NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 13 Sports and Disability

NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 13 Sports and Disability Solutions English Medium As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 13 Sports and Disability Notes and select need one. NCERT Class 9 Physical Education Multiple Choice Question Answers Download PDF. NCERT Class 9 Physical Education Objective Type Solutions.

NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 13 Sports and Disability

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. CBSE Class 9 Physical Education MCQ are part of All Subject Solutions. Here we have given NCERT Class 9 Physical Education MCQ Notes, CBSE Class 9 Physical Education MCQs for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 13

Unit – 4 Sports For All
MCQ

Select the Correct Option:

1. What does the word “Paralympic” mean based on its Greek origin?

(a) Special Olympics.

(b) Beside or alongside the Olympics.

(c) Disabled Olympics.

(d) Summer Olympics.

Ans: (b) Beside or alongside the Olympics.

2. How many total sports are currently included in the Paralympic Games?

(a) 22.

(b) 6.

(c) 28.

(d) 21.

Ans: (c) 28.

3. According to the Rights of Persons with Disabilities (RPwD) Act, 2016 in India, how many types of disabilities are officially recognised?

(a) 5.

(b) 10.

(c) 21.

(d) 28.

Ans: (c) 21.

4. Which of the following is NOT one of the four core values of the Paralympic Movement?

(a) Courage.

(b) Determination.

(c) Sympathy.

(d) Equality.

Ans: (c) Sympathy.

5. What are “adapted sports”?

(a) Sports played only by elite athletes.

(b) Sports that feature changes in rules, equipment, or the playing environment so everyone can participate.

(c) Sports played exclusively in the Winter Olympics.

(d) Sports that require expensive, specialised equipment.

Ans: (b) Sports that feature changes in rules, equipment, or the playing environment so everyone can participate.

6. How many eligible impairment types are formally recognised by the Paralympic organisation for event categories?

(a) 5.

(b) 10.

(c) 21.

(d) 28.

Ans: (b) 10.

7. Which of the following is considered a common barrier to adaptive sports participation for people with disabilities?

(a) Lack of accessible playgrounds.

(b) High cost of equipment.

(c) Difficulty in transportation.

(d) All of the above.

Ans: (d) All of the above.

8. Under the Paralympic impairment types, which category involves a reduced length in the bones of the arms, legs, or trunk?

(a) Leg-length difference.

(b) Limb deficiency.

(c) Short stature.

(d) Hypertonia.

Ans: (c) Short stature.

9. “Ataxia,” which is one of the eligible impairments for the Paralympics, refers to what specific condition?

(a) Muscle tension.

(b) Uncoordinated movements.

(c) Involuntary movements.

(d) Impaired passive range of movement.

Ans: (b) Uncoordinated movements.

10. Which broad categories of disabilities are classified by the World Health Organisation (WHO) and the RPwD Act, 2016?

(a) Only physical and sensory.

(b) Physical, sensory, intellectual, learning, psychosocial, and multiple disabilities.

(c) Only intellectual and psychosocial.

(d) Physical, learning, and visual.

Ans: (b) Physical, sensory, intellectual, learning, psychosocial, and multiple disabilities.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top