b) Doing selfless action without worrying about rewards or praise.

10. Which yogic practice refers to “self-study” and involves continuously learning and reflecting on one’s actions to improve?

(a) Tapas.

(b) Āsana.

(c) Svādhyāya.

(d) Prāṇāyāma.

Ans: (c) Svādhyāya.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top