NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 16 Women in Sports Solutions English Medium As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 16 Women in Sports Notes and select need one. NCERT Class 9 Physical Education Multiple Choice Question Answers Download PDF. NCERT Class 9 Physical Education Objective Type Solutions.
NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 16 Women in Sports
Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. CBSE Class 9 Physical Education MCQ are part of All Subject Solutions. Here we have given NCERT Class 9 Physical Education MCQ Notes, CBSE Class 9 Physical Education MCQs for All Chapters, You can practice these here.
Women in Sports
Chapter: 16
| Unit – 4 Sports For All |
| MCQ |
Select the Correct Option:
1. Historical women in India like Rani Laxmi Bai, Jhalkari Bai, and Devi Ahilya Bai are remembered in the context of physical education for demonstrating what?
(a) Winning international medals.
(b) Courage and physical prowess.
(c) Creating the Female Athlete Triad.
(d) Leading the Indian Olympic Association.
Ans: (b) Courage and physical prowess.
2. What significant milestone has India recently achieved regarding sports administration?
(a) Hosting the next Olympic Games.
(b) Equal prize money in all sports globally.
(c) Both the Indian Olympic Association and the Indian Paralympic Committee are led by women.
(d) Making it mandatory for women to play cricket.
Ans: (c) Both the Indian Olympic Association and the Indian Paralympic Committee are led by women.
3. According to the International Olympic Committee (IOC), what is the expected percentage of women participants in the next Olympic Games?
(a) 25 per cent.
(b) 33 per cent.
(c) 49 per cent.
(d) 60 per cent.
Ans: (c) 49 per cent.
4. Which physical condition, characterised by weak bones, are women more likely to suffer from than men?
(a) Osteoarthritis.
(b) Asthma.
(c) Osteoporosis.
(d) Diabetes.
Ans: (c) Osteoporosis.
5. What does the term “Menarche” refer to?
(a) The natural end of menstruation and fertility.
(b) The first menstrual period in a girl’s life.
(c) Painful periods with severe cramps.
(d) Heavy bleeding during periods.
Ans: (b) The first menstrual period in a girl’s life.
6. What is considered the normal duration for a healthy menstrual cycle?
(a) Every 10 to 15 days.
(b) Every 21 to 35 days.
(c) Every 40 to 50 days.
(d) Every 60 days.
Ans: (b) Every 21 to 35 days.
7. Which menstrual disorder is characterised by painful periods with cramps, backache, or fatigue?
(a) Amenorrhea.
(b) Menorrhagia.
(c) Polymenorrhea.
(d) Dysmenorrhea.
Ans: (d) Dysmenorrhea.
8. What are the three interconnected conditions that make up the “Female Athlete Triad”?
(a) High blood pressure, obesity, and diabetes.
(b) Low energy availability, menstrual dysfunction, and low bone mineral density.
(c) Stress, depression, and social isolation.
(d) Overuse injuries, burnout, and early specialisation.
Ans: (b) Low energy availability, menstrual dysfunction, and low bone mineral density.
9. Which eating disorder involves an extreme fear of gaining weight, leading to eating very little or over-exercising?
(a) Bulimia Nervosa.
(b) Polymenorrhea.
(c) Anorexia Nervosa.
(d) Metrorrhagia.
Ans: (c) Anorexia Nervosa.
10. Which of the following is a common myth regarding women and sports?
(a) Regular physical activity reduces the risk of diabetes.
(b) Girls should not exercise during their period.
(c) Exercise helps increase bone density.
(d) Sports teach leadership and teamwork.
Ans: (b) Girls should not exercise during their period.
Subject Ka Complete Video Solution Dekhein
Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

