NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 11 The Modern Olympic Games

NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 11 The Modern Olympic Games Solutions English Medium As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 11 The Modern Olympic Games Notes and select need one. NCERT Class 9 Physical Education Multiple Choice Question Answers Download PDF. NCERT Class 9 Physical Education Objective Type Solutions.

NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 11 The Modern Olympic Games

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. CBSE Class 9 Physical Education MCQ are part of All Subject Solutions. Here we have given NCERT Class 9 Physical Education MCQ Notes, CBSE Class 9 Physical Education MCQs for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 11

Unit – 3 Olympism
MCQ

Select the Correct Option:

1. Who is known for leading the revival of the modern Olympic Games and founding the International Olympic Committee (IOC)?

(a) Spyridon Louis.

(b) Bishop Ethelbert Talbot.

(c) Pierre de Coubertin.

(d) Victor Boin.

Ans: (c) Pierre de Coubertin.

2. In which year and city did the first Modern Olympic Games take place?

(a) 1894 in Paris.

(b) 1896 in Athens.

(c) 1900 in Paris.

(d) 1920 in Antwerp.

Ans: (b) 1896 in Athens.

3. When did women first participate in the modern Olympic Games, marking a step towards equality and inclusion?

(a) 1896 Athens Olympics.

(b) 1900 Paris Olympics.

(c) 1924 Winter Olympics.

(d) 1928 Amsterdam Olympics.

Ans: (b) 1900 Paris Olympics.

4. In which year did the Indian men’s hockey team, led by Dhyan Chand, win their first Olympic gold medal?

(a) 1900.

(b) 1924.

(c) 1927.

(d) 1928.

Ans: (d) 1928.

5. In which year were the Paralympic Games started to give athletes with disabilities a global platform to compete?

(a) 1924.

(b) 1960.

(c) 2010.

(d) 1920.

Ans: (b) 1960.

6. What do the five interlaced rings (blue, yellow, black, green, and red) on the Olympic symbol represent?

(a) The five core values of Olympism.

(b) The union of the five continents.

(c) The first five sports of the modern games.

(d) The founding members of the IOC.

Ans: (b) The union of the five continents.

7. In which Olympic Games were the Olympic flag (with its rings) and the Olympic Oath first officially used?

(a) 1896 Athens.

(b) 1908 London.

(c) 1920 Antwerp.

(d) 1924 Paris.

Ans: (c) 1920 Antwerp.

8. What is the complete current Olympic motto after the International Olympic Committee updated it in 2021?

(a) Faster, Higher, Stronger.

(b) Peace, Unity, Friendship.

(c) Excellence, Respect, Fair Play.

(d) Faster, Higher, Stronger — Together.

Ans: (d) Faster, Higher, Stronger — Together.

9. Who wrote the first Olympic Oath that was introduced at the 1920 Antwerp Games?

(a) Pierre de Coubertin.

(b) Spyros Samaras.

(c) Father Henri Didon.

(d) Kostas Palamas.

Ans: (a) Pierre de Coubertin.

10. Who composed the music for the official Olympic Anthem?

(a) Kostas Palamas.

(b) Spyros Samaras.

(c) Father Henri Didon.

(d) Victor Boin.

Ans: (b) Spyros Samaras.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top