NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 10 The Ancient Olympic Games Solutions English Medium As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 10 The Ancient Olympic Games Notes and select need one. NCERT Class 9 Physical Education Multiple Choice Question Answers Download PDF. NCERT Class 9 Physical Education Objective Type Solutions.
NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 10 The Ancient Olympic Games
Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. CBSE Class 9 Physical Education MCQ are part of All Subject Solutions. Here we have given NCERT Class 9 Physical Education MCQ Notes, CBSE Class 9 Physical Education MCQs for All Chapters, You can practice these here.
The Ancient Olympic Games
Chapter: 10
| Unit – 3 Olympism |
| MCQ |
Select the Correct Option:
1. When and where did the first recorded ancient Olympic Games take place?
(a) 1896 CE in Athens.
(b) 776 BCE at Olympia.
(c) 393 CE in Rome.
(d) 1920 CE in Antwerp.
Ans: (b) 776 BCE at Olympia.
2. What was the main purpose of the ancient Olympic Games?
(a) To earn money and gold medals.
(b) To prepare soldiers for war.
(c) To honour Zeus, the chief God of the Greeks.
(d) To entertain the Roman Emperor.
Ans: (c) To honour Zeus, the chief God of the Greeks.
3. Who were the “Hellanodikai” in the ancient Olympic Games?
(a) The athletes who won the chariot races.
(b) The Judges of the Greeks responsible for managing the Games.
(c) The poets who wrote victory songs.
(d) The sculptors who made statues of the athletes.
Ans: (b) The Judges of the Greeks responsible for managing the Games.
4. What does the Greek word ‘arête’ mean in the context of the ancient Games?
(a) Physical strength and power.
(b) A type of running race.
(c) A wreath of olive leaves.
(d) Excellence of character.
Ans: (d) Excellence of character.
5. Which of the following ancient events was a tough competition that combined wrestling and boxing?
(a) Stadion.
(b) Pankration.
(c) Pentathlon.
(d) Diaulos.
Ans: (b) Pankration.
6. What did the victors of the ancient Olympic Games receive as their prize?
(a) A gold medal.
(b) A large sum of money.
(c) A kotinos (wreath of wild olive leaves).
(d) A silver cup.
Ans: (c) A kotinos (wreath of wild olive leaves).
7. Why was the “Olympic Truce” observed by the ancient Greek city-states?
(a) To ban athletes who cheated.
(b) To temporarily stop all wars so people could travel safely to Olympia.
(c) To share the prize money equally among athletes.
(d) To allow Roman emperors to participate safely.
Ans: (b) To temporarily stop all wars so people could travel safely to Olympia.
8. What were the Heraean Games?
(a) A separate sporting event held for young women.
(b) A poetry competition held during the Olympics.
(c) A festival exclusively for Roman emperors.
(d) A competition only for chariot racing.
Ans: (a) A separate sporting event held for young women.
9. Who banned the ancient Olympic Games in 393 CE?
(a) Pierre de Coubertin.
(b) Pausanias.
(c) Herodotus.
(d) Roman Emperor Theodosius I.
Ans: (d) Roman Emperor Theodosius I.
10. Where did the chariot racing event take place during the ancient Olympic Games?
(a) In the Palaestrae.
(b) In the Gymnasia.
(c) In the Hippodrome.
(d) In the Temple of Zeus.
Ans: (c) In the Hippodrome.
Subject Ka Complete Video Solution Dekhein
Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

