NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 14 Disability Etiquettes: Respecting Everyone with Dignity

NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 14 Disability Etiquettes: Respecting Everyone with Dignity Solutions English Medium As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 14 Disability Etiquettes: Respecting Everyone with Dignity Notes and select need one. NCERT Class 9 Physical Education Multiple Choice Question Answers Download PDF. NCERT Class 9 Physical Education Objective Type Solutions.

NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 14 Disability Etiquettes: Respecting Everyone with Dignity

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. CBSE Class 9 Physical Education MCQ are part of All Subject Solutions. Here we have given NCERT Class 9 Physical Education MCQ Notes, CBSE Class 9 Physical Education MCQs for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 14

Unit – 4 Sports For All
MCQ

Select the Correct Option:

1. What is the primary purpose of disability etiquette?

(a) To show pity towards people with disabilities.

(b) To treat people with disabilities with respect, kindness, and dignity.

(c) To overprotect people with disabilities.

(d) To draw attention to someone’s differences.

Ans: (b) To treat people with disabilities with respect, kindness, and dignity.

2. Which of the following is an example of using preferred first-person language?

(a) Disabled person.

(b) Handicapped individual.

(c) Person with a disability.

(d) Sufferer of a disability.

Ans: (c) Person with a disability.

3. When interacting with a person who uses a wheelchair, what is a key etiquette guideline to remember?

(a) Push their wheelchair without asking to be helpful.

(b) Speak to the person accompanying them instead of directly to them.

(c) Speak directly to the person, not to someone with them.

(d) Lean on their wheelchair while talking.

Ans: (c) Speak directly to the person, not to someone with them.

4. How should you offer guidance to a person with a visual impairment?

(a) Grab their arm and pull them in the right direction.

(b) Walk behind them and give loud instructions.

(c) Let them find their own way without any interaction.

(d) Identify yourself when approaching and offer your arm for guidance.

Ans: (d) Identify yourself when approaching and offer your arm for guidance.

5. What is the recommended way to communicate with a person who has hearing loss?

(a) Face the person and speak clearly without shouting.

(b) Shout as loudly as possible.

(c) Speak quickly to get the message across.

(d) Look away while speaking to avoid making them uncomfortable.

Ans: (a) Face the person and speak clearly without shouting.

6. If someone has a speech difficulty, what should you avoid doing?

(a) Being patient and listening carefully.

(b) Asking them to repeat if you do not understand.

(c) Finishing their sentences for them to save time.

(d) Giving them extra time to communicate.

Ans: (c) Finishing their sentences for them to save time.

7. What does the acronym ‘STEP’ stand for in the context of the inclusive learning model?

(a) Strength, Task, Effort, Play.

(b) Space, Time, Energy, People.

(c) Space, Task, Equipment, People.

(d) Sport, Team, Equipment, Participation.

Ans: (c) Space, Task, Equipment, People.

8. Using a flat, safe surface instead of uneven ground is an example of modifying which component of the STEP Model?

(a) Space.

(b) Task.

(c) Equipment.

(d) People.

Ans: (a) Space.

9. Providing bigger and softer balls for an activity is an example of modifying which component of the STEP Model?

(a) Space.

(b) Task.

(c) Equipment.

(d) People.

Ans: (c) Equipment.

10. Which of the following is NOT listed as a benefit of using the STEP Model?

(a) It promotes inclusion and equality.

(b) It guarantees that a specific team will win the game.

(c) It builds confidence for disabled students.

(d) It develops empathy and teamwork.

Ans: (b) It guarantees that a specific team will win the game.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top