Class 12 Sociology MCQ Chapter 7 Structural Change Question Answer English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Sociology MCQ Chapter 7 Structural Change and select need one. AHSEC Class 12 Sociology MCQ Objective Type Solutions in English As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Sociology MCQ Class 12.
Class 12 Sociology MCQ Chapter 7 Structural Change
Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Sociology Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Sociology MCQ in English for All Chapters, You can practice these here.
Structural Change
Chapter: 7
| PART – 2 | 
Choose the Correct Option:
1. What is the primary characteristic of human nature?
(i) Humans are independent.
(ii) Humans are social beings.
(iii) Humans live in isolation.
(iv) Humans act in isolation.
Ans: (ii) Humans are social beings.
2. What does society refer to in sociology?
(i) A group of people with common interests.
(ii) A set of social institutions.
(iii) A complex pattern of norms and interaction.
(iv) A community living in the same region.
Ans: (iii) A complex pattern of norms and interaction.
3. What is the essence of social life?
(i) Independence of individuals.
(ii) Social interaction and mutual activity.
(iii) Isolation from society.
(iv) Use of technology for communication.
Ans: (ii) Social interaction and mutual activity.
4. According to Drawson and Getteys, what is social interaction?
(i) A mechanical process.
(ii) A process of meaningful contact between minds.
(iii) A repetitive action with no meaning.
(iv) A one-time communication.
Ans: (ii) A process of meaningful contact between minds.
5. What is the first phase of social interaction?
(i) Social contact.
(ii) Communication.
(iii) Reaction.
(iv) Action.
Ans: (i) Social contact.
6. Which of the following is a necessary condition for interaction?
(i) Cooperation.
(ii) Mutual consciousness.
(iii) Isolation.
(iv) Competition.
Ans: (ii) Mutual consciousness.
7. What does social interaction produce?
(i) Physical responses only.
(ii) Mental relations and social relationships.
(iii) Short-term communication.
(iv) Unnecessary behaviors.
Ans: (ii) Mental relations and social relationships.
8. What are the two basic conditions of social interaction?
(i) Cooperation and competition.
(ii) Social contact and communication.
(iii) Conflict and accommodation.
(iv) Social bond and group life.
Ans: (ii) Social contact and communication.
9. What is a social process?
(i) A one-time action.
(ii) A persistent action.
(iii) A repetitive form of behavior.
(iv) A single response to a single stimulus.
Ans: (iii) A repetitive form of behavior.
10. Which of the following is a feature of social interaction?
(i) It is mechanical.
(ii) It is a psychological subject.
(iii) It is spontaneous.
(iv) It is random.
Ans: (iii) It is spontaneous.
11. Which of the following forms of social interaction are included in social processes?
(i) Cooperation.
(ii) Conflict.
(iii) Accommodation.
(iv) All of the above.
Ans: (iv) All of the above.
12. According to H.M. Johnson, social process includes which of the following?
(i) Cooperation and conflict.
(ii) Social differentiation and integration.
(iii) Development and decay.
(iv) All of the above.
Ans: (iv) All of the above.
13. What are the essential elements of social process?
(i) Sequence of events.
(ii) Repetition of events.
(iii) Relationships between the events.
(iv) All of the above.
Ans: (iv) All of the above.
14. What is the primary feature of structural change?
(i) Sudden transformation.
(ii) Change in cultural symbols.
(iii) Transformation in social institutions.
(iv) Temporary modifications.
Ans: (iii) Transformation in social institutions.
15. What does structural change include?
(i) Changes in cultural symbols.
(ii) Changes in behavior patterns.
(iii) Changes in social organizations.
(iv) Changes in language.
Ans: (iii) Changes in social organizations.

Hi! my Name is Parimal Roy. I have completed my Bachelor’s degree in Philosophy (B.A.) from Silapathar General College. Currently, I am working as an HR Manager at Dev Library. It is a website that provides study materials for students from Class 3 to 12, including SCERT and NCERT notes. It also offers resources for BA, B.Com, B.Sc, and Computer Science, along with postgraduate notes. Besides study materials, the website has novels, eBooks, health and finance articles, biographies, quotes, and more.

